Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 16. 13:43

Közösségi startupoknak szánt fizetőkaput jelentett be a Barion

A közösségi gazdaságra építő kereskedőknek szánt online fizetőkaput jelentett be a Barion. A Smart Gateway-jel a felhasználók egyszerre akár több eladónak is fizethetnek, a rendszer automatikusan továbbítja számukra a részösszegeket, valamint a vásárlókat és eladókat összekötő cég jutalékát is elküldi.

Új, online fizetőkaput jelentett be a Barion, amely elsősorban azoknak a kisebb vállalkozásoknak, startupoknak kedvezhet, amelyek rengeteg tranzakciót végeznek. A hasonló cégek, mint például a jól ismert, az utóbbi időben hazánkban is felkapottá vált - és problémákba is belefutó - Uber okostelefonos fuvarszervező vagy az alkalmi lakás vagy szobakiadásra szolgáló Airbnb számára a fizetés megoldása nem egyszerű: az üzleti kapcsolat ugyanis nem a cég és a vásárló között van, a vállalat csupán közvetít a felek között - amiért persze saját jutalékát is leborotválja a gazdát cserélő összegből.

Ez nem egyszerű folyamat, a lebonyolításhoz a fizetési szolgáltatónak a befizetett összeget több fél számláján is jóvá kell írnia - amennyiben adott feltételek teljesülnek. A Barion pontosan ezt a problémát vette célba frissen bejelentett Smart Gateway termékével: a fizetőkaput használó startupok maguk kezdeményezhetik a kijelölt összeg levonását a vásárló kártyájáról, amelyet aztán a Barion rendszere a hozzájuk regisztrált eladó számláján ír jóvá - leszámítva a cégnek járó jutalékot, amely a startup saját számlájára kerül.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fizetőkapu mobilalkalmazásba és webes felületbe egyaránt integrálható, azt több kezdeményezés már most használja. Ilyen például a közösségi vendéglátással foglalkozó Yummber, amelyen keresztül magánlakások láthatják vendégül a felhasználókat egy étkezés erejéig "némi konyhapénz" ellenében, illetve a Lokális.hu közösségi piactér is. Utóbbinál a megoldás különösen érdekes, miután egyszerre több eladó termékeit is bepakolhatjuk a szolgáltatás kosarába, majd egyetlen művelettel fizethetünk azokért. A megfelelő összegeket aztán a Barion terméke a vásárlótól egyben levonva továbbítja az eladóknak.

A kereskedőnek továbbá lehetősége van a rendszert használva "tárolni" a vásárlók fizetési adatait, így azokat a felhasználóknak nem kell minden alkalommal bepötyögni. A mentett adatok ténylegesen persze egyáltalán nem jutnak el a kereskedőhöz: a Barion azokat PCI DSS biztonsági minősítésű szerverein tárolja, továbbá biztosítja, hogy a kereskedő csak valóban indokolt esetben vonjon le pénzt.

A Smart Gateway-en keresztül a vásárlásra közvetlenül bankkártyáról, illetve a Barion felhasználók számára a Barion fiókból is van mód, utóbbinál lehetőség van kiválasztani, hogy a vásárlás az e-pénz egyenleg vagy a tárolt kártyák valamelyikének terhére történjen. Miután az EU-s E-pénz Direktíva alapján az e-pénz mozgást nem terheli tranzakciós illeték, a kisebb vásárlásokkal érkező pénz sem őrlődik fel a díjak alatt. Ez indokolhatja egyébként a rendszer használatát is: a soktranzakciós rendszerekben ugyanis a jutalékok gyorsan el tudják vinni a profit jelentős részét, a Smart Gateway erre kínálhat hatékony megoldást.

Az érdeklődők a gyakorlatilag minden létező platformról meghívható REST API-val egyszerűen integrálhatják a fizetőkaput saját felületekre. Az API hívások SSL titkosítással rendelkező csatornán kell hogy történjenek, a tranzakciók részleteit pedig JSON formában kell megadni. A fejlesztők a Barion Smart Gateway wiki oldalán találhatnak további részleteket.

A cég a HWSW-nek nyilatkozva elmondta, a Barion hamarosan kiválik a Sense/Net Zrt.-ből és októbertől önállóan, Barion Zrt.-ként működik tovább - a cég mögött pedig lassan úgy tűnik már befektetők is megjelennek. A Barionnak továbbá feltett szándéka az európai terjeszkedés, ennek első lépéseként a cég rendszerét már a több országban webáruházakat működtető E-shopgyorsan és Unas is beépítette.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról