:

Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 23. 13:39

Felszeletelték a Telekom 5G-jét a Hungaroringen

Alighogy levonult a Vodafone és a BME stábja a Hungaroringen, máris megjelent a Magyar Telekom és egy rakás partnere, hogy az 5G-ben rejlő lehetőségeket demózzák. Fontos különbség, hogy ezúttal többek között újságírók és egy miniszter is meghívást kapott az eseményre.

Erre a hétre is jutott 5G-s demonstráció a lassan téli álmába szenderülő Hungaroringen, ahol ezúttal a Digital Twin projekt keretén belül partnerek egész hada - köztük a Magyar Telekommal, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a HUMDA Labbal (elnézést, ha valakit kihagytunk) - mutatta meg, hogy az új generációs mobilhálózatban milyen lehetőségek rejlenek. 

Az eseményről kiadott közlemény tömve van az olyan merész ábrándokkal, mint például

a nem is nagyon távoli jövőben akár egy valós Forma–1-es futamba is bárki bekapcsolódhat az interneten keresztül, hogy Max Verstappent vagy Lewis Hamiltont előzze a kanyarban.

A teszten ezúttal azért még nem F1-es versenyautók, hanem két túrautó száguldozott (és itt most a száguldozás kifejezetten hangsúlyos szerephez jut) a Hungaroringen, a rájuk szerelt szenzorok pedig egy szimulátorba továbbították a sebesség- hely- és egyéb telemetriai adatokat 5G-n keresztül. 

humda_dt

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Igazi kuriózum, hogy a Telekom itt helyezte először üzembe az úgynevezett 5G-Campus rádióhálózat szeletelés (slicing) technológiát, vagyis a versenyautók egy dedikált hálózati szeletet kaptak a Telekom által a Hungaroring körzetében egyébként május óta üzemeltetett publikus 5G-s hálózatából.

Ez az eljárás az 5G egyik meghatározó újdonságának számít, és a jövőben olyan, jóval földhözragadtabb területeket is megreformálhat, mint például az élő tévéközvetítések átjátszása - melynek szintén van némi köze a Hungaroringhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 02:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.