Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 9. 11:33

Kormányzati felhőt indít a Microsoft

Mi történik, ha egy több-bérlős felhő összes felhasználója az amerikai kormányzat valamely szerve, ügynöksége vagy önkormányzata? Ez a Microsoft Fairfax projektje, amelyet kifejezetten az USA kormányzati igényeinek megfelelően épített fel a vállalat.

Kormányzati felhőt készít a Microsoft - erősítette meg a korábbi pletykákat a vállalat bejelentése. A Fairfax kódnevű projekt hivatalos neve Windows Azure US Government Cloud lett, a szolgáltatást több-bérlős rendszerben veszik igénybe a különböző szövetségi és állami szintű kormányzati szervek és ügynökségek, valamint helyi önkormányzatok. A rendszer kizárólag az amerikai kormányzat számára érhető el, egyelőre nincs tervben ekvivalens európai felhő kiépítése.

Műszaki szempontból a kormányzati felhők alapvetően megegyeznek a nyilvános felhőkkel, azonos informatikai alapokra épülnek. A különleges megrendelő különleges igényeinek megfelelően a szolgáltatás kizárólag amerikai adatközpontokat használ, az adatok fizikailag sosem hagyják el a kontintentális Egyesült Államok területét, az összes hardver, hálózat és támogató rendszer a 48 egybefüggő államban található.

Ahogy a Microsoft a felhőt látja. Eladják a kormánynak is.

A nyilvános és kormányzati Azure között gyakorlatilag csak a márka közös, a US Government Cloud két, Iowában és Virginiában speciálisan épített adatközpontja fizikailag, hálózati szempontból és logikailag is szeparált a nyilvános felhőszolgáltatástól. További különlegesség, hogy a kormányzati felhőn dolgozó alkalmazottak ugyanolyan emelt szintű átvilágításon esnek át, mint a szövetségi alkalmazottak (moderate public trust). A Windows Azure US Government Cloud létrehozásában a Lockheed Martin hadiipari cég is közreműködött bizonyos speciális kormányzati igények kielégítésére.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ahogy korábban említettük, a rendszer több-bérlős modellben működik, vagyis a szolgáltatás minden igénybe vevője külön számlát kap és fizeti a saját részét, ahogy a nyilvános felhők esetében is. A szakma (és a marketing) az ilyen felhőket közösségi felhőnek (community cloud) nevezi, ahol a rendszer igénybe vevői egyetlen "közösség" tagjai. A most bejelentett cloud esetében ez értelemszerűen az amerikai kormányzat, de egyéb hasonló közösségek is elképzelhetőek.

Az amerikai kormányzat már korábban elfogadott egy "cloud first" irányelvet, vagyis az új befektetéseknél (azonos körülmények, költségszint és képességek mellett) a felhős rendszer elsőbbséget élvez a helyben telepítettel szemben. Ez hatalmas üzleti lehetőséget teremtett a felhőszolgáltatók számára, az irányelv értelmében árban és képességben kell hasonlót nyújtaniuk, mint a helyben telepített IT, és már vihetik is a szerződést.

A Microsoft nem csak PaaS és IaaS (platform- és infrastruktúraszolgáltatás) formájában igyekszik kiaknázni a cloud first irányelvet, az Office 365 SaaS-t (szoftverszolgáltatást) is kínálja kormányzati kiadásban, olyan adatközpontokból, ahová a versenyszféra szereplőknek nincs bejárásuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról