Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 2. 13:00

Megkezdődött a 60 GHz-es Wi-Fi minősítése

Újabb mérföldkövéhez érkezett a 802.11ad, vagy korábbi nevén WiGig. A Wi-Fi Alliance mostantól minősítés a szabványt támogató eszközöket, ami nagyban segítheti az eszközök terjedését.

Végre megkezdte a 802.11ad-ra felkészített eszközök bevizsgálását és minősítését a vezeték nélküli átviteli szabványok felett bábáskodó Wi-Fi Alliance. 60 gigahertzes frekvenciasávot használó szabvány ezzel egy újabb mérföldkőhöz érkezett, így még ha csak lassan is, de végre elkezdődhet az akár másodpercenkénti 8 gigabites átviteli sebességet biztosító Wi-Fi szabvány terjedése.

Az első néhány eszköz minősítésén már túl is van a Wi-Fi Alliance, az Intel háromsávos Tri-Band Wireless 18260 (Maple Peak) vezérlője mellett a Qualcomm QCA9500 Wi-Fi chipsetje is megkapta a hivatalos 802.11ad minősítést, illetve az ezzel járó plecsnit. Ezzel természetesen az ezekre épülő különféle termékek is megkapják a minősítést, legyen szó notebookról vagy éppen USB-s Wi-Fi adapterről és használhatják annak hivatalos logóját is (például a termékek csomagolásán).

A szabvány segítségével legfeljebb másodpercenkénti 8 gigabites tempó érhető el, alacsony késleltetés mellett. A kedvező értékekért cserébe jelentősen csökken a hatótávolság, a szabvány szerint két eszköz között legfeljebb 10 méter lehet, azaz egy átlagos méretű helyiségen belül működhet a kapcsolat, a fal már útját állja az extrém magas, 60 gigahertzes frekvenciának, a zavartalan átvitelhez közvetlen rálátás szükséges.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 802.11ad-t a magas csúcssebesség mellett a széleskörű felhasználhatóság teszi érdekessé. Klasszikus vezeték nélküli hálózati kapcsolat kiépítése mellett vezeték nélküli dokkolásra, vagy csupán kijelzők csatlakoztatásához, eszköz-eszköz kommunikációhoz is használható a szabvány, hála az alacsony késleltetésnek. Utóbbival kiválthatóak a szórakoztatóelektronikában és számítástechnikában használt különféle vezetékes átviteli rendszerek.

Bár a szabvány évek óta létezik, a véglegesítésre illetve a bevizsgálási módszertanra és a plecsniprogramra egészen mostanáig kellett várni, ami jelentősen lassította a szabvány terjedését. A 802.ad lefektetését a WiGig Alliance végezte, még WiGig néven. A szabvány 1.0-s verzióját több mint hét éve, 2009 májusában írták le. Közel négy évvel később, 2013 elején az összes fontosabb iparági szereplőt magába tömörítő, és a Wi-Fi szabványok születése felett bábáskodó Wi-Fi Alliance-be és a WiGig Alliance összeolvadt, bízva abban, hogy az előbbi szerepvállalása lökést ad a 60 gigahertzes frekvencián alapuló megoldás terjedésének.

Erre reális esély van, a hitelesítés mellett ugyanis már garantált, hogy az egyes eszközök biztosan képesek jól együttműködni, ami mind a gyártók, mind pedig a vásárlók részéről növelheti a termékek iránti bizalmat. Az ABI Research szerint ennek hála 180 millióra rúghat a jövőre értékesített, 802.ad-t támogató vezérlőchipek száma, 2021-ben pedig már a 1,5 milliárdot is elérheti a szabványt támogató értékesített eszközök mennyisége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról