Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 19. 11:25

Amazon Fire Phone: csúcstelefon új szemszögből

Az Amazon bejelentette első okostelefonját, a Fire Phone-t. Ahogy az várható volt, az eszközzel a gyártó nem az erős hardverre, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokra épít - ettől függetlenül az árban korántsem marad le a rivális csúcsmodellek mögött.

Már hosszú ideje nyílt titok volt, hogy az Amazon táblagépei és set-top boxa után saját okostelefont fejleszt - az online áruház végül tegnap rántotta le a leplet a készülékről, alátámasztva ezzel számos, annak funkcióira vonatkozó találgatást. A Fire Phone névre keresztelt telefon hardver tekintetében leginkább a tavalyi csúcskategóriához áll közel, de esetében  - ahogy az Amazon termékeinél általában - nem is a vas, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatások és funkciók az érdekesek elsősorban. Itthon persze nem érdemes túlságosan lelkesedni a készülék miatt, az ugyanis, akárcsak az Amazon többi szolgáltatása, Magyarországon nem lesz elérhető.

Az eszközt a vállalat kimondottan egykezes használatra tervezte, így nem meglepő, hogy az a mai csúcsmodellek egyre inkább 5 és 6 hüvelyk között mozgó méretéhez képest kisebb, 4,7 hüvelykes kijelzőt kapott. A felbontás is elmarad a többi zászlóshajóé mögött, ám a 720x1280 pixeles IPS panel ekkora méretnél még mindig 312 PPI-s pixelsűrűséget jelent, így nem kell gyenge képminőségtől tartani. A készüléket egy Qualcomm Snapdragon 800 processzor hajtja négy darab 2,2 gigahertzen ketyegő Krait 400 maggal, Adreno 330 GPU-val és 2 gigabájt RAM-mal.

3D kijelző nincs, térbeli megjelenítés van

A telefon hátlapi kamerája 13 megapixeles, optikai képstabilizációval és LED vakuval is ellátták - az igazi meglepetést azonban az előlap tartogatja, amelynek sarkain mindjárt négy szenzor is figyeli a felhasználót. Bizonyára többen kitalálták, hogy ezek nem a négyszeres tempójú szelfigyártást, hanem a várva várt 3D megjelenítést szolgálják. Hónapok óta szólnak ugyanis a pletykák arról, hogy a Fire Phone 3D kijelzőt kap, és bár mint kiderült, ez valójában egy hagyományos IPS panel, a térbeli megjelenítés ettől függetlenül nem marad el. A négy előlapi kamera ugyanis folyamatosan követi a felhasználó fejmozgását, a telefon pedig ennek alapján pozicionálja a képet, belekalkulálva a giroszkóp és a gyorsulásmérő értékeit is, így élethű 3D hatást keltve.

A térbeli funkciók ráadásul a sötétben sem kapcsolnak ki, mivel a kamerákhoz infravörös LED is társul. Mind a négy szenzor 120 fokos látószögű, így a tulajdonos feje mindig legalább kettőnek a látóterében marad (ha a telefon kijelzője a felhasználó felé fordul). A Fire Phone-ban nem csak optikai tuningnak szánták a fenti képességeket, a Kindle Books appban például a telefon döntésével lapozhatunk, vagy éppen közelíthetünk rá egyes tartalmakra - de akár az online áruház egyes termékeinek térbeli képét is megtekinthetjük.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Dynamic Perspective névre keresztelt technológiához az Amazon SDK-t is kiad, amely már elérhető a fejlesztők számára. A vállalat arra számít, hogy sokan kihasználják majd a lehetőséget alkalmazásaikban, különösen a játékokban, ahol a fejmozgás veheti át az irányítás egy részét - az FPS-ekben például szó szerint bepillanthatunk egy-egy sarok mögé.

Mindent látó Firefly

Az okostelefon másik kiemelt funkciója a Firefly alkalmazás. Ez voltaképpen egy durván felturbózott Shazam, ami képes szinte bármit felismerni maga körül, legyen szó vonalkódokról, telefonszámokról, tárgyakról, filmekről vagy akár valamelyik tévésorozat egy adott epizódjáról. Az eszközre egy dedikált Firefly gomb is került, amivel az app előhívható. A szolgáltatás ráadásul nem igényel nagy adatforgalmat, miután a telefon nem tölti fel a kérdéses tárgyat, netán zenét tartalmazó teljes kép- vagy hanganyagot, csupán annak legrelevánsabb részeit - mindössze 13 kilobájt méretben.

A feltöltést követően a munkát már az Amazon Web Services végzi, amely összehasonlítja a képet több mint 100 millió elemet tartalmazó adatbázisával, majd innen ajánl eredményeket. Az így kapott termékeket természetesen rögtön meg is vásárolhatjuk a webáruházban, amennyiben pedig valamilyen filmről vagy zenéről van szó, az Amazon Prime szolgáltatásban nézhetjük vagy hallgathatjuk meg. Az SDK itt sem marad el, a fejlesztőknek saját alkalmazásukhoz kapcsolódó ajánlások létrehozására is lehetőség nyílik.

Ezen felül a cég már ismert funkciói sem maradtak ki, a Mayday gombbal például ingyenes, a nap 24 órájában elérhető élő technikai segítségnyújtást kaphatunk, a Whispersync pedig az épp olvasott könyvet egy gombnyomással hangos felolvasásra váltja. Kényelmes megoldás továbbá, hogy a telefonnal készített fényképeket korlátlan mennyiségben feltölthetjük az Amazon online tárhelyére.

Prémium felépítés és ennek megfelelő ár

A készülék az Amazon saját operációs rendszerét, az Android-leszármazott Fire OS-t futtatja (nem összekeverni a Firefox OS-szel) amellyel a Kindle Fire táblagépeknél már korábban találkozhattunk, ebbe egyedüli újdonságot a 3D felület és az ehhez kapcsolódó, már említett navigációs funkciók jelentenek. Az eszköz külsőre igen masszívnak látszik, elöl-hátul Gorilla Glass 3 borítással, oldalain gumis bevonattal, ami a fekete Nexus 5 hátlapját idézi, gombjai pedig alumíniumból készültek. Az akkumulátoros üzemidőről egyelőre nem sokat tudni, az eszköz egy 2400 mAh kapacitású akkut kapott, ami ekkora kijelzőméret mellett bőven elegendő lehet, ugyanakkor kérdéses, hogy a négy folyamatosan aktív előlapi kamera mennyit ad a fogyasztáshoz.

Ahhoz nem fér kétség, hogy az Amazon nem ült fel az okostelefonoknál megszokott "kié az erősebb vas" vonatra, legújabb készülékénél is a tőle megszokott szolgáltatáscentrikus megközelítést alkalmazta. A Fire Phone 32 gigabájt belső tárhellyel felszerelt változata 649, a 64 gigabájtos verzió pedig 750 dollárért lesz kapható július 25-étől, ami korántsem mondható olcsónak - de legalább egy év Amazon Prime előfizetés is jár mellé. Az AT&T mobilszolgáltatónál vásárolva 199 vagy 299 dolláros árat kell leszurkolni a készülékért, persze hűségszerződés terhe mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról