Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2014. március 25. 10:02

Saját cloudszolgáltatást indít a Cisco is

Erősen szorítják a nagy IT-beszállítók az ügyfelek kezét, és ha utóbbiak készek ugrani a nyilvános felhő felé, akkor a kínálati oldalnak is ugrania kell. A többiek után most a Cisco is bejelentette saját nyilvános felhőszolgáltatását, így nem kell a meglévő ügyfeleknek máshol keresgélni. Kötelező kör.

A hardver- és szoftvergyártók közül egyre többen adják a fejüket saját felhőszolgáltatás létesítésére, köztük a Cisco is: a vállalat - igaz, egyelőre konkrétumok nélkül - hétfőn bejelentette saját cloudszolgáltatását, a Cisco Cloud Servicest. Hogy a cég mennyire komolyan gondolja a belépést erre a területre, azt jól mutatja az az egymilliárd dolláros összeg, amelyet két éven belül tervez elkölteni saját adatközpontok építésére világszerte.

OpenStack alapokon, nagyvállalatoknak

A terület vezetőjével, az Amazonnal szemben a Cisco nem a gyorsan növekedő startupokat célozza elsősorban szolgáltatásával, hanem azokat a vállalatokat és szervezeteket, például kormányzati intézményeket, amelyek számára jelenleg is szállít szervereket, hálózati eszközöket és szoftvereket. "Annak érdekében, hogy nagyobb sebességet, skálázhatóságot, globális elérést és gazdaságosságot érjenek el, a vállalatok ráébredtek, hogy hibrid cloud stratégiát kell követniük" - írja blogbejegyésében Rob Lloyd, a Cisco értékesítési vezetője. A hibrid cloudok olyan rendszerek, amikor a felhasználók a helyi erőforrásaikat alkalmasint egy publikus felhőből igénybe vett szolgáltatással egészítik ki, például hogy lekezeljenek teljesítménycsúcsokat.

A Cisco globális szolgáltatása természetesen a vállalat saját hardvereire épül, az alapokat a Cisco Unified Computing Solutions szerverek és Cisco hálózati berendezések adják, a szoftveres oldalt pedig az OpenStack cloudplatform biztosítja majd - erre a nyílt forrású platformra épül a HP nyilvános felhője is például, valamint az Oracle publikus infrastruktúraszolgáltatása is, "Bármilyen feladatot támogatunk, bármilyen hypervisoron és együttműködik bármilyen felhővel" - írta Lloyd.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat a mai bejelentés szerint nem csak infrastruktúraszolgáltatást nyújt majd, vagyis számítási- és tárolókapacitást az ügyfelek virtuális gépei számára, hanem egy sor szoftverszolgáltatást is igénybe lehet venni tőle, például WebEx webkonferenciát, ScanSafe biztonsági megoldásokat, virtuális desktopot, de lesz például "contact center as a service" is, vagyis a cégek a Ciscótól szolgáltatásként vásárolhatnak ügyfélkiszolgáló központot például.

A Cisco a felhős szolgáltatásait nem csak közvetlenül a felhasználó vállatoknak kínálja, hanem együttműködik partnerekkel, például távközlési szolgáltatókkal, amelyek segítségével olyan ügyfelekhez is eljuthat, amelyekhez egyébként nem. A távközlési cégek afféle viszonteladóként vesznek részt az értékesítésben, a Cisco szolgáltatásait saját szolgáltatásaikkal együtt kínálhatják saját vállalati ügyfélkörüknek - ez a modell Magyarországon sem új, a legtöbb telkó kínál a vállalati felhasználóinak olyan informatikai szolgáltatásokat, amelyeket partnerekkel közösen nyújt. A Cisco egyik nagy partnere a Telstra lesz, a legnagyobb ausztrál távközlési szolgáltató.

Ken Boal, Cisco Ausztráliáért felelős vezetője a ZDNetnek elmondta, a vállalat afféle filozófiai változáson megy keresztül, hardvergyártóból szoftvergyártóvá és szolgáltatóvá válik. Az ügyfelek "csak akkor válnak meg a pénzüktől, ha segítünk nekik még több pénzt keresni, megtakarítani, vagy kikerülni a bajból", vélekedett Boal. "Továbbra is lesz több ezer ügyfél, amelyeknek csak terméket adunk el, de a jelentősebb ügyfelek, vagy azok az ügyfelek, amelyek jobban elkötelezik magukat, egy eredményalapú modellre váltanak majd."

A Cisco nagyívű bejelentése egyelőre nélkülözi az összes konkrétumot, például hogy pontosan mikor indulnak el a szolgáltatások, milyen földrajzi régióban, milyen szolgáltatások lesznek igénybe vehetők és mennyibe kerülnek majd.

Vigyázat, modellváltás következik

A nagyvállalati informatika komoly átalakuláson megy át, az adatközpont automatizációja (privát felhő) mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a nyilvános felhők korlátozott használata. Ezt a hagyományos nagy beszállítók is felismerték és igyekeznek reagálni a trendekre, a HP, az IBM, az Oracle, a Microsoft, a VMware, SAP és immár a Cisco is fokozatosan ebbe az irányba fordítja a céget. A mamutvállalatokat (sem a beszállítót, sem a vásárlót) nem könnyű irányváltásra bírni, de a több éve tartó folyamat lassan beérni látszik.

Az említett átalakulás nagy ígérete (vagy fenyegetése) az volt, hogy a meglévő piaci viszonyokat felborítja, a hagyományos szereplők pozíciója gyengülni fog, helyükre új, alternatív beszállítók kerülnek majd. Jelen állás szerint erről szó sincs, az Amazontól eltekintve új nagy szereplő nem tudott megjelenni ezen a piacon, mire megjelent a keresleti oldal és elkezdte vásárolni ezeket a szolgáltatásokat, arra a nagyok is meg tudtak jelenni a kínálati oldalon. Egyik utolsóként immár a Cisco is belépett a porondra saját kínálatával, és hamarosan kész választ tud kínálni azoknak az ügyfeleknek, akik rákérdeznek a hibrid felhős megoldásokra.

Felhőszolgáltató ma már szinte bárki lehet, a szükséges hardverek mára cseppet sem számítanak egzotikumnak, a szükséges szoftverek egy jó része pedig nyílt forrású, szabadon elérhető, használható, módosítható. A "vendor lock-in", vagyis a már megvásárolt szoftverekhez és vasakhoz való kényszerű hűség azonban nagy dolog, és úgy tűnik, hogy a nyilvános felhőkre is átvihető. Egy, korábban VMware-ügyfél számára természetes, hogy hibrid felhőben is a VMware megoldását használja, hiszen e folytonosság kínálja a legalacsonyabb kockázatot, a házon belüli, már megszerzett szakmai kompetenciák pedig (kibővítve) újrahasznosíthatóak az új környezetben is. A régi szereplők helyzeti előnye tehát a felfordulással sem tűnt el, a cégek pedig erősen szorítják meglévő ügyfeleik kezét, ahogy együtt lépnek át a hagyományos adatközponti környezetből a hibrid megoldások irányába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról