:

Szerző: Barna József

2002. október 17. 16:44

A Nokia jó eredményekkel zárta a harmadik negyedévet

Jorma Ollila
Jorma Ollila
[Bloomberg, WSJ] A Nokia ma bejelentette harmadik negyedéves eredményeit, a cég nyeresége több mint háromszorosára nőtt, míg a forgalom öt negyedév óta először emelkedett. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója szerint a jelenlegi negyedévben a forgalom nőni fog, mivel a vállalat növeli piaci részesedését.

A Nokia nettó nyeresége 610 millió euró (részvényenként 13 eurócent) volt a harmadik negyedévben, szemben az előző év hasonló időszakában elért 186 millió eurós (részvényenként 4 eurócentes) profittal. A Bloomberg News által megkérdezett elemzők 565 millió eurós nettó nyereségre számítottak. A cég negyedéves forgalma 2,5%-kal 7,22 milliárd euróra nőtt az előző évi 7,05 milliárd euróhoz képest.

A vállalat az év első felében több új mobiltelefont mutatott be, mint tavaly egész évben. A Nokia közölte, hogy a harmadik negyedévben növelte részesedését a globális mobiltelefon-piacon és "jelentős" előretörésre számít a negyedik negyedévben.

"A Nokia termékválasztéka jobb az olyan riválisokénál, mint a Motorola" -- mondta Ollipekka Elovainio, a Nordea Securities elemzője. "Csökken a bizonytalanság a mobiltelefon-kereslet javulását illetően."

A Nokia tartja magát ahhoz az előrejelzéshez, miszerint az idei globális mobiltelefon-forgalom 400 millió darab lesz. A Motorola (a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója) szerdán közölte, hogy lejjebb szállította előrejelzését 400 millióról 390 millióra. Egy évvel korábban az amerikai cég még 460 milliós forgalomra számított.

Bár a mobil hálózati berendezések piaca továbbra is "jelentős erőpróbát jelent", a Nokia közölte, hogy a várakozások szerint ennél a részlegnél az üzemi haszonrés a negyedik negyedévben meg fog egyezni a harmadik negyedéves szinttel. A hálózati részleg forgalma 7%-kal csökkent, miután Európában és Ázsiában a vártnál alacsonyabbak voltak a GSM hálózati befektetések. Az USA-ban ugyanakkor folytatódott a növekedés, jelentette be a Nokia. A cég azt is közölte, hogy a mobiltelefon-részleg negyedik negyedéves haszonrése is meg fog egyezni a harmadik negyedévben elért szinttel.

A Nokia egyszeri tételek nélküli, pro forma nyeresége 881 millió euróra (részvényenként 18 eurócentre) emelkedett a 2001-es 760 millió euróhoz (részvényenként 16 eurócenthez) képest, jelentette be Finnország legnagyobb vállalata. A cég szeptemberben közölte, hogy várhatóan a részvényenként 15-17 eurócentes sáv felső végén lesz a profit és 7,1-7,4 milliárd euró körül a forgalom.

Jorma Ollila, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az eredmények "nagyon bíztatóak", és azt jelentik, hogy "a korábbi előrejelzésekhez képest előbb emelkedik újra a vállalat forgalma". Ollila azt is kiemelte, hogy a mobiltelefon-piac új növekedési pályán indult el, mivel egyre nagyobb számban érkeznek meg a színes kijelzős, multimédiás üzenetküldési funkciókkal felszerelt mobiltelefonok.

A Nokia azt is közölte, hogy a negyedik negyedéves forgalom várhatóan 2-5%-kal 8,9-9,2 milliárd euróra fog emelkedni.

A cég részvényárfolyama 1,29 euróval (8,58%-kal) 16,32 euróra emelkedett a finn értéktőzsdén. A rivális Ericsson és Alcatel részvényárfolyama szintén nőtt a hír hatására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.