:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 18. 13:53

Az asztali Pentium III processzorok a notebookokban élnek tovább

[Digi Times] Az asztali processzorral szerelt notebookok iránti egyre erősebb kereslet nyomán az Intel úgy döntött, hogy 2002-ben is folytatja az asztali Pentium III processzorok gyártását.

[Digi Times] Az asztali processzorral szerelt notebookok iránti egyre erősebb kereslet nyomán az Intel úgy döntött, hogy 2002-ben is folytatja az asztali Pentium III processzorok gyártását.

A kisebb gyártók példáját követve a nagy tajvani notebook-gyártók és a multinacionális vállalatok is hamarosan bemutaták azokat a hordozható számítógépeket, amelyekben asztali CPU működik.

Ilyen gép többek között a Dell Inspiron 2500, amelyet a tajvani Compal gyárt. A Wistron az IBM-mel közösen dolgozik az új ThinkPad i1200 modellen, az Acer a TravelMate 210 megjelenését készíti elő, a Toshiba pedig a Satellite 1800 sorozatban alkalmaz asztali processzort.

A mobil processzorokkal összehasonlítva az asztali CPU-k sokkal többet fogyasztanak és gyorsabban melegszenek, ezen felül nem támogatják az akkumulátor-kímélő funkciókat, mint amilyen az Intel SpeedStep. A túlmelegedés elkerülése érdekében a notebook-gyártók rendkívül nagy méretű és ebből adódóan nehéz házba szerelik ezeket a konfigurációkat.

Azonban mivel a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt a vételárnak egyre nagyobb szerepe van a termékek kiválasztásánál, az asztali CPU-val szerelt notebookok iránti kereslet egyre nagyobb. A Celeron vagy Pentium III processzorral szerelt modellek ára 900-1200 dollár között változik, ami többszáz dollárral alatta marad a mobil processzoros gépeknek.

A kereskedők szerint az asztali processzoros gépek sikere az Intel Inside logónak is köszönhető. A vásárlók nem minden esetben hardverszakemberek és a processzorválasztásban gyakran az egyetlen szempont az Intel márkaneve. Azonban a mobil és asztali processzorok közti különbségről semmit sem tudnak.

Annak ellenére, hogy az Intel nyomatékosította, hogy a Pentium 4 processzor alkalmatlan notebookban való használatra, a hírek szerint a tajvani gyártók már ilyen gépekkel is kísérleteznek. Egyes források azt jelentették, hogy a fejlesztőlaborokban már 2 GHz-es Intel Pentium 4 processzoros notebookok is léteznek.

A Pentium 4 mobil változatát 2002-ben dobja piacra az Intel, az egyelőre Banias kódnéven ismert, kifejezetten mobil gépekbe szánt processzor pedig várhatóan 2003-ban jelenik meg. Hogy az asztali processzoros notebookok megjelenése hatással lesz-e az új mobil processzorok megjelenésére, azt egyelőre nem tudni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.