Szerző: Hlács Ferenc

2020. október 13. 14:28

A termőföldek monitorozását segíti a Google-Alphabet új moonshot projektje

A Mineral néven rajtoló kezdeményezés guruló szenzorrendszereket vezényelne a földekre, a növények fejlődésének ellenőrzésére.

A mezőgazdászokat veszi célba legújabb "moonshot" projektjével a Google anyacége, az Alphabet X divíziója - a vállalat X részlegének szárnyai alól került ki többek között a magaslégköri internetszóró ballonjairól ismert Loon, sőt a hamarosan nyilvánosan használható önvezető autós fuvarszolgáltatást kínáló Waymo is. Az új Mineral névre hallgató projekt a növénytermesztést hivatott hatékonyabbá tenni különböző új eszközök fejlesztésével.

googmineral

Ezek első prototípusa egy négykerekű, szenzorokkal megpakolt jármű, amely a megművelt földeken navigálva, kamerákkal és egy sor további érzékelővel gyűjt adatot a növényekről, amelyek fölött elhalad. A szerzett információkat a cég szakértői műholdas időjárásadatokkal vetik össze, majd azokból előrejelzési modelleket készítenek a növények várható növekedésére vonatkozóan. A Mineral csapata farmerekkel, mezőgazdászokkal együtt dolgozva igyekszik felmérni az iparág igényeit és problémáit, amelyekre tervei szerint hatékony megoldásokat kínál majd. A négykerekű rover tesztüzeme során a cég már most több gazdasággal együttműködik.

a címlapról