Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 30. 18:56

Az Intel bejelentette Tualatin magos Pentium III-M processzorait

[Mmd] Az Intel Corporation ma öt olyan új processzort jelentett be, amelyek az Intel fejlett, 0.13 mikronos gyártástechnológiájával készülnek, és lényegesen megnövelik a mobil PC-k képességeit.

[Mmd] Az Intel Corporation ma öt olyan új processzort jelentett be, amelyek az Intel fejlett, 0.13 mikronos gyártástechnológiájával készülnek, és lényegesen megnövelik a mobil PC-k képességeit.

Az új, Intel Pentium III M-processzorcsalád architektúráját a korábbi mobil processzorokhoz képest továbbfejlesztették, így nagyobb teljesítményt biztosítanak alacsonyabb energiafogyasztás mellett, ami lényegesen meghosszabbítja a telepről való működés időtartamát. A mától kereskedelmi forgalomba kerülő új lapkák 1.13 GHz maximális órajellel működnek, így az iparág leggyorsabb mobil processzorai.

Az Intel bejelentette az új, könnyen skálázható, költséghatékony mobil Intel 830 lapkakészlet-családot is. Az új lapkakészlet az új mobil processzorokkal a PC gyártók számára lehetővé teszi nagy teljesítményű, a korábbiaknál vékonyabb, könnyebb és a telepekről hosszabb ideig működő noteszgépek tervezését.

Az Intel 830 lapkakészlet-család három olyan lapkakészletből áll, amely kihasználja a mobil Pentium III M-processzorok nagy teljesítményt és alacsony energiafogyasztás biztosító jellemzőit. Most a 830MP kerül forgalomba, amely külső grafikus vezérlőt támogat. Az Intel még ebben az évben szállítja az Intel 830M készletet, amelynek nagy teljesítményű beépített grafikus vezérlője lesz, az Intel 830MG lapkakészlet pedig beépített grafikus vezérlőt tartalmaz majd az alacsonyabb árkategóriájú rendszerekhez.

Az új lapkakészlet a PC-133 SDRAM memóriát támogatja, amelynek teljesítménye 33 százalékkal nagyobb az előző, az Intel 440BX lapkakészlet által használt memóriánál. A támogatott maximális memória 1 GB, amely 50 százalékkal nagyobb a korábbi generációhoz képest.

Az új mobil processzor ma ötféle órajellel kapható: 1.13 GHz, 1.06 GHz, 1.0 GHz, 933 MHz és 866 MHz. A továbbfejlesztett SpeedStep technológiával, a mobil Intel Pentium III M-processzor maximum 1.13 GHz-en és 1.4 volttal működik a maximális teljesítményű üzemmódban. A telepekről való működést támogató üzemmódban (Battery Optimized Mode) az órajele 733 MHz a tápfeszültsége 1.15 volt, az átlagfogyasztása pedig kevesebb, mint 2 watt.

Az Intel dobozos változatban is kínálja majd a mobil Pentium III M-processzort olyan rendszerintegrátoroknak, mint az Asus és a Clevo, lehetővé téve a rendelésre gyártott mobil PC-kben való alkalmazását. Az ezer darabos tételben BGA (Ball Grid Array) és PGA (Pin Grid Array) tokozással kapható Pentium III M-processzorok órajele 1.13 GHz, 1.06 GHz, 1.0 GHz, 933 MHz és 866 MHz, amelynek megfelelően az áraik 625, 499, 394, 278 és 247 dollár, az Intel 830MP lapkakészlet ára 37.50 dollár.

Az Intel tervei szerint az asztali és a kiszolgáló processzorok, valamint a flash memóriaelemek gyártásában is felhasználja majd a 130 nanométeres technológiát. Az 1.2 és 1.13 GHz órajelfrekvenciával működő Pentium III processzor hamarosan elérhető lesz a kis méretű asztali PC-khez is. Május óta szállítja az Intel a Pentium III processzor 1.13 GHz-es változatát az egy- és kétprocesszoros kiszolgálókhoz. Több OEM gyártó hozott már piacra ezen a processzoron alapuló gépeket és még több várható a harmadik negyedévben.

A kiszolgálók számára előre láthatóan még ebben az évben kibocsátja az Intel a Pentium III processzor 1.26 GHz-es változatát is. Ezeket a processzorokat általában alkalmazás-kiszolgálókban használják, így biztosítva a teljesítmény és az alacsony energiafogyasztás egyensúlyát a nagy megbízhatóság és rendelkezésre állás feláldozása nélkül. Az Intel a 0.13 mikronnal készülő flash termékek első mintadarabjait a még ebben az évben szállítja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról