:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 9. 15:30

Mindent lenyomnak az új GeForce-ok

Nagy gyorsulást ígérnek az új GeForce grafikuskártyák, a Pascal-alapú megoldások kétszer energiahatékonyabbak a Maxwell kódnevű elődöknél. Az Nvidia legújabb csúcsmodellje közel 30 százalékkal múlhatja felül az eddigi csúcstartó, 1000 dolláros Titan X tempóját, alacsonyabb fogyasztás mellett, ráadásul mindezért jelentősen kevesebbet kér a vállalat.

Bemutatta vadiúj grafikus kártyáit az Nvidia, az első Tesla gyorsító után immár két Pascal-alapú GeForce-ról is lehullott a lepel. A tervezőcég szerint az új csúcskártya még a Titan X-nél is gyorsabb, miközben annál nagyjából 40 százalékkal olcsóbban kerülhet majd fel a polcokra. A GTX 1080 így hamarosan átveheti az egyetlen GPU-val szerelt leggyorsabb grafikus kártyának járó címet, ami már jó ideje amúgy is Nvidia vitrinében hever.

A nyers teljesítményadatok alapján nagyjából 28 százalékkal múlhatja felül a GTX 1080 a korábbi csúcstartó Titan X tempóját, előbbire 9, utóbbira pedig még 7 TFLOPS számítási teljesítményt adott meg az Nvidia. A közvetlen előd GTX 980-hoz mérten óriási lehet az ugrás, ugyanis ez a kártya 5 TFLOPS-os kapacitással rendelkezik, melynél a GTX 1080 értéke kereken 80 százalékkal magasabb.

A tetemes előrelépést elsősorban a gyártástechnológia váltásnak köszönhető, az Nvidia csak több mint 4(!) év után tudott kisebb, 16 nanométeres csíkszélességre kapcsolni. Ennek legfőbb oka, hogy a TSMC 20 nanométeres gyártástechnológiája GPU-k tömeggyártásához végül alkalmatlannak bizonyult, más alternatíva pedig nem volt a piacon. A vállalat a konkurens AMD-vel ellentétben ugyanakkor ezt a problémát ügyesen hidalta át, a Maxwell mikroarchitektúrának hála a korábbi 28 nanométeres technológiát alkalmazva tudott viszonylag nagyot dobbantani az Nvidia, ezzel pedig jelentősen, mára 80 százalék körülire növelhette piaci részesedését.

Porondon a GP104

Az új GeForce kártyák a GP104 kódjelű GPU-ra épülnek, mely a Kepler-alapú GK104, illetve a Maxwell-alapú GM204 utódjának tekinthető. Ennek megfelelően a Tesla P100 gyorsító GP100 kódnevű variánsa után ez a második legnagyobb Pascal lapka, amit minden bizonnyal még követni fog egy vagy két kisebb dizájn (pl. GP106), melyek egyaránt a TSMC 16 nanométeres FinFET+ gyártástechnológiáján készülnek majd.

A GP104 összesen 7,2 milliárd tranzisztort tartalmaz, ami nem sokkal kevesebb mint fele a GP100 15,3 milliárdos értékének. A lapka területét egyelőre nem közölte az Nvidia, ugyanakkor a GP100 610 mm²-es értékével kalkulálva a GP104 valószínűleg kisebb mint 300 mm² (az előd GM204 területe 398 mm²).

A GP104 összesen 2560 CUDA-magot tartalmaz, melyekhez 160 darab textúrázó csatorna tartozik. Ezek 40 darab SM-ben (streaming multiprocessor), illetve négy GPC blokkban tömörülnek. A lapka összesen 4 darab ROP blokkot kapott, egyenként 16 darab blending egységgel, ami összesen 64 darab ROP-ot jelent.

A GP104-ben helyet kapott Pascal mikroarchitektúra számos, a modern grafikus API-k hatékony kezeléséhez szükséges optimalizációt tartalmaz, a lapka DirectX feature level 12_1 képes. Javult az aszinkron compute (aszinkron végrehajtás) támogatása, mely többek között a megfelelő minőségű VR-szemüveges megjelenítéshez is szükséges. Az Nvidia mérései szerint aszinkron timewarpok esetében elődjénél nagyjából háromszor gyorsabb a GTX 1080, de hogy ez a gyakorlatban mit jelent, az csak később derülhet ki. Ugyancsak a VR-hez kapcsolódik a VRWorks Audio, mely a virtuális valóság hangzásvilágának minél realisztikusabb előállításáért, illetve az ehhez kapcsolódó számítások elvégzéséért felel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

További újítás még a Simultaneous Multi-Projection, mellyel a GPU 16 darab különböző nézőpozícióra küldhet tovább geometriai információkat. Ez elsősorban több kijelző esetében hasznosítható, ezzel a megjelenítőkhöz eltérő nézőpontok tartozhatnak, bár ezeknek azonos síkban kell lenniük. Emellett VR-szemüvegeknél is alkalmazható a technológia, a lencsetorzítás korrekciójához.

Ugyancsak a kijelzőkhöz kapcsolódik a DisplayPort szabványok támogatása. A GP104 kijelzővezérlő blokkja képes a DisplayPort legújabb, 1.4-es verziójának támogatására is, bár VESA tanúsítvánnyal egyelőre csak a korábbi, 1.2-es verzióra rendelkezik az Nvidia, így jelenleg kérdéses, hogy pontosan hogyan és mikor lesz megoldott a DisplayPort 1.3 és 1.4 kezelése, melyek mellett még a dual-link DVI és a HDMI 2.0b kijelzőcsatolók támogatottak.

Végül, de nem utolsó sorban az SLI-hez, azaz a többkártyás támogatáshoz is hozzányúlt az Nvidia. Forradalmi fejlesztés nem történt, csupán a korábbi, egyre szűkösebb 500 MB/s-os átviteli tempót duplázták 1 GB/s-ra. Az új, SLI HB szabványhoz új hidak is kellenek, melyeket bizonyos esetekben külön kell majd megvásárolni. Mindez több szempontból is kedvezőtlenebb az AMD néhány évvel ezelőtt debütált XDMA-s megoldásához viszonyítva, mely 16 GB/s-os elméleti tempót biztosít a PCI Express buszon keresztül, tehát a kártyák összekapcsolásához külső csatlakozó nem szükséges.

GeForce GTX 1080 és 1070: papíron jól néznek ki

Az Nvidia egyelőre két, GP104-re épülő kártyát jelentett be, így a csúcs GTX 1080 mellett a GTX 1070 kerül piacra. A GTX 1080 esetében a GPU összes végrehajtója működni fog, a 2560 CUDA mag mellett a 160 darab textúrázó, illetve a 64 ROP is aktív lesz. Mindez ráadásul rekord órajelen fog ketyegni, a GPU Boost 3.0-nak hála az alap 1607 MHz-es frekvenciához 1733 MHz-es turbó társul, tehát a grafikus processzorok rohamléptekben közelítenek az immáron 2 GHz-es határ felé, ami az Nvidia szerint némi tuninggal már át is léphető.

A GPU 256 bites memóriabuszához GDDR5X chipek kapcsolódnak, 10 GHz-es effektív órajellel, illetve összesen 8 gigabájt kapacitással, ezzel pedig az Nvidia az első, aki élesben is beveti a korosodó GDDR5, illetve a komplikált és költséges HBM memóriák közötti szakadék áthidalására hivatott friss memóriaszabványt. A GTX 1080 TDP értéke 180 watt lesz, az ára pedig 600 dollártól indul, ami 50 dollárral magasabb a GTX 980 2014 szeptemberi kezdőáránál.

A GTX 1070 specifikációinak nagy részét egyelőre homály fedi, így csupán a GTX 1080 értékénél nagyjából 28 százalékkal alacsonyabb, de ugyancsak Titan X közeli, 6,5 TFLOPS-os számítási teljesítmény, a 8 gigabájt GDDR5-ös memória, illetve a 380 dolláros ár a biztos. A többire várhatóan csak június 10-én derülhet fény, ugyanis a GTX 1070 ekkor kerül fel a polcokra, míg a GTX 1080 eladása várhatóan két héttel korábban, május 27-én indul.

Az új GeForce kártyák papíron kétség kívül ütősek, így a sikerük valószínűleg csak azon fog múlni, hogy mivel tud előrukkolni a konkurens AMD. A Polaris GPU-kra épülő kártyák rajtja néhány héten belül megtörténhet, ugyanakkor az eddig kiszivárgott információk szerint az új VGA-kkal inkább a nagyobb volumennel kecsegtető középkategóriát célozza majd az AMD, a Vega kódnevű csúcs-GPU legkorábban az év legvégére futhat be. Mindez azt vetíti előre, hogy a GTX 1080 fél évig konkurens nélkül hódíthat a piacon, sőt még az sem kizárt, hogy a GTX 1070-ra is hasonló, az Nvidia szemszögéből igen kényelmes sors vár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.