:

Szerző: Barna József

2002. szeptember 13. 16:20

A China United 400 millió dollár értékű Samsung mobiltelefont rendelt

[Bloomberg] A China United Telecommunications Corp., Kína második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója bejelentette, hogy 400 millió dollár értékű mobiltelefont rendelt meg a Samsung Electronics Co. kínai vegyesvállalatától. A lépéssel a China United célja az, hogy elkerülje azt a korábbi hibát, miszerint új mobiltelefon-rendszert indítottak be anélkül, hogy elegendő mobiltelefon állt volna rendelkezésre a vásárlóknak.

[Bloomberg] A China United Telecommunications Corp., Kína második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója bejelentette, hogy 400 millió dollár értékű mobiltelefont rendelt meg a Samsung Electronics Co. kínai vegyesvállalatától. A lépéssel a China United célja az, hogy elkerülje azt a korábbi hibát, miszerint új mobiltelefon-rendszert indítottak be anélkül, hogy elegendő mobiltelefon állt volna rendelkezésre a vásárlóknak.

A China United 700 ezer mobiltelefont rendelt meg a Samsungtól az új és gyorsabb CDMA2000-1X szolgáltatáshoz, amely 2003-ban fog elindulni. A mobiltelefonokat a negyedik negyedévben szállítja le a Samsung, közölte Yum Chel Jin, a cég szóvivője. Eddig ez a legnagyobb olyan kínai mobiltelefon-megrendelés, amely a Qualcomm technológiájával kapcsolatos.

"A China United egyértelműen biztosítani szeretné azt, hogy elegendő 1X mobiltelefon áll rendelkezésre a hálózat elindulásakor, tanulva az első féléves mobiltelefon-hiányból" -- mondta Charles Peza, a SG Securities (H.K.) elemzője.

Januárban a China United bevezette az első CDMA rendszert a világ legnagyobb mobiltelefon-piacán, de az előfizetők száma a becslések alatt maradt. A 2,5 milliárd dolláros rendszer gyenge rajtját a szakértők szerint részben a mobiltelefonok hiánya okozta.

A helyzet orvoslása érdekében a China United és a Unicom májusban bejelentette, hogy 217 millió dollárt költenek félmillió mobiltelefon vásárlására, ezek a jelenlegi, lassabb CDMA szabványt használják. A vállalatok abban bíznak, hogy a (Dél-Koreában igen népszerű) videoletöltések segítenek az előfizetők számának növelésében. A China United azt tervezi, hogy a rendszer upgrade-jét még az idén befejezik.

A Samsung a világ harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, egyúttal a legnagyobb tőzsdei cég Dél-Koreában. A cég vezető helyen áll a CDMA-alapú hálózatok upgrade-jét és az új szolgáltatások nyújtását tekintve. A vállalat mintegy 9 millió mobiltelefont értékesít negyedévenként.

Az SK Telecom Co., Dél-Korea legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója 2000 októberében mutatta be elsőként a CDMA-1X szolgáltatást. Az átlagos forgalom felhasználónként 44 320 won (~ 9200 Ft) volt júliusban, ebből 3716 won (~770 Ft) volt az adatforgalom és az internetfelhasználás. Az Unicom korábban bejelentette, hogy az új CDMA felhasználók átlagosan mindössze havi 156 jüant (~4700 Ft-ot) költöttek.

Mindössze minden hetedik kínainak van mobiltelefonja, ez alacsony aránynak számít a fejlett országokhoz képest. Sok felhasználónak alacsony a jövedelme és vélhetően nem fognak túl sokat költeni az új szolgáltatásokra, vélik az elemzők. "Túl korai megjósolni azt, hogy mekkora lesz a kereslet a fejlettebb adatszolgáltatások iránt" -- mondta Leon Chik, a ING Financial Markets elemzője.

Az SK Telecom, amely a 31 millió dél-koreai előfizető 53%-át szolgálja ki jelenleg upgrade-eli rendszerét a CDMA legújabb, EVDO (enhanced version data only) verziójára. Ez a rendszer lehetővé teszi azt, hogy akár 2,4 megabit/s (!!) sebességgel történjen az adatátvitel.

A China United által megrendelt 700 ezer 1X mobiltelefont a Samsung és a China Kejian Co. Shenzhenben található közös vállalata fogja összeszerelni, közölte Li Haibo, a China Kejian szóvivője. Sophia Tso, a Unicom szóvivője is megerősítette a szerződés létrejöttét, de részleteket nem tett közzé azzal kapcsolatban.

19 licenccel rendelkező CDMA-gyártó van Kínában, ezek közül egyedül a Motorola nem kínai. A cégek többsége olyan helyi gyártó, amelyet valamely világcéggel (pl. Samsung) közösen alapítottak.

A Unicom a China Unitedtől bérli a CDMA hálózatot az ország 12 leggazdagabb tartományában, a China United nyújtja a szolgáltatást az ország többi részében. A két cégnek összesen 2,3 millió CDMA előfizetője volt augusztus végén. Az év végére összesen 7 millió előfizetőt szeretne elérni a két vállalat.

A Unicom ezenkívül GSM hálózatot is működtet, ezt a szabványt használja az országban található 180 millió mobiltelefon-előfizető túlnyomó többsége.

A kínai mobiltelefon-piac többségét a rivális China Mobile Communications Corp. és annak hongkongi részlege, a China Mobile (H.K.) Ltd. tartja kezében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.