Szerző: Koi Tamás

2016. december 2. 12:45

Frissítve: Halálra ítélték a korlátlan adatopciókat

Jórészt eltűnhetnek a magyar mobilpiacról azok a korlátlan adatopciók, melyekkel bizonyos szolgáltatások elérése nem számít bele az előfizető által használt díjcsomag adatforgalmi keretébe. A hatóság tegnap először hozott határozatot a témában, kimondva, hogy a Magyar Telekom egyik ilyen díjcsomagja nem felel meg a netsemlegességről szóló EU-s előírásoknak. A döntést alighanem további határozatok követik majd.

Nem kizárt, hogy rövid távon teljesen ellehetetlenülnek a magyar mobilszolgáltatók, azok közül is elsősorban a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország kínálatában szereplő korlátlan tematikus adatopciók. Ezek azok az opciós kiegészítő csomagok, melyekkel bizonyos szolgáltatások igénybe vétele nem számít bele a díjcsomagban biztosított havi adatforgalmi keretbe. Ezt, vagyis a zero rating elv használatát azonban az idei évtől tiltja az Európai Unió netsemglegességi szabályozása, a hazai hírközlésszabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pedig most először (nem mellékesen uniós szinten is elsőként) szerzett érvényt ennek a passzusnak.

TV GO no go

A hatóság a november 21-én lezárult vizsgálatot követően határozatban kötelezte a Magyar Telekomot a jogsértő forgalomszabályozási intézkedés megszüntetésére a "Korlátlan TV és Film" adatopció esetén. Ez az opció lehetővé tette az előfizetők számára, hogy fix havi díjért cserébe a normál mobilnetes adatkeretüktől függetlenül korlátlan forgalmat bonyolíthassanak a szolgáltató saját OTT-megoldása, a TV GO, valamint az HBO GO alkalmazásokkal.

Az NMHH álláspontja szerint a Telekom uniós előírásokat sértett azzal, hogy az említett két szolgáltatást megkülönböztette az összes többi, hasonló profilú internetes alkalmazással szemben, így míg azok használata az adatforgalmi keret elfogyását követően gyakorlatilag lehetetlenné vált, a TV GO-t és az HBO GO-t tovább nézhették az opcióra előfizető ügyfelek. A hatóság a jogsértés miatt kötelezte a szolgáltatót a tartalmak megkülönböztetésének megszüntetésére és a jogszerű állapot helyreállítására. A Telekomnál azóta ez a havidíjas opció meg is szűnt, napidíjas formában azonban továbbra is elérhető maradt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az internetes hálózatsemlegesség uniós szabályozásának lényege, hogy az internetszolgáltatók nem tilthatnak le, nem lassíthatnak, nem korlátozhatnak és nem különböztethetnek meg konkrét tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat. A hálózatsemlegességi előírások hivatottak biztosítani az előfizetők számára az általuk – és nem az internetszolgáltatók, vagy más harmadik személy által – választott tartalmakhoz és információkhoz való hozzáférést, továbbá, hogy megkülönböztetéstől mentesen vehessenek igénybe szolgáltatásokat a világhálón keresztül, és abban jogszerű indok nélkül senki se korlátozza őket. A szolgáltatók gyakorlatának jogszerűségét a helyi hírközlési hatóság jogosult vizsgálni, és különböző szempontok alapján mérlegelni, hogy az adott konstrukció megsértette-e a semleges internet alapelveit.

A szabályozás a szolgáltatásválasztás szabadságán túl azt is biztosítani hivatott, hogy a piaci szereplők (OTT-szolgáltatók, vagy bármilyen, interneten keresztül tartalmat, vagy egyéb szolgáltatást kínáló vállalkozások) közti verseny egyenlő feltételeket kapjon. Így egy újonnan megjelenő szolgáltatásnak is nagyobb esélye van megvetnie a lábát a piacon, ahol a tartalom és a szolgáltatás minősége alapján döntenek az ügyfelek, és nem az infrastruktúra-tulajdonos dönt helyettük - ez pedig összességében a szolgáltatások és a tartalom minőségének javulását eredményezheti.

Havonta egy órányi mobiltévé

Az irányelv mindazonáltal hátráltathatja is a hasonló szolgáltatások térnyerését, különösképpen azokon a piacokon, melyeken az operátorok jellemzően szűk havi adatkeretet biztosítanak az előfizetők számára. Ezt a konfliktust jól érzékelteti, hogy míg hazánkban egy mobilnetet is tartalmazó havidíjas csomagban jellemzően 500-1000 MB adatot nyújt a szolgáltató, addig egyes uniós tagállamokban akár ennek az adatkeretnek a tízszerese is elérhető az ügyfelek nagy tömege számára. Beszédes lehet az is, hogy egy, a TV GO-hoz hasonló streaming szolgáltatással egy órányi mobilos tévézés több mint 1 GB-nyi adatforgalmat generál, vagyis egy átlagos magyar előfizető számára ezzel a havi adatkeret ki is merül.

Ezzel együtt is borítékolható, hogy nem a mostani volt az első, egyben utolsó hasonló határozata az NMHH-nak. Lapunk úgy tudja, hogy a hatóság már más szolgáltatásokat is vizsgál, így hasonló döntés várhat a Telenor korlátlan MyTV és HBO GO opcióira, illetve nem kizárt, hogy a szolgáltató zenei streaming zero rating csomagját (MyMusic) is kifogásolhatónak fogja találni a hatóság.

Az ügy pikantériája, hogy a Telenor Magyarország éppen tegnap jelentette be, hogy a havi 990 forintba kerülő korlátlan tematikus MyMusic opciónál bekerül a korlátlan adatforgalom mellett használható szolgáltatások körébe a Spotify is. A norvég tulajdonú operátort többször is kérdeztük korábban, hogy a cég álláspontja szerint ezek az opciók nem sértik-e a semleges internetre vonatkozó uniós szabályozást. A Telenor mindvégig azzal érvelt, hogy a cég nyitott minden partneri megállapodásra a hasonló tartalomszolgáltatókkal, illetve ezek az opciók a magyar piacon nem alkalmasak a verseny jelentős torzítására.

Ez ugyanakkor aligha fogja meghatni az NMHH-t, mely a jelek szerint elkötelezetten igyekszik végrehajtani, végrehajtatni az uniós szabályozásban foglaltakat, ha pedig egy-egy szolgáltatóval mégis kivételt tenne, azzal rossz üzenetet közvetítene mind a piac, mind az előfizetők számára.

Fellebbezni fognak

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága cikkünk megjelenését követően a következő nyilatkozatot küldte el lapunkhoz:
"Az NMHH határozata egy az ügyfelek körében egyre kedveltebb és előnyös konstrukcióban biztosított szolgáltatást érint. (Olyan ügyfélelőnyökre kell gondolni, mint hogy például a Magenta1 kedvezménycsomagba bevont mobil előfizetésről a TV GO-hoz való hozzáférés nem fogyasztja az előfizetéshez tartozó, benne foglalt adatmennyiséget).
Az NMHH döntésének következményeként az ügyfelek számára kedvezőtlenebbé, akár drágábbá válik a TV GO használata és pont a szolgáltatásra jellemző kényelem, és mobilitás (bárhol használhatom)érzése sérül.
Másfelől a netsemlegességi szabályozás az EU-ban friss fejlemény (a vonatkozó szabályozás 2015 végén jelent meg), az egységes uniós (tagállami) gyakorlat nem alakult még ki, és nem világos, hogy az EU-s gyakorlat az NMHH mostani határozatának irányába fog-e menni. A TVGO szolgáltatáshoz hasonló megoldások egyébként a többi magyarországi és európai szolgáltatónál is ismertek.
Fentiek szellemében a Telekom fellebbezni fog a született, nem jogerős határozat ellen."

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.