:

Szerző: Koi Tamás

2024. június 13. 09:32

Elvitték a rókát: gazdát cserél a Foxpost-hálózat

Újabb, a webshop-logisztikát érintő akvizíció jöhet 2024-ben a magyar piacon a Sprinter futárszolgálat felvásárlását követően. Gazdát cserélhet a Foxpost, a vevő ugyanaz a konzorcium, mely a Packeta-t is birtokolja.

Nemzetközi tulajdonossal folytathatja a magyar csomagautomata-piac szereplője, a Foxpost, miután a Wallis Csoport, a Trueway (korábbi nevén Finext) és az alapítók megállapodtak a vállalat értékesítéséről - jelentették be a felek szerda délután. A vevő a cseh Packetát is birtokló befektetői konzorcium, vagyis a hazai csomaglogisztikai piac a következő időszakban tovább koncentrálódik.

A Foxpost a hazai csomagautomata-piac első szolgáltatójaként 2014-ben 62 beltéri automatával kezdte meg működését. A kezdéskor a hazai magánbefektetői piac két meghatározó szereplője, a Wallis Csoport és a Trueway látott fantáziát a Foxpost alapítóinak terveiben, és tőkével, valamint menedzsment tapasztalataival támogatta a magyar startup céljainak megvalósítását.

foxpost_open

A Foxpost az elmúlt években jelentős növekedési ívet írt le, és ma már több mint 1200 automatával rendelkezik országszerte. A társaságnak több ezer e-kereskedelmi partnere van, 2023-ban közel 10 millió csomagot kézbesített.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Rövid időn belül ez a második jelentős akvizíció a hazai piacot érintően: április második felében az eMAG csoporthoz tartozó Sameday jelentette be, hogy felvásárolja a Lapker Zrt. futárcégét, a Sprinter futárszolgálatot, mely az országban több mint 700 Pick Pack Pont átvevőpontot üzemeltet.

Magyarországon a Foxpost, a Sameday és a Packeta mellett a GLS és az Alza üzemeltet nagyobb mennyiségben csomagautomatát Magyarországon. A piacban mindenesetre komoly potenciál rejlik, a GKID korábban publikált adatai szerint 2024. április végén már mintegy 5150 csomagautomata üzemelt országszerte, összesen 717 településen, 8 különböző szolgáltató hálózatában. A telepített automaták 77%-a pedig már Budapesten kívül van.

A GKID iparági mérései szerint a csomagautomatába kézbesített e-kereskedelmi rendelési volumen 2023-ban 191%-kal nőtt, szemben a házhoz szállítással kért volumen 23%-os bővülésével.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról