:

Szerzők: Barna József, Barna József

2002. szeptember 2. 09:32

Az Intel Kínában és Oroszországban is terjeszkedni fog

Craig Barrett
Craig Barrett
Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója pénteken közölte, hogy a világ legnagyobb félvezetőgyártója a tervek szerint növelni fogja befektetéseit Kínában és Oroszországban.

"Kína és Oroszország valószínűleg az a két ország, ahol a legnagyobb százalékos növekedés lesz jelenlétünkben a következő években" -- mondta Barrett kétnapos indiai látogatása során.

Az Intel 100-200 millió dollárt szeretne befektetni Indiában a következő években. A cég igen komolynak tartja Kína potenciálját a gyártási erősségeknek köszönhetően, mondta Barrett.

Kínában a gyártási és a mérnöki erősségek, Oroszországban a mérnöki tehetség vonzó az Intel számára. A cég korábban kiemelt befektetési prioritást nyújtott Izraelnek, Írországnak és Indiának.

A Santa Clara (Kalifornia) központú cég májusban bejelentette, hogy sanghaji gyárát felszereli a Pentium 4 processzorok gyártására és tesztelésre, e gyárban korábban mobiltelefonokban és kéziszámítógépekben használatos processzorokat gyártottak és teszteltek.

A cég képviselői elmondták, hogy az Intel hozzávetőleg 500 millió dollárt fektetett be Kínában az elmúlt öt évben. Az amerikai félvezetőgyártó óriás azt tervezi, hogy 2004-ben mintegy 3000 alkalmazottat fog foglalkoztatni a sanghaji létesítményben, szemben a jelenlegi több mint 1300-zal.

Barrett elmondta, hogy az Intel azt tervezi, hogy több mint háromszorosára, 3000-re növeli az indiai szoftvertervező központ létszámát a következő években, ugyanakkor további befektetések várhatók a cég írországi és izraeli gyáraiban.

"Mindez nem jelenti azt, hogy elhanyagolnánk a jelenlegi gyárainkat az olyan országokban, mint Malajzia, a Fülöp-szigetek vagy az Egyesült Államok. Ez csak arra utal, hogy a következő években a növekedés főként az olyan országokban lesz jelentős, mint India, Oroszország és Kína" -- mondta Barrett.

A Texas Instruments, a mobiltelefonokban használt processzorok legnagyobb gyártója szintén növeli létszámát Indiában. A világ második legnépesebb országában az jelenti a legnagyobb vonzerőt, hogy angolul kiválóan beszélő szoftverfejlesztőket lehet alkalmazni az amerikai bérek töredékéért. Többek között olyan technológiai óriáscégek bővítik fejlesztési központjait itt, mint az IBM, az Oracle és a Motorola.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.