:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 8. 09:37

TestJockey: hazai platform appteszteléshez

Többplatformos fejlesztés és magas minőségi elvárások. E két trend jelenti jelenleg a mobilalkalmazás-fejlesztés két legnagyobb problémáját is, és ezekre igyekszik választ adni a hazai fejlesztésű TestJockey tesztplatform.

Az okostelefonok mára érett platformnak számítanak, alapvető elvárássá vált a mobilalkalmazások magas minősége a felhasználók és a megrendelők részéről is. Amíg az okostelefonokat korai felhasználók (early adopterek) vásárolták, az alkalmazásboltok pedig szerényebb kínálattal rendelkeztek, könnyebben szemet hunyt a piac a minőségi problémák fölött, a némileg instabil működés, hibás elrendezés (layout) többé-kevésbé általános volt, különösen Androidon. Mára azonban nagyon alacsony az ilyen problémákkal szembeni toleranciaküszöb, így a minőségbiztosítás, a tesztelés is nagyon felértékelődik.

Egyedi válasz, itthonról

A megoldás (nyilván) a tesztelés integrálása a fejlesztési folyamatba, ehhez azonban megfelelő eszközökre is szükség van. A piaci igényre világszerte több válasz is érkezett, ezek legtöbbje azonban specifikus probléma megoldására született és korlátozott a versengő platformok támogatottsága is. A hazai TestJockey egyik legnagyobb vonzereje, hogy többplatformos megközelítéssel dolgozik, mind az Android, mind az iOS, mind a Windows Phone támogatott. Ennek különösen nagy jelentősége van például itthon, ahol a globális piaci viszonyokhoz képest a Microsoft platformja kifejezetten erős, és a legtöbb fejlesztés során a megrendelő erről a platformról sem kíván lemondani.

A TestJockey-t a tömegből kiemelő másik tényező, hogy nem egyetlen specifikus problémára született, hanem egyben képes kezelni több fontos tesztelési területet is. A platform el tudja látni a disztribúció, a hibakövetés, a kijelzőskálázódás-vizsgálat feladatát is, kiegészítve a felhasználói viselkedés elemzésével és A/B teszteléssel. A sokfunkciós platform ezért igen vonzó lehet az olyan fejlesztőcsapatok számára, amelyek egyetlen eszköztől várják mindezt.

Mit is tud?

A mobilos tesztelés első köre a tesztapp kiküldése a programban résztvevők számára. Ez platformtól függően más és más problémákat hoz, iOS-en például kifejezetten nehézkes a készülékek hozzáadása a tesztprogramhoz, Androidon pedig az APK fájlok könnyű másolhatósága jelent problémát. A TestJockey (a lehetőségekhez mérten) igyekszik ezt a feladatot megkönnyíteni, és automatizált disztribúciós rendszert biztosítani: az Apple platformján a TestJockey segíti a telefonok beregisztrálását, Androidon pedig extra autentikációs réteget biztosít, ezzel megakadályozható a béta állapotú app nem kívánt terjedése. A TestJockey megoldásának szépsége, hogy a tesztelő számára is jó felhasználói élményt biztosít, végigvezet a regisztrációtól az app letöltéséig és elindításáig. Az egyedi azonosítókon keresztül pedig később pontosan követhető, hogy ki mennyit tesztelt, így a saját "dogfood" program hatékonysága is jól mérhető.

Az Android és lassan a Windows Phone esetében is egyre nagyobb platformtöredezettségről beszélhetünk, ha a kijelzők méretét és felbontását nézzük. A fejlesztésben-tesztelésben mindig nagy kihívást jelent annak ellenőrzése, hogy minden méret-felbontás kombináción jól néz-e ki az alkalmazás, Megoldások (bérelhető telefonok, virtualizált eszközök) vannak, ezek azonban nem olcsóak és nem is mindig hatékonyak. A TestJockey megoldása pofonegyszerű, a tesztelők telefonjáról készít igény szerint képernyőmentést az appról, így ellenőrizhető, hogy valódi eszközökön, élő környezetben hogyan néznek ki a különböző nézetek.

A felhasználó viselkedését, navigációját az alkalmazásban (vagy szintlépéseit egy játékban) ellenőrzőpontokkal (checkpointokkal) lehet követni, így mérhető, hogy mely ponton akad el a használat. Az így megszerzett adatok használhatóak például egy játék nehézségi szintjeinek finomhangolására, vagy akár egy e-kereskedelmi app checkout-folyamatának ellenőrzésére is. Emellett a rendszer változatos telemetriai adatokat is össze tud gyűjteni (memóriahasználat, netes elérés típusa), ez sokat segít az alkalmazás viselkedésének finomhangolásában és a hibák kijavításában.

A rendszernek természetesen része az app összeomlását figyelő modul is, ezzel a crashlogokat lehet lekérdezni a tesztelők telefonjáról, így pontosan azonosíthatóak az appban ragadt hibák, illetve a különböző szoftveres vagy hardveres kompatibilitási problémák. A crash jelentések statisztikailag is elemezhetőek, vagyis rögtön prioritási lista is felállítható gyakoriság alapján, illetve a részletes stack trace birtokában a hibakeresés is nagyot egyszerűsödik.

Hogyan működik?

Ahogy a többi apptesztelési rendszernél, a TestJockey esetében is szükséges a platform implementálása valamilyen szinten a mobilapp kódjába. Ez teszi lehetővé, hogy a fenti funkciók (egyenként vagy együtt) működni tudjanak és elinduljon a tesztadatok folyama a fejlesztők felé. Azzal a cég is tisztában van, hogy ez sokaknak igen nagy falat elsőre, ezért demóappon keresztül is kipróbálható a TestJockey-implementáció.

A demó neve SuperJockey, amely regisztráció után a rendszerből generáltatható és letölthető. Az appot a készítők a nagyobb mobilos konferenciákra el is szokták hozni, így sokan már biztosan találkoztak vele. A SuperJockey app használatával végigkövethető, hogy a tesztelő felé milyen felhasználói élményt nyújt a rendszer, másrészt kipróbálható, hogy a webes kezelőfelületen hogyan gyűlnek folyamatosan az app futásával kapcsolatos adatok, információk.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ha megszületett az elhatározás és saját alkalmazásában szeretné valaki implementálni a rendszert, ahhoz rendelkezésre áll a TestJockey SDK - egyelőre iOS és Android alá, a Windows Phone-os verzión gőzerővel dolgozik a csapat. Az SDK használatához szükséges dokumentáció itt érhető el, ebben megtalálhatóak az implementációs lépések és a különböző funkciók bekötéséhez is van segítség.

Fejlesztés alatt!

A TestJockey nemrég indult, az áprilisi indulás óta azonban már megnyerte a Magyar Innovációs TechShow fődíját. A fejlesztés folyamatos, a készítők rengeteg kisebb-nagyobb hibát kiküszöböltek és újabb képességeket fejlesztettek bele, ez még nem egy érett, kiforrott platform - ezt érdemes szem előtt tartani. Mivel ezt a TestJockey is tudja, a platform jelenleg teljesen ingyenesen használható, regisztrálni a szolgáltatás oldalán lehet. Fizetni csupán visszajelzésekkel, hibajelentésekkel és hiányzó funkciókról való álmodozással lehet. A pontos üzleti modellen a csapat még dolgozik, a közeljövőben azonban nem várható a szolgáltatás fizetőssé válása.

A tesztplatform fejlesztésében a következő állomás a már implementált funkciók tökéletesre csiszolása lesz, részben a saját célkitűzések, részben a platformot kipróbálók visszajelzései alapján. E visszajelzéseknek egyébként nagy szerepe lesz abban is, hogy mely funkciók kapnak prioritást és milyen új képességekkel gazdagodik a rendszer a jövőben - már csak ezért is érdemes írni a csapatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.