Szerző: Voith Hunor

2015. április 20. 12:30

Tovább öntik a pénzt a felhőbe

Nyolcmilliárd dollár ment el a tavalyi év utolsó negyedévében felhős célú IT infrastruktúra-beruházásokra az IDC piackutató cég legfrissebb jelentése szerint. A teljes évet vizsgálva közel húsz százalékos volt a növekedés.

Valószínűleg keveseknek okoz meglepetést, hogy az IT infrastruktúra-beruházások legfőbb mozgatórugója évek óta a felhős felhasználásra szánt eszközbeszerzés. A nagy webes szolgáltatásoktól a publikus felhőszolgáltatásokat kínáló vállalatokon át a hibrid vagy teljesen privát felhőt alkalmazó cégekig minden szereplő óriási összegeket fektet az ezeket kiszolgáló eszközökbe. Természetesen az ilyen megoldásokat gyártók mindent megtesznek, hogy meglovagolják ezt a trendet, ha saját kútfőből származó fejlesztésekkel nem megy, akkor akvizíciók útján szerzett szoftveres vagy hardveres fejlesztésekkel.

Az IDC legfrissebb jelentése szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában éves szinten 14,4 százalékkal, 8 milliárd dollárra emelkedett a felhős célú infrastruktúra-beruházások összege. A piackutató becslése alapján ez a teljes infrastruktúra-költések mintegy 30 százaléka – ez az arány 3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban volt. A privát felhőbe szánt eszközökre a teljes összegből 3 milliárd (éves szinten 18,3 százalékos növekedés), a maradék ötmilliárdot a nyilvános felhőbe szánt eszközök tették ki – ezek forgalma 12,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év hasonló időszakában. A teljes 2014-es évet tekintve 2013-hoz képest 18,7 százalékkal többet, 26,4 milliárd dollárt költöttek a cégek felhős eszközökre, 10 (privát) és 16,5 milliárdos (publikus) megoszlásban.

Régiók szerinti bontásban a piackutató mérései alapján az Egyesült Államok toronymagasan vezet, a tavalyi utolsó negyedévben a globális felhős eszközberuházások 64 százalékával. Második helyen úgy van 17 százalékkal az ázsiai régió, hogy a piackutató Japán nem is számolta bele, Nyugat-Európa pedig csak mindegy 900 millió dollárt költött ilyen célokra, ami 12 százalékkal a harmadik helyre volt elég. Az IDC ugyanakkor megjegyzi, hogy ebben a régióban volt a legmagasabb a növekedés – 2013 utolsó negyedévéhez képest a nyugat-európai felhős eszközberuházások 30 százalékkal emelkedtek.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A nagy gyártók közül a teljes tavalyi évet tekintve mindegyik komoly forgalomnövekedést ért el – az IBM-et leszámítva, a vállalat ugyanis eladta x86-os szerverüzletágát a Lenovónak, így üzleti érdekeltsége ezen a területen jelentős mértékben csökkent. A Cisco és az EMC negyedéves és éves periódusokat tekintve is 20-30 százalék körüli növekedést értek el, így egyáltalán nem meglepő, hogy mindkét vállalat hatalmas hangsúlyt fektet felhős termékeire és főleg az előre integrált megoldások népszerűsítésére. Az IDC statisztikájából még egy szám nagyon szembeötlő: az ODM-ek direkt értékesítéseinek kiugró, közel 40 százalékos növekedése. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a nagy webes szolgáltatók egyre nagyobb arányban térnek át speciális igényeiket az általános célú eszközöknél sokkal hatékonyabban kiszolgáló nyílt és saját tervezésű eszközparkra.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról