:

Szerző: Koi Tamás

2016. szeptember 14. 15:14

Jövőre minden UPC előfizető otthonában ott lehet a Netflix

Többéves megállapodást kötött egymással a világ egyik legnagyobb kábelszolgáltatójának számító, többek közt Magyarországon is jelen lévő Liberty Global és a világ legnagyobb előfizetős videostream-szolgáltatója, a Netflix. A megállapodás értelmében felkerül a Netflix alkalmazása a szolgáltató új generációs beltéri egységeire.

Harminc országra kiterjedő együttműködési megállapodást jelentett ma be Amszterdamban a világ egyik legnagyobb kábelszolgáltatója, a Magyarországon UPC márkanéven szolgáltató Liberty Global és a világ legnagyobb előfizetős videostreaming-szolgáltója, az idén januártól hazánkban is hozzáférhető Netflix. Ez az eddigi legjelentősebb, legnagyobb potenciális ügyfélbázist érintő megállapodás az iparágban, melynek részeként a Netflix a Liberty által szerzett előfizetők után részesedést ad a kábelszolgáltatónak a bevételből.

Megosztoznak a nézőn

A két cégnek ugyanakkor nem ez az első megállapodása, Nagy-Britanniában a Liberty Global helyi érdekeltségénél, a Virgin Media-nál 2013 óta lehet előfizetni a Netflix videostreaming-szolgáltatásra, az előfizetők pedig a Virgin beltéri egységeken futó alkalmazásokon keresztül is fogyaszthatnak tartalmat. A kábelszolgáltató szerint ezzel a nagyképernyős mozizás jóval egyszerűbben érhető el potenciális ügyfelek milliói számára, ez pedig végső soron mind a minél szélesebb tartalomkínálat nyújtásában érdekelt Liberty Globalnak, mind pedig a Netflixnek is az érdeke.

Fontos, hogy a Netflix alkalmazás csak a Liberty Global hálózatán működő új beltéri egységeken fut majd, a magyar leányvállalat, a UPC Magyarország esetében ez az idén nyár elején bemutatott Horizon médiabox. Ez a beltéri egység jelenleg a szolgáltató előfizetőinek töredékénél található meg csupán, ugyanakkor a kábelcég már csak az új generációs beltéri egységet telepíti az új előfizetőknek, illetve kérésre ingyenesen cseréli a régi, elavultabb modelleket.


Reed Hastings (balra) a Netflix alapító-vezérigazgatója és Mike Fries (jobbra) a Liberty Global ügyvezetője egy tavalyi panelbeszélgetésen

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Fontos, hogy a Netflix pontosan ugyanazt a tartalmat szolgáltatja majd a Liberty Global előfizetők számára, melyet az adott országban, régióban élő előfizetők elérhetnek. Azaz semmi különbség nem lesz a magyar UPC ügyfelei számára az említett alkalmazáson keresztül elérhető választék valamint az összes többi, nem a UPC-n keresztül csatlakozott ügyfél által fogyasztató mozik és sorozatok közt.

A szolgáltatás számlázása ugyanakkor máshogy zajlik majd, így azok az ügyfelek, akik a UPC beltéri egységein futó Netflix alkalmazáson keresztül regisztrálnak a szolgáltatásra, a UPC-nek is fogják fizetni az előfizetési díjat a havi számlájukkal, míg a többi előfizető közvetlenül a Netflixnek fizet. Azt egyelőre nem tudni, hogy a UPC-n keresztül csatlakozó ügyfelek részesülhetnek-e bármilyen díjlkedvezményben, ha valamilyen csomagajánlatban, vagy hűségszerződést aláírva fizetnek elő a Netflixre.

Itthon csak jövőre

A két cég megállapodásának eredményeként Európában elsőként Hollandiában érhető majd el a Netflix a kábelcég Ziggo márkanevű szolgáltatásán keresztül, a többi Liberty-ország valamikor jövőre, pontosabban meg nem határozott időpontban csatlakozhat. Addigra várhatóan a Netflix lokalizált tartalomkínálata is bővülhet majd, vagy legalábbis a lokalizált felirattal, netán szinkronnal ellátott tartalmak köre jelentősen nőhet, ami Magyarországon kulcsfontosságú lehet a szolgáltatás népszerűségének növelése érekében.

Ezzel együtt is valószínűleg nem ez lesz az egyetlen megállapodás nagy kábel, vagy internetszolgáltatók, valamint a Netflix közt, a Telekom Deutschland például már régóta elérhetővé teszi a Netflix tartalmát saját ügyfelei számára a szolgáltató beltéri egységein keresztül. Korábban a Magyar Telekom lakossági marketingigazgatója a HWSW számára úgy nyilatkozott, hogy ha a streaming szolgáltató készen áll majd arra, hogy lokalizált tartalmakat kínáljon a magyar piacon, létrejöhet hasonló együttműködés itthon is.

A legtöbb szolgáltató számára a Netflix a korábbi versenytársból, vagy ellenségből láthatóan egyre inkább megkerülhetetlen partnerré válik. Hiába adott ugyanis a legtöbb nagy operátornál a saját videotár (a Liberty országokban ez a My Prime), a Netflix számtalan olyan saját gyártású produkcióval rendelkezik, melyek világsikert arattak, emellett az alkalmazás működésének logikája (személyre szabott ajánlatok, nézői analízis) sokáig páratlannak számított az iparágban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.