Szerző: HIRDETÉS

2014. február 24. 11:31

Oracle Database 12c: adatbázist, szolgáltatásként!

Az Oracle új termékgenerációja a 12c nevet kapta, a c a cloudokra, azaz a számítási felhőkre utal. De hogy lehet egy adatbázis felhős?

A számítási felhők témája ma már kissé elcsépelt, ennek ellenére érdemes felidézni ezek jellemzőit, mivel sokan sokféle terméket vagy képességet értenek a cloud alatt. Az informatikában ma már közmegegyezés született arról, hogy a cloudok milyen jellemzőkkel bírnak: interneten keresztül elérhetők, az erőforrásaik megosztottak a felhasználók között, gyakorlatilag korlátlanul és dinamikusan skálázhatók, automatizáltak, önkiszolgáló módon elérhetők és az áruk a használattal arányos.

Miért ne lehetne egy adatbázis is szolgáltatás, egy informatikai értelembe vett felhő? A vállalatoknál az adatbázisokkal szemben is egyre gyakrabban megfogalmazódik az igény, hogy jó lenne őket szolgáltatásként igénybe venni, álljanak rendelkezésre azon nyomban (beszerzés, telepítés, konfiguráció és integráció nélkül), legyenek skálázhatók, egy önkiszolgáló felületen lehessen megigényelni őket – és ha a szervezet elég fejlett és az IT-t szolgáltató szervezetként kezeli, akkor készüljön arról is kimutatás, melyik felhasználó mennyi adatbázist fogyasztott el, és ennek milyen költségei vannak.

Az Oracle Database 12c-ben számos olyan fejlesztés mutatkozott be, amely az ilyen jellegű felhasználást támogatja. Ezek közül talán a legfontosabb a „pluggable database”, amely ehetővé teszi az adatbázisok konszolidációját és a társbérletes működtetést. Ebben a rendszerben a "konténer" adatbázisok erőforrásain megosztoznak a "pluggable database”-ek, amelyek az alkalmazások felé önálló Oracle DB példányként (instance) látszanak. Ez a megközelítés erőforrás-takarékos, egy szerveren sokkal több adatbázis futtatható így mint önálló instance-ként, ami a hardverköltségek csökkentését eredményezi. A közös konténer miatt közösen adminisztrálhatók az adatbázisok, illetve közös lehet a mentés is például, ami az infrastruktúra komplexitásának csökkenését eredményezi, és nem mellesleg kevesebb adminisztrátorra van szükség az üzemeltetéshez is.

Egy ilyen, centralizált, a felhasználók között megosztott, de az adataikat egymástól elkülönítő adatbázis a szervezeti privátfelhő-infrastruktúra alapja. Ilyen környezetben ugyanis fontos szempont a felhasználói adatbázisok elkülönítése a könnyű felügyelhetőség megtartása mellett. Ezt ma jellemzően az alkalmazások szintjén oldják meg, a szétválasztás beépítése az adatbázisba leveszi ezeket a terheket a fejlesztők válláról és a már bevezetett alkalmazások módosítás nélkül futtathatók tovább, miközben az adatbázis szintjén megkezdődhet a konszolidáció, amely a fentebb vázolt előnyöket biztosítja (hatékonyabb hardverkapacitás-felhasználás, egyszerűbb mentés és felügyelet).

A 12c adatbázis informatikai szolgáltatássá alakításához az többi eszközt az Enterprise Manager 12c Cloud Control adja meg az ügyfelek számára. Az Enterprise Manager legújabb verziójában találhatók meg azok a komponensek, amelyek az adatbázist automatizált, önkiszolgáló szolgáltatásként ajánlják ki, valamint igény esetén mérik az elfogyasztott mennyiséget.

Próbálja ki ön is a nyáron megjelent Oracle Database 12c társbérlős képességeit a letölthető rendszerképek segítségével, és látogasson el a Hungarian Oracle User Group márciusi konferenciájára, ahol további információkat tudhat meg az adatbázisról az Oracle és partnerei szakértőitől!

[Az Oracle megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról