Szerző: Bizó Dániel

2009. május 7. 17:28

Jön a WiGig, a gigabites rádiós szabvány

Széleskörű ipari támogatottság mellett alakult meg a Wireless Gigabit Alliance, melynek célja, hogy egységesített technológiát dolgozzon ki extrém átviteli sebességű, lokális vezetéknélküli kapcsolatokhoz. A projekt a WiGig fantázianevet kapta, és nem célja a Wi-Fi szabványcsalád kiváltása.

A többek közt az Intel, az Atheros, a Broadcom, a Marvell, a Samsung, a Panasonic, a Nokia és a Microsoft által alapított WiGig célja, hogy egyesítse a következő generációs vezetéknélküli technológiák fejlesztéseit, és közösen támogassa az ilyen termékek adoptációját. A készülékek extrém, 60 gigahertzes frekvenciatartományban üzemelnek majd, ami gigabites átviteli sebességet tesz lehetővé, így alkalmas nagy adattömegek mozgatására, többek közt több magas bitrátájú fullHD Blu-ray videofolyam továbbítására is.

Az ultramagas frekvencia és a vezetéknélküli fogyasztói elektronikáknál megszokott alacsony engedélyezett adóteljesítmény együttes hatásaként a WiGig eszközök jóval kisebb hatótávolsággal rendelkeznek majd a Wi-Finél, lényegében egy-egy szobán belüli kapcsolat felépítését szolgálják majd -- ezt a frekvenciát már a levegőben lévő gázok is erősen elnyelik, ami kisebb hatótávolságot, ugyanakkor minimális interferenciát eredményez. Az elképzelések szerint a jövőben integrált Wi-Fi és WiGig vezérlők is megjelennek, és a hálózatok átjárhatóak lesznek.

Ezek a kapcsolatok azonban a Wi-Fi szabványoknál elérhető, néhányszor 10 Mbps sebességnél legalább egy nagyságrenddel nagyobb átviteli teljesítményt adnak majd, legalábbis az elképzelések szerint. A jelenlegi cél az, hogy több mint 6 Gbps linksebességre legyen képes a technológia, és 1 gigabitre alacsony fogyasztás mellett. Ez ideális esetben akár 4-5 Gbps és 600-800 Mbps valós átvitelt is jelenthet.

A WiGig keretein belül nem új fejlesztések kezdődnek, hanem a résztvevő elektronikai és szoftvervállalatoknál már kidolgozott vagy kidolgozás alatt álló eljárások (UWB, WirelessHD) összefésüléséről, egy iparági szabványosításról van szó. Ennek köszönhetően már idén év vége előtt véglegessé válhatnak a specifikációk, kereskedelmi termékekben pedig akár jövőre felbukkanhatnak már az első WiGig adapterek. A WiGig TCP/IP és UDP mellett HDMI, DisplayPort rétegeket is képes lesz fogadni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról