:

Szerző: roberto

2002. szeptember 16. 10:19

A Gateway nem eladó

[CNET] A PC-gyártó Gateway közölte, hogy nem érdekelt abban, hogy magánvállalattá alakítsák át, bár a riválisok közül ketten is úgy találják, hogy ez nem is olyan rossz megoldás. Az elemzők már egy ideje felvetették azt, hogy a Gateway felvásárlási célpont lehet.

Legutóbb a múlt heti Business Week számolt be olyan híresztelésekről, hogy a Gateway eladó és egy hitellel történő vállalatfelvásárlásban érdekelt cég veszi meg részvényenként 5 dolláros áron. Azonban Ted Waitt, a cég elnök-vezérigazgatója -- akinek kezében van a vállalat 31%-a -- nem érdekelt a Gateway eladásában, közölte a cég szóvivője.

"Ted Waitt többször is (legutóbb a negyedéves eredmények bejelentésekor) nyilvánosan közölte, hogy a vállalat nem eladó" -- mondta Brad Williams, a Gateway szóvivője. "Úgy érezzük, hogy a jelenlegi tőkeszerkezetünk a legmegfelelőbb." Williams nem árulta el azt, hogy vajon felkeresték-e a céget felvásárlási ajánlattal.

Az elmúlt két évben a Gateway két riválisa is magáncéggé alakult és mindketten azt állítják, hogy összességében előnyös volt az, hogy távol maradnak a Wall Street-i ragyogástól. A MicronPC és az Emachines tavaly változott újra magánvállalattá és mindkét cég azt mondja, hogy a lépés révén javultak az eredmények.

Brian Blair, a Bluewater Capital árfolyamfedezeti alap elemzője elmondta, hogy árfolyamfedezeti alapoknál dolgozó kollégái Gateway részvényeket vásároltak az utóbbi időben arra a hírre, hogy a céget potenciális vevő kereste meg. Blair szerint van ráció az ilyesfajta ajánlatban, mivel a cég neve jól ismert, vevőköre pedig nagy az USA-ban.

A Gateway részvényárfolyama valamelyest emelkedett a múlt héten, de még így is csak 3 dollár körül van, ez jelentősen alacsonyabb, mint a híresztelésekben szereplő részvényenként 5 dolláros ajánlat. A vállalat jelenlegi piaci értéke körülbelül egyenlő a cég kezében lévő mintegy 1 milliárd dollár készpénzzel.

A MicronPC-t (a Gateway közvetlen értékesítéssel foglalkozó riválisát) körülbelül másfél évvel ezelőtt vásárolta fel a Gores Technology Group. Bár a cég a felvásárlás óta sokkal kevésbé van jelen a médiákban, ugyanakkor veszteség helyett immár nyereséget produkál. A vállalat közölte, hogy az utolsó három negyedévben működési nyereséget értek el, bár a MicronPC nem árulta el azt, hogy mennyi volt a nyereség.

A MicronPC úgy tudta elérni a sokkal jobb eredményeket, hogy visszafogta erőfeszítéseit, szinte teljes egészében elhagyta a fogyasztói piacot, ehelyett a kormányzati hivatalokra, az iskolákra és a kisvállalatokra összpontosította figyelmét. Ennek eredményeként a vállalatnak fele annyi alkalmazottja van, mint másfél évvel ezelőtt.

"Más szemléletről van szó, mintha tartani akarnánk a lépést a Dellel vagy az IBM-mel" -- mondta Ross Ely, a MicronPC marketing és PR alelnöke.

Az olcsó PC-ket gyártó Emachines története hasonló. Novemberben a vállalat megállapodott abban, hogy az egyik igazgató felvásárolja a céget 161 millió dollárért. Az Emachines megmaradt az olcsó kategóriás PC-k gyártásánál, de úgy változtatta az üzleti modellt, hogy biztosítsa az alacsonyabb készletszintet. A cég a kiskereskedelmi boltoknak az általuk kért árakon kínálja a PC-ket, ezért cserébe a vállalat annyit kér, hogy a boltok tartsák meg a megrendelt számítógépeket.

E megoldás eredményeként a kiskereskedelmi boltok többnyire óvatosabban rendelnek, de az Emachines nyereséges tud lenni.

"Ha figyelmen kívül hagyjuk a negyedéves növekedési kényszereket, amiket a Wall Street állít fel, a közepes- és hosszú távú tényezők még mindig nagyon érdekesek. Optimisták vagyunk a technológiai vállalatokkal kapcsolatban" -- mondta Justin Chang, a Texas Pacific Group egyik vezetője.

A Texas Pacific Group arra specializálta magát, hogy olyan részlegeket vásárol fel, amelyeket nagyvállalatok adnak el annak érdekében, hogy karcsúsítsák működésüket. Az egyik ilyen példa az On Semiconductor létrehozása volt, ezt a vállalatot a Texas Pacific alapította, miután a Motorola megvált az egyik félvezetőgyártó részlegétől.

Nem minden jel mutat arra, hogy az eladás a legjobb megoldás a Gateway számára. A vállalat már jelentős átszervezéseket hajtott végre és alacsony az adóssága. A felvásárlásokra specializálódott cégek általában olyan vállalatokat keresnek, amelyeket némi változtatások árán nyereségessé tehetnek.

A Gateway a fogyasztói piacra összpontosít és itt bizony komoly hátrányt jelenthet a publicitás hiánya, ami együtt jár a magánvállalattá történő átalakulással. Ely elmondta, hogy a média érdeklődése jelentősen csökkent a cég iránt azóta, hogy magánvállalattá alakult át. "Sokkal keményebben kell dolgozni a publicitás fenntartásáért. A változás után a cég jóval kevésbé vonzó a pénzügyi riporterek és a tőzsdepiacokkal foglalkozó szakemberek számára."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.