Szerző: Voith Hunor

2015. június 22. 13:00

Továbbra is káosz a Windows 10 kommunikációja

Szombaton még ingyenes, teljesen jogtiszta, Windows 10-zel kecsegtette a Windows Insider programban részt vevő tesztelőket a Microsoft, majd néhány órával később visszakozott, és utólag minden magyarázat nélkül átírta az eredeti bejelentés szövegét. Miközben a bejegyzés módosult, a fejlesztést vezető Gabe Aul továbbra is ingyenes, aktivált végleges verziót ígér a tesztelőknek. Windows 10 kommunikációs káosz, sokadik felvonás.

Hónapok óta az az érzésünk, hogy a Microsoft kommunikációs vonalon képtelen kezelni a Windows 10 kapcsán bejelentett nagy piac- és platformegységesítési stratégiát. Miközben a szándék teljesen egyértelmű – a lehető legtöbb, hardveresen kompatibilis eszközre eljuttatni az új operációs rendszert – a felhasználók tájékoztatása rendre félrecsúszik. A legutóbbi kommunikációs fiaskó a Windows Insider programhoz, illetve az abban részt vevő tesztelőkhöz kapcsolódik.

A redmondi vállalat hétvégén próbált tisztázni egy régóta esedékes kérdést: a Windows 10 technikai előzetesét használók “sorsát”. A Windows 10 fejlesztését vezető Gabe Aul szombati bejegyzésében világosan leírta, hogy azok a tesztelők, akik az aktuális legfrissebb buildet futtatják PC-jükön, egy, a Windows Insider programba regisztrált Microsoft Account társítását (erről mindjárt alább) követően július 29-én megkapják a szoftver végleges verzióját. Méghozzá olyan módon, hogy ez a változat aktiválva marad, és az első telepítést követően később bármikor tiszta (vagyis formázással kombinált, teljesen újratett) telepítésre is lehetőséget ad. Íme, a blogbejegyzés erről szóló része eredeti formájában:

Sőt, a félreértéseket tisztázandó, Aul a bejegyzés megjelenését követően Twitteren is tisztázta a kérdést Peter Bright, az Ars Technica szerkesztőjének kérdésére:

Ebben a válaszban a kulcsszó a “genuine”, ami legális, jogtiszta példányt jelent bárkinek, aki a Windows Insider programban regisztrált fiókját társítja a legutóbbi (jelen esetben 10130-as) buildhez. Ezen nincs mit nyelvészkedni, nem úgy, mint márciusban, az ingyenes frissítési lehetőség bejelentésekor használt “upgrade” terminológuson. Feketén-fehéren ott áll (és ezt a Twitter-bejegyzést azóta sem törölték), hogy ezzel a módszerrel a tesztelők ugyanúgy kifogástalan, licencelt Windows 10-et kapnak, mint azok, akik egy Windows 7-ről vagy 8.1-ről frissítenek vagy épp dobozos rendszert vásárolnak.

A tweetben a MSA a Microsoft Accountot jelenti, pontosabban egy olyan Microsoft fiókot, amelyet a felhasználó beregisztrál az Insider programba. Ennek társítása jelenlegi tesztverziókban még nem kötelező, a jövőben azonban módosul az aktivációs folyamat és szükséges lesz a telepítéskor megadni az Insiderbe regisztrált fiók adatait - ez feltétele lesz a friss buildek letöltésének is. Erre a regisztrációra nem lesz szükségük azoknak, akik Windows 7-ről vagy 8.1-ről frissítenek, kizárólag a tesztelőkre vonatkozik.

De térjünk vissza a hétvégi kommunikációra. Az új lehetőség a Windows 10 ingyenes és legális példányt biztosító beszerzésére persze percek alatt “felszántotta” az internetet, a nagy nemzetközi szaklapok rögtön világgá kürtölték a nemes gesztust. Aztán az eredeti publikálást követően néhány órával minden magyarázat vagy a szöveg utólagos szerkesztésére utaló jelzés nélkül eltűnt az aktiváció mindkét említése, mintha soha nem is lett volna ott.

Persze a lépés nyomán kialakuló kavarodás borítékolható volt, főleg úgy, hogy a helyzetet tisztázó hivatalos állásfoglalás azóta sem érkezett – ha csak Gabe Aul újabb Twitter-üzenetét nem vesszük annak. Ebben megerősítette, hogy a Microsoft Accounttal társított Windows 10 előzetesek az RTM-re való frissítés után is aktiváltak maradnak, ugyanakkor itt már hiányzik a “genuine” szó. Ha viszont technikailag a bejegyzés eredeti verziójához képest a folyamat változatlan, akkor miért volt szükség erre a húzásra?

Valószínűleg “jogászkodás” lehet a háttérben, erre utal az is, hogy a módosított szövegbe bekerült egy új mondat is: “It’s important to note that only people running Genuine Windows 7 or Windows 8.1 can upgrade to Windows 10 as part of the free upgrade offer.*” Ez hirtelen újfent sokakat mellbe vágott, ugyanis ismert, hogy a frissítési stratégia keretében a Microsoft a kalózpéldány-tulajoknak is elérhetővé teszi a rendszerfrissítést - félig-meddig hivatalosan. Ahogy korábban már írtunk róla, ezen rendszerek esetében egy vízjellel és minimális testreszabhatósági korlátozással (például nem lehet saját hátteret beállítani) kell majd számolni, funkcionalitás terén viszont ugyanazt fogja nyújtani, mint egy jogtiszta szoftver, ahogy a jövőbeli frissítéseket is ugyanúgy meg fogja kapni. Azt, hogy ez a mondat miért került be utólag, nem nagyon értjük. A Microsoft hivatalos “free upgrade” terminológiája csak a jogtiszta Windows 7 és 8.1 példányokra vonatkozik (persze attól még lehet a kalózpéldányokat is frissíteni), ugyanakkor a bejegyzés ezen része a Windows Insider programmal foglalkozik.

Úgy fest, hogy a vállalat hivatalosan próbálja kerülni azt a látszatot, hogy a jelenleg kalózpéldányokat használók számára is teljesen legális csatornát biztosít a jogtiszta Windows 10 ingyenes beszerzésére. A sorok közé bújtatva, Twitter-félmondatokba elrejtve viszont ott a lehetőség.

Többet árt, mint használ?

Az ingyenes Windows-frissítés a Microsoft platformstratégiájának egyik kulcseleme - erről hosszabban értekeztünk már. A cég azonban egyelőre képtelen a végfelhasználók által értelmezhető formában kommunikálni a frissítés részleteit és azt, hogy az egyedi esetekre milyen eltérő szabályok érvényesek. A kétértelműséget csak fokozza, hogy a cég hagyományosan saját fogalmakat talál ki a licencelési feltételek leírásához, amelyek egyszerűen mást jelentenek a cég szóhasználatában, mint a hétköznapi nyelvben (lásd "genuine", "activated", "free upgrade offer").

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég azonban az egyszerű, felhasználó-központú kommunikáció helyett folyamatosan görgeti maga előtt a magyarázkodás terhét. Arról már nem is beszélve, hogy a jogtiszta Windows 7 és 8.1 példányok ingyenes frissítésének egy éves időszakra korlátozásának tényleg nincs értelme, hacsak a cég nem valamiféle átállási kényszert akar ezzel az érintett felhasználóknál előidézni. A Windows 95 piacra dobása óta nem volt ekkora felhajtás új Microsoft operációs rendszer körül – az egyértelmű, biztos alapokon nyugvó, konzisztens kommunikáció rendkívül fontos lenne.

Kérdéseinkkel megkerestük a Microsoft Magyarországot is, amint kapunk érdemi válaszokat, cikkünket frissíteni fogjuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról