Szerző: Koi Tamás

2013. január 3. 14:57

Újabb összefogás a 60 GHz-es adatkommunikáció sikeréért

Újabb iparági kísérlet született arra, hogy az évekkel ezelőtt létrehozott, elsősorban otthoni szórakoztatóelektronikai termékek közti vezeték nélküli kommunikációra kihegyezett WiGig szabvány sikerre vigye.

Tovább gyorsulhat az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszerek vezeték nélküli kommunikációja, ezzel párhuzamosan csökkenhet a lakásokban, vagy kisebb irodákban található kábelmennyiség a 60 GHz-es frekvenciasáv adatátviteli célú használatával. Bár az ebben a sávban működő eszközök megjelenése elől elvileg már évek óta minden akadály elhárult, a technológia mégsem terjedt el széles körben, ez azonban most változhat két iparági szervezet, a WiGig Alliance és a Wi-Fi Alliance egyesülésével.

Az összes fontosabb iparági szereplőt magába tömörítő, és a Wi-Fi szabványok születése felett bábáskodó Wi-Fi Alliance-be olvadó WiGig Alliance-hez fűződik a 2009-ben létrehozott, 802.11 szabványcsaládba tartozó 802.11ad vezeték nélküli átviteli szabvány létrehozása. Ez a szabvány elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy a szórakoztatóelektronikában és számítástechnikában használt különféle vezetékes átviteli rendszereket kiváltsa, eszköz-eszköz közti vezeték nélküli kommunikációval.

A 60 GHz-es frekvenciasávban működő, rövid hatótávolságú WiGig többek közt az USB vagy a HDMI csatolást válthatja fel, vagyis a használhatósága valamelyest túlmutat az ugyanezen a frekvencián működő Wireless HD-n, mely kizárólag képjel vezeték nélküli továbbítására lett létrehozva. Noha a 802.11ad szabványosítási folyamata 2009 elején elkezdődött, és még ugyanebben az évben le is zárult, a rendszer egyelőre nem tudott áttörést elérni, ez azonban a közeli jövőben változhat, többek közt a Wi-Fi Alliance szerepvállalásának köszönhetően.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A WiGig egyik legnagyobb előnye a viszonylag olcsón megvalósítható gyors, akár 7 Gbps-t is elérő vezeték nélküli adatátviteli tempó, emellett a rendszer visszamenőleg kompatibilis a 2,4 és 5 GHz-en üzemelő Wi-Fi szabványokkal is. A magas frekvencián üzemelő megoldás ugyanakkor több hátránnyal is jár, így például a hagyományos Wi-Fi jelátvitelhez képest drasztikusan csökken a hatótávolság (nagyjából a Bluetooth szintjére), emellett a jelszint gyakorlatilag csak az eszközök szabad rálátása esetén biztosítható, már a legvékonyabb fal is képes teljesen leárnyékolni a jelet.

Szakértők szerint a WiGig-nek ettől függetlenül van létjogosultsága akár rövidtávon is - az ABI Research előrejelzése szerint 2016-ra a Wi-Fi és egyszerre WiGig kompatibilis eszközök éves szállítási volumene elérheti az 1,8 milliárdot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról