Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 5. 18:40

Csalódás lehet az új Nintendo konzol

Jelen állás szerint biztos bukónak tűnik a Nintendo NX, a japán cég ugyanis egy ütős Xbox vagy Playstation konkurens helyett inkább kézikonzollal készül. Gyors vélemény következik.

Csalódás lehet a Nintendo NX, a legújabb hírek szerint a japán cég jövőre érkező új játékgépe egy hordozható kézikonzol lesz, tehát az előzetes várakozásokkal ellentétben az Xbox és a Playstation komoly konkurens nélkül marad. Nagy kérdés, hogy mire mehet majd ezzel a Nintendo, ugyanis a veszteséges vállalat komoly reményeket fűz a termékhez, amit a piac valószínűleg nem fog beváltani.

Áprilisban még arról szóltak a hírek, hogy a Nintendo NX egy a Wii-hez hasonló asztali játékgép lesz, amelybe a Sony és a Microsoft termékéhez hasonlóan az AMD szállítja majd az erős integrált grafikus egységgel szerelt processzort. Ezzel ellentétben most több forrás is egybehangzóan állítja, hogy a cég változtatott korábbi tervén, inkább egy hordozható gépet dob piacra, amibe az Nvidia Tegra X1 processzora kerül.

Utóbbi rendszerchipben négy ARM A57-es processzormag, illetve egy 256 számolóegységből álló, Maxwell-alapú GPU van. Egy játékgépnél utóbbi teljesítménye a döntő, ami jelen esetben legfeljebb a középkategória legalján tanyázó GeForce GTX 750 teljesítményének felére lehet képes. Ez asztali konzolos szinten legjobb esetben is csak HD, azaz 720p-s felbontást tudna élvezhetően meghajtani, azt is csak alacsony grafikai részletesség mellett. Az Eurogamer.net szerint a Nintendo ennek ellenére kihasználja majd a lehetőséget, külső megjelenítővel (pl. nagyképernyős TV) is használható lesz az NX, igaz az Xbox One S is képes 4K-ra (amíg videók lejátszásról van szó).

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A döntés az operációs rendszert is érinti, bár ez ügyben még nincs egyértelmű álláspont, egyes források Androidról, mások pedig egy saját fejlesztésről beszélnek. Előbbi verzió előnye lehetne, hogy a Google rendszerére már most nagy a kínálat különféle játékokból, illetve a fejlesztők tömkelege ismeri azt, viszont ezzel megmaradhatna az átjárhatóság, a játékok valószínűleg más androidos eszközökön is futtathatóak lennének, ami rontaná a konzol eladásait.

Bukásra ítélve?

Bár még számos részlet nem ismert, jelen formában a Nintendo NX nem számíthat nagy sikerre. Korábban épp a Tegra chipeket fejlesztő Nvidia próbálkozott hasonló megoldással, de a Shield nem váltotta be az ahhoz fűzött reményeket, a termék pedig mára a kijelzőjét is elvesztette, a legújabb verzió már csak egy androidos set-top box, ami olyan termékek ellen száll harcba mint az Apple TV.

A probléma fő forrása, hogy mára a kézikonzolok szerepét szinte teljesen átvették a minden zsebben ott lapuló okostelefonok, illetve a tabletek, emiatt pedig csak nagyon kevesen költenének dedikált eszközre. A Nintendónak kizárólag akkora lehetne esélye, ha nagyon ütős exkluzív tartalmakat tudna gyártani saját megoldására, máskülönben a Nintendo NX csak egy újabb veszteséges tétel lesz az amúgy is gyenge pénzügyi mutatókat produkáló cég negyedéves jelentéseiben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról