Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 19. 12:44

Az Ericsson bemutatta a világ első digitális tollát

[Ericsson] Ma mutatta be az Ericsson a világ első digitális tollát, a Chatpen CHA-30-ast. A Bluetooth vezeték nélküli technológiájának és a GPRS-nek köszönhetően a Chatpen képes a kézzel írott szöveg továbbítására és a mobiltelefonos, internetes kommunikációra.

A Chatpen technológia óriási lehetőség a szolgáltatóknak és ügyfeleiknek, hogy az SMS, fax, e-mail és adatszolgáltatások egészen újfajta változatait alkalmazhassák. A termék várhatóan jövő év első negyedévében kerül piacra.

Nyomtatott katalógusból a fogyasztók számítógép nélkül rendelhetnek termékeket, formanyomtatványok segítségével pedig lehetséges lesz az adatgyűjtés vagy akár a szerződések aláírása a távolból. Az azonnali repülőjegy-rendeléstől a pizza-rendelésig bármi lehetővé válik a Chatpennel.

Bár a Chatpen ugyanúgy néz ki és ugyanúgy ír mint egy hagyományos toll, képes saját helyzete meghatározásra a papírra nyomtatott, szabad szemmel alig látható pontozás, és egy, a tollba beépített infra-kamera segítségével. Ezt az információt a Bluetooth és a GPRS mobil telefon továbbítja.

A fogyasztók a szöveges SMS vagy e-mail mellett ezen túl kézzel írott üzeneteket is küldhetnek. Bármit, amit leírunk vagy lerajzolunk azonnal elküldhetünk, így üzeneteink személyesebbé vállnak és a latin ábécétől eltérő írásokat is használhatunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról