Szerző: Bodnár Ádám

2002. augusztus 2. 09:31

A Motorola elhalasztja kínai félvezetőgyárának beindítását

A Motorola elhalasztotta kínai félvezetőgyárának beindítását. A vállalat a kedvezőtlen gazdasági körülményekkel és a félvezetőipar globális válságával indokolta a döntést.

A Motorola elhalasztotta kínai félvezetőgyárának beindítását. A vállalat a kedvezőtlen gazdasági körülményekkel és a félvezetőipar globális válságával indokolta a döntést.

Az amerikai chipgyártó eredetileg 2002 első félévére tervezte a Tiancsin városában található MOS17 üzem megnyitását, azonban a cég szóvivőjének tájékoztatása szerint a termelés legkorábban az év második felében indulhat be. "Az iparági recesszió miatt meg kellett változtatni az ütemtervünket" -- mondta a szóvivő.

A MOS17 üzemet hosszas tervzés és előkészítés után eredetileg 2000-ben jelentette be a Motorola. A 200 milliméteres szilíciumszeleteket feldolgozó gyár egy 1,9 milliárd dolláros beruházás része, amely a chipgyáron kívül összeszerelő üzemet is tartalmaz majd.

Az első próbagyártások már tavaly tavasszal lezajlottak a MOS17 üzemben. A 200 milliméteres szilíciumszeletekből 0,35 és 0,25 mikronos technológiával állítják elő a kínai piacra szánt mobiltelefonokhoz és más vezeték nélküli eszközökhöz szükséges chipeket.

Bár a Motorola közlése szerint továbbra is elkötelezett a kínai gyár beindítása mellett, elemzők rámutatnak, hogy a cégnek már most is jelentős többlet-kapacitása van. Júniusban a Motorola megerősítette, hogy a jövőben egyre több chipjének gyártását bízza szerződéses félvezetőgyártókra és a cég kiterjesztette a TSMC-vel kötött együttműködési megállapodását is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról