Szerző: Koi Tamás

2014. június 24. 10:28

Itthon is jöhet a gigabites otthoni internet

Jelentősen felgyorsíthatja otthoni internetelőfizetéseinek átviteli sebességét a DIGI Magyarország. A cég az országban először kínálhat olyan vezetékesinternet-csomagokat, melyekkel ideális esetben akár 1 Gbps letöltési sávszélességet is el lehet érni.

A jelenleg elérhető leggyorsabb internetcsomagokhoz képest is legalább háromszor, négyszer gyorsabb otthoni internet-előfizetések bevezetésére készül a DIGI Magyarország. A szolgáltató több, egymással egybecsengő, de nem hivatalos forrás szerint rövidesen olyan vezetékes internetkapcsolatot fog kínálni ügyfeleinek, mellyel akár másodpercenként 1 gigabites letöltési sávszélesség is elérhető lesz. Ahhoz azonban, hogy ilyen elképesztő sávszélességet lehessen internetezni, több műszaki feltételnek is teljesülnie kell.

A DIGI a sávszélesség-emelést jelenlegi, FTTB rendszerű kábelhálózatán a hálózati eszközök cseréjét követően hajtja végre, fokozatosan. Az új díjcsomagok bevezetése legkorábban augusztusra várható, a cég vélhetően a jelenlegi kínálat megtartása mellett vezeti majd be a szupergyors eléréseket, a szolgáltatói oldalon lévő hálózati eszközök cseréje mellett a nagyobb sávszélesség eléréséhez szükség lehet egyes, előfizetői végberendezések (router) cseréje is, valamint ezt a maximális sávszélességet már az eléréshez használt PC-k képességei is erősen korlátozhatják.


Lakótelepek, a DIGI legerősebb bástyái

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szolgáltató vélhetően Magyarországon is a Romániában tavaly bevezetett konstrukciókat fogja kínálni - a DIGI anyaországában tavaly október óta érhetők el a megnövelt sávszélességű csomagok DIGI Net FibeLink néven. A díjcsomagok 100 Mbps letöltési sebességtől 1 Gbps letöltési sebességig skálázódnak, havidíjuk pedig 29 és 55 lej (kb. 2000 forint és 3800 forint) közt mozog. A feltöltési sávszélesség attól függően szegmentálódik, hogy hálózaton belül, vagy hálózaton kívül forgalmaz az előfizető - előbbi esetében 100 Mbps, utóbbinál 30 Mbps érhető el, díjcsomagtól függetlenül.

A DIGI Magyarországon jelenleg három díjcsomagot biztosít saját kábelhálózatán, a StartNET, BaseNET és TopNET csomagok 20-80 Mpbs letöltési sávszélességet kínálnak, ezzel - legalábbis a maximális sávszélességet tekintve - ma mind a Magyar Telekom, mind a UPC Magyarország megelőzi a szolgáltatót. A leggyorsabb otthoni vezetékesinternet-csomagot hazánkban jelenleg a UPC kínálja, ez a tavaly nyáron bevezetett Fiber Power 240. A UPC egyébként már korábban igyekezett felhívni a figyelmet az EuroDOCSIS 3-as hálózatokban rejlő lehetőségekre, 2011. novemberében a cég hazánkban elsőként demózott gigabites letöltési linket saját, éles üzemű kábelhálózatán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról