:

Szerzők: Vörös Péter, Vörös Péter

2002. szeptember 2. 11:53

IDC: a Hewlett-Packard és az IBM vezetett a szerverpiacon a második negyedévben

[Wall Street Journal] Az IDC piackutató cég pénteken közölte, hogy a második negyedévben a Hewlett-Packard előrelépett és utolérte az IBM-et a szerverpiacon. A Compaq felvásárlása után a Hewlett-Packard piaci részesedése 27,8%-ra emelkedett, ugyanennyi volt a részesedése a Nagy Kéknek is.

[Wall Street Journal] Az IDC piackutató cég pénteken közölte, hogy a második negyedévben a Hewlett-Packard előrelépett és utolérte az IBM-et a szerverpiacon. A Compaq felvásárlása után a Hewlett-Packard piaci részesedése 27,8%-ra emelkedett, ugyanennyi volt a részesedése a Nagy Kéknek is.

Az IDC azt is közölte, hogy a globális szerverforgalom csökkent, ez volt sorozatban a hatodik negyedév, hogy visszaesett ez a piac. A szerverforgalom 16%-kal 10,5 milliárd dollárra csökkent a második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 12,6 milliárd dollárral.

"A második negyedévben gyenge maradt a kereslet, az év hátralévő két negyedévében arra számítunk, hogy a globális szerverpiac közel 0%-os növekedést ért el" -- mondta Mark Melenovsky, az IDC kutatási igazgatója. Melenovsky azt is elmondta, hogy a HP lényegében piaci részesedést veszített a tavalyi HP és Compaq részesedéshez képest, míg a Sun és a Dell egyaránt részesedést nyert az előző évhez képest.

Amint arról beszámoltunk, a rivális piackutató Gartner szerint az IBM megőrizte előnyét a HP-val szemben. A Gartner felmérése arra utal, hogy az IBM részesedése a globális szerverpiac forgalmából 29,6%, míg a HP részesedése 24,7%. Mindkét piackutató cég egyetért abban, hogy a Hewlett-Packard megőrizte vezető helyét a PC szerverpiacon a második negyedévben, dacára annak, hogy visszaesett a forgalma. A globális PC szerverpiacon a forgalom 6%-kal 4,4 milliárd dollárra csökkent, bár a volumen 1%-kal emelkedett, közölte egybehangzóan az IDC és a Gartner.

Az IDC szerint a HP részesedése a PC szerver piacon 32,8% volt, ez kevesebb mint a HP és a Compaq egyesített 37,4%-os részesedése egy évvel korábban. "A nagy vesztes a HP" -- közölte Jeffrey Hewitt, a Gartner elemzője, aki szerint a második helyen álló Dell piaci részesedése nőtt, míg az IBM-é változatlan maradt.

Az eladások volumenét tekintve a Dell részesedése 21,5%-ra emelkedett, szemben az egy évvel ezelőtti 19,4%-kal, míg az IBM-é 12,7%-ról 13,8%-ra emelkedett, közölte az IDC. A Gartner szerint Dell emelkedése hasonló az IDC adataihoz, de a harmadik helyezett IBM részesedése 13,4% maradt. A két piackutató cég adatai az alkalmazott módszertan miatt különböznek.

"A Dell nagyon sikeres a kis- és középvállalatok piacán" -- mondta Melenovsky. A Dell ezenkívül előnyös helyzetbe került amiatt is, hogy aránytalanul nagyobb a jelenléte az amerikai piacon, amely viszonylag erősebb volt, mint Európa és Ázsia. Melenovsky szerint a HP előnyt fog tudni kovácsolni abból, ha a nagyvállalati vevők visszatérnek a PC-szerver piacra.

"Úgy vélem, hogy 2003-ig nem fogunk jelentős lendületet és növekedést látni a szerverpiacon" -- mondta Hewitt. "A forgalom azért csökken, mert nőnek az 5000 dollár alatti szerverek eladásai a drágább berendezések kárára."

Az egy- és kétprocesszoros PC szerverek piaca teszi ki az összes eladások 80%-át. Az IDC szerint a legdrágább, legalább nyolcprocesszoros gépek száma mindössze 6000 volt a második negyedévben globálisan leszállított 900 ezer szerveren belül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.