Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 5. 14:44

Túl van a mélyponton a videokártyák piaca?

Megállni látszik a videokártyák piacának hanyatlása, hosszú idő után idén először nőhetnek az eladások. Ennek ellenére korai lenne pezsgőt bontani, hogy csupán egyszeri fellángolásról, vagy tartós stabilitásról van szó, az leghamarabb jövőre derülhet ki.

Fellángolt a videokártyák piaca, a harmadik negyedéves számokhoz hasonlót majd három éve láthattunk legutóbb. A kedvező eredmények hátterében több tényező is áll, a nyár óta bemutatott új GeForce és Radeon modellek mellett a friss játékok és a virtuális valóság is húzta az eladásokat. Mindeközben a PC-piac továbbra is slamasztikában van, ez viszont a játékosokat látszólag nem izgatja különösebben, továbbra is sokan választanak PC-t gamer platformnak a konzolokkal szemben.

Az AnandTech kalkulációi szerint a harmadik negyedévben összesen 13,04 millió darab grafikus kártyát szállítottak le a gyártók (ennyi került át a nagy- és kiskereskedőkhöz, tehát az adat nem a végfelhasználóknál lecsapódott mennyiséget takarja). Ennek ellenére kalkulálhatunk úgy, hogy ez a mennyiség gazdára talált (vagy talált), a kereskedők jellemzően jól lövik be a várható igényeket, melynél nagyobbat legutóbb 2014 első negyedévében mértek a piackutatók, ekkor 14 millió kártyára mutatkozott igény. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest nőtt az igény, a javulás közel 9 százalékos.

forrás: AnandTech

A Jon Peddie Research által közölt adatokból számolva a harmadik negyedévben leszállított PC-k 34,84 százaléka tartalmazott diszkrét videokártyát. Ettől függetlenül az információ érdekes, az jól mutatja, hogy a PC-k közel kétharmadát integrált GPU-val szállítják le, a piac nagy részén egyszerűen nincs igény erősebb megoldásra.

Ez az elmúlt 10 évben megjelent, processzorba integrált megoldásoknak köszönhető. Mára az Intel processzoraink döntő többsége tartalmaz valamilyen IGP-t (integrált grafikus processzor), kivételt csak a csúcs asztali platform (HEDT) és a szerveres megoldások képeznek. Az AMD esetében az APU-k takarják a GPU-val szerelt processzorokat, bár a kisebbik x86-os processzortervező per pillanat csak a piac egy marginális részét birtokolja. A processzorokba integrált grafikus vezérlők a következő években tovább erősödnek majd, viszont eközben az új felhasználási területek (pl. VR) terjedése is felgyorsulhat, így per pillanat nehéz megjósolni, hogy az arány mennyit változik majd az évtized végéig. Annyi szinte borítékolható, hogy a belépőszintű, 100 dollár alatti megoldások napjai meg vannak számlálva, ezek az évtized végére teljesen kikophatnak a kínálatból.

Az idei év tehát fényt jelenthet az alagút végén, az eddig eltelt három negyedév alatt ugyanis több kártya kelt el, mint a tavalyi év hasonló időszakában, a 32,65 milliós darabszámot 5,35 százalékkal, 34,4 millióra tornászták fel a gyártók - lássuk minek köszönhető a tündöklés!

Feljövőben az AMD

Az AMD-n sokat segített a Polaris, a vállalat még a nyár folyamán mutatott be három asztali grafikus kártyát két eltérő GPU dizájnra építve, melyek frissített mikroarchitektúra mellett új gyártástechnológiát is bevezettek, ezek kettőse pedig jelentős ugrást hozott a korábbi termékekhez képest. Az ugrást másik oldalon magyarázza, hogy az AMD az utóbbi időszakban már nagyrészt több éves GPU-kat "hasznosított újra", kiéhezve várták a vásárlók a frissítést.

A fejlesztések meghozták gyümölcsüket, a vállalat legutóbbi pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy a Q3-hoz hasonló értékű eladást és átlagos eladási árat (ASP) legutóbb 2014-ben mért az AMD, a Polaris-alapú kártyák pedig már a disztribúciós csatornás eladások több mint 50 százalékát teszik ki.

forrás: AnandTech

Mindez a számok nyelvén nagyjából 3,8 milliós darabszámot jelent, ami 29,1 százalékos piaci részesedést, illetve 69 százalékos javulást jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az AMD elég mélyről kapaszkodott vissza, a vállalat a tavalyi második negyedévben mindössze 1,69 millió darab videokártyát értékesített, mely a cég történelmének negatív rekordja is egyben.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ezzel a vállalat 9,34 milliós eladása már három negyedév alatt túlszárnyalta tavalyi egész éves, 8,88 milliós teljesítményt, így várhatóan ismét sikerül átlépni a 10 milliós darabszámot, az eredmény ugyanakkor még mindig nagyon messze lehet a három évvel ezelőtti 21 milliótól, vagy a hat évvel ezelőtti közel 30 milliótól.

forrás: AnandTech

Az AMD produkciója még ennek ellenére is jónak számíthat, hisz miközben a cég csak három kártyát mutatott be idén, addig a konkurens Nvidia egész pályás letámadással összesen hét modellt leplezett le, melyekkel a belépőszint kivételével szinte a komplett palettát lefedte. A sikert magyarázza viszont az AMD stratégiája, miszerint a cég előbb a középkategóriát fedte le, miközben az Nvidia a felső kategóriával nyitott, és csak valamivel később merészkedett le a nagyobb volument kínáló középső szegmensbe a GeForce GTX 1060 és a GTX 1050 (Ti) kártyák személyében. Az AMD ennek (is) köszönheti piacszerzését, amiből a második negyedévhez mérten már kicsit vesztett a cég, 29,9-ről 29,1-re mérséklődött a részesedés. Az AMD kínálatából jelenleg a csúcskategóriás (enthusiast) termékek hiányoznak leginkább, a Vega kódnevű GPU-kra épülő kártyákra már csak jövő év első felében lehet számítani.

Az Nvidia sem panaszkodhat

Az AMD konkurense összesen nagyjából 9,25 millió GPU-t értékesített, mely közel 5 százalékos visszaesés a tavalyi év hasonló időszakához képest, ezzel pedig az Nvidia részesedése 81,1-ről 70,9 százalékra esett vissza az AMD feltámadása miatt. A GeForce-okat szállító vállalat így sem panaszkodhat, hisz a harmadik negyedévben közel annyi terméket szállított le, mint konkurense az eltelt három negyedév alatt, ezzel pedig továbbra is beton stabilan tartja piacvezető pozícióját.

forrás: AnandTech

Eközben az átlagos eladási ár új magasságokba tört, minek hála rekordot döntött a GeForce-okból származó bevétel, az 1,244 milliárdos összeg 63,5 százalékkal szárnyalta túl az előző év hasonló időszakát, hála az igen sikeres Pascal-alapú termékeknek. Az értékesítések eloszlásáról nincs információ, de a bevétel alapján igen jól teljesíthettek a drágább, GTX 1060 és a feletti, tehát a 250 dollárnál drágább modellek. A vállalat legdrágább videokártyája a Pascal-alapú Titan X, amely 1200 dollárért szerepel a hivatalos árlistán.

forrás: AnandTech

Amennyiben az utolsó negyedév is jól sikerül, úgy az Nvidia akár felül is múlhatja tavalyi produkcióját, mely több mint 35 millió darab leszállított GPU-t jelentene. Ez bár messze felülmúlja az AMD csúcsteljesítményét, elmarad a a 2014 előtti számoktól, a vállalat 2010-ben még 43,36 millió GPU-t szállított grafikus kártyához, tehát a piaci hatások az Nvidiát sem kímélték, igaz a visszaesés mértéke jóval kisebb a rivális esetében tapasztaltnál.

Van még remény?

Amennyiben az utolsó negyedév is jól sikerül, úgy az AMD és Nvidia által leszállított GPU-k összmennyisége először mutathat növekedő tendenciát az elmúlt lassan 10 év távlatában. Márpedig erre van esély, az elmúlt hetekben és hónapokban ugyanis számos olyan húzónév jelenet meg (pl. Battlefield 1) ami fejlesztésre sarkalja a PC-t preferáló játékosokat.

Ugyanakkor a tavalyi eladások körülbelül 5 százalékkal túlszárnyaló eredményt még mindig nem közelítené meg a 3 évvel ezelőtti számokat, de legalább (jó esetben) jelentheti azt, hogy a 2015-ös év volt a mélypont, ettől kezdve pedig legalább stagnál a piac, optimista forgatókönyvek alapján pedig még akár egy lassú, visszafogott növekedés is megkezdődhet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.