Szerző: Vörös Péter

2002. április 23. 13:46

Csökkent a Lucent negyedéves vesztesége

[Bloomberg, CNET, Reuters] A Lucent Technologies hétfőn közzétette második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég vesztesége némileg csökkent, dacára annak, hogy a globális távközlési piac továbbra is gyenge maradt.

[Bloomberg, CNET, Reuters] A Lucent Technologies hétfőn közzétette második pénzügyi negyedéves eredményeit. A cég vesztesége némileg csökkent, dacára annak, hogy a globális távközlési piac továbbra is gyenge maradt.

A Murray Hill (New Jersey) központú cég bejelentette, hogy a második pénzügyi negyedévben 631 millió $-os (részvényenként 20 centes) veszteséget ért el, szemben az előző év hasonló időszakában elért 1,39 milliárd $-os (részvényenként 41 centes) veszteséggel.

A Lucent azt is közölte, hogy júniusban megválik az Agere Systems fennmaradó, 58%-os részétől is. A cég egy átfogó átszervezés keretében önállósította az Agere-t 2001 januárjában.

A megmaradó részlegeket figyelembe véve a forgalom a március 31-én zárult negyedévben 5,33 milliárd $-ról 3,52 milliárd $-ra csökkent.

A Lucent márciusban jelentett be profitfigyelmeztetést a második pénzügyi negyedévvel kapcsolatban, akkor azt várta a cég, hogy a forgalom az előző negyedévhez képest 4-10%-kal fog nőni, szemben a korábbi 10-15%-os előrejelzésekkel. A cég akkor azt is megerősítette, hogy a várakozások szerint sikerül javítani az első pénzügyi negyedéves részvényenként 23 centes veszteségen, az egyszeri költségeket figyelmen kívül hagyva.

A First Call által reprezentált elemzők 3,57 milliárd $-os forgalomra és részvényenként 17 centes veszteségre számítottak, szintén figyelmen kívül hagyva az egyszeri költségeket.

A cég azt is közölte, hogy további kb. 6000 állást szüntetnek meg szeptember végéig, ez a vállalat teljes létszámának 11%-át jelenti, így összesen 50 ezer alkalmazottja marad majd a cégnek. A cég a lépést azzal indokolja, hogy a 2003-as pénzügyi évben újra nyereségessé szeretne válni.

A telefonberendezések és szoftverek iránti kereslet tovább csökkent azóta, hogy januárban Patricia Russo követte Henry Schacht-ot az elnök-vezérigazgatói poszton. Russo az új poszton az első pár hónapot azzal töltötte, hogy befejezze a Schacht által elindított költségcsökkentési programot. Immár az a cél, hogy a cég újra nullszaldós eredményt érjen el, ez úgy tűnik, hogy valamivel kevesebb, mint 4 milliárd $-os forgalom mellett sikerülhet is.

A cég részvényárfolyama hétfőn 0,20$-ral (4,66%-kal) 4,49$-ra emelkedett. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 3,78-11,50$ között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról