:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 27. 11:37

Az Amazon a "csupasz vas" királya

Látványos az Amazon piaci fölénye a felhős infrastruktúra- és platformszolgáltatások piacán. Az AWS mögött négyesfogat sorakozott fel, nagy kérdés, hogy melyik tudja kinőni magát az Amazon elsőszámú kihívójává.

Az Amazon AWS szolgáltatása bevétel szerint továbbra is abszolút domináns szereplője a felhős infrastruktúra- és platformszolgáltatások piacának, a Synergy Research adatai szerint nagyobb, mint a következő négy nagyobb versenytárs együttvéve. A harmadik negyedéves adatok szerint a piac (az előző év hasonló időszakához képest) 46 százalékkal nőtt, az Amazon bevétele azonban 55 százalékkal bővült, így domináns piaci részesedését még tovább is tudta növelni a vállalat.

Nagyon vezet az Amazon

A rengeteg szereplővel rendelkező piacon mára kialakult az Amazont üldözők négyes csoportja, ezt a Salesforce.com (force.com és Heroku), a Microsoft (Windows Azure), az IBM (saját szolgáltatások és a felvásárolt SoftLayer) és a Google (Compute Engine és App Engine) alkotja, összesített részesedésük mintegy 15 százalékkal marad el az Amazon mögött. Az AWS fölénye talán a "csupasz vasat" kínáló infrastruktúra-piacon a legerősebb, részesedése itt mintegy 35 százalék, az IBM 7 százalékkal rendelkezik, az összes többi szereplő pedig 3 százalék alatt marad.

A piackutatás szerint az IaaS/PaaS teljes piaca már 2,5 milliárd dollárt tesz ki, ebből 64 százalékot hasítanak ki az infrastruktúra-szolgáltatások. Az észak-amerikai piac (a második negyedéves adatok szerint) a bevételek felét adta, Európa (EMEA) és Távol-Kelet (APAC) egyenként 21-21 százalékot mutat, Dél-Amerika csupán 5 százalékkal száll be. A felmérés azt találta, hogy az Amazon mind a négy vizsgált földrajzi régióban piacvezető, a versenytársak közötti rangsor azonban erősen változó.

Az IaaS/PaaS-hoz kapcsolódó szolgáltatások meglepő módon nagyon szerény növekedést mutatnak. A CDN-ből (content delivery network, tartalomkiszolgálás) származó bevétel 14 százalékkal, a menedzselt hosting 3 százalékkal nőtt, míg a kolokációs (bérelt szerverpolc) szolgáltatások 8 százalékos növekedést mutattak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Az IaaS/PaaS piacot jó néhány negyedéve elemezzük, ez idő alatt a vezetők relatív pozíciója nem változott sokat. Míg az Amazon mellett eltörpül minden versenytárs, a verseny most azért folyik, hogy a négy követő közül melyik tud elsődleges kihívóvá emelkedni." - mondta a Synergy elemzője, John Dinsdale. "A jó hír ezeknek a cégeknek és a kisebb operátoroknak, hogy az IaaS/PaaS piac még hosszú ideig erős növekedést fog mutatni, így minden szereplőnek van lehetősége gyorsan növelni bevételeit."

Nincsenek adatok első kézből

Jellemző a piaci szereplők viselkedésére, hogy egyelőre semmilyen nyilvános adatot nem adnak ki szolgáltatásaik pénzügyi teljesítményéről, ez rendkívül megnehezíti a fentihez hasonló felmérések készítését. A Microsoft például saját negyedéves jelentésében közölte, hogy teljes felhős portfóliója látványos növekedést mutat, és a szeptemberrel zárult negyedévben 103 százalékos éves növekedésről számolt be. Az Azure mellett az Office 365, Dynamics CRM Online és egyéb szoftverszolgáltatásokat is tartalmazó felhős bevételek is ide tartoznak - az összeget azonban a Microsoft sem hozza nyilvánosságra. Hasonló viselkedést mutat az összes szereplő (az Amazonnal együtt), így az ilyen felmérések adott esetben kifejezetten pontatlanok is lehetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.