Szerző: Hlács Ferenc

2015. október 6. 15:01

Jövőre kezdeheti a műholdas internetszórást a Facebook

Műholdról tervez internetet vinni a fejlődő afrikai régiókba a Facebook - már jövőre. A vállalat az Eutelsat műholdszolgáltatóval együttműködésben, az Internet.org kezdeményezés keretei között, 2016 második felében indítja majd el a szolgáltatást.

A Facebook törekvéseit, hogy a feltörekvő területeken szélessávú internetelérést biztosítson, valószínűleg keveseknek kell bemutatni - főleg miután a vállalat ehhez olyan látványos eszközökhöz fordult, mint augusztusban bemutatott, Aquila névre hallgató pilóta nélküli "internetszóró" repülője.

A közösségi oldal azonban most egy ortodoxabb megoldást vet be, hogy kiterjedt nyugat-, kelet- és dél-afrikai területeket lásson el internettel: a cég francia Eutelsat műholdszolgáltatóval karöltve "többéves" megállapodásra lépett a műholdas kommunikációval foglalkozó Spacecommal. Ennek értelmében az AMOS-6 névre hallgató műholdról már 2016 második felében megkezdenék a sugárzást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tervek szerint jövőre induló projekt a Facebook oldaláról az Internet.org kezdeményezésbe illeszkedik majd - utóbbi egyébként nem volt mentes a kritikáktól, miután bár ingyenes online kapcsolatot kínált számos fejlődő térségben, azon csak 38 kiválasztott weboldalt tett elérhetővé, ami érthető módon netsemlegességi vitákhoz vezetett. A vállalat idén májusban nyitotta meg a kezdeményezést minden weboldal felé - ugyanakkor csak formai korlátokkal, hogy átférjenek a gyenge internetkapcsolat jelentette szűk keresztmetszeten.

Az Eutelsatnak egyébként már van tapasztalata a térségben, ahol professzionális ügyfeleket egy ideje már kiszolgál műholdas, mikrohullámú internettel. A cég szerint frissen bejelentett megoldásukkal a felhasználók "olcsón beszerezhető" hardverek segítségével létesíthetnének online kapcsolatot - ugyanakkor arról egyelőre sem a műholdszolgáltató, sem a Facebook nem beszélt, hogy a műholdas kapcsolathoz szükséges vevőegységeket a felhasználóknak kell megvásárolniuk vagy a vállalatok biztosítják azokat számukra. A The Guardian szerint a közösségi oldal helyi partnerekkel közösen igyekszik majd internet-hozzáférést biztosítani a lakosságnak.

Hasonló elképzelései egyébként több más óriásnak is vannak: a OneWeb Ltd. például az Airbus-szal gyártatott mikroműholdakat tervez 2018-ban alacsony Föld körüli pályára állítani, összesen mintegy 700 darabot. A flottával a vállalat ugyancsak az elmaradott területeket célozza majd. Az Elon Musk vezette SpaceX is hasonló ambíciókkal rendelkezik, a vezérigazgató szerint mikroműholdjaikkal egy minden eddiginél nagyobb globális hálózatot hoznának létre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról