Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 5. 14:22

Indul a BirdFlight apptesztelő rendszer

Azt ma már az alkalmazásfejlesztőknek nem kell elmagyarázni, hogy a tesztelés miért fontos. A belátás azonban kevés, a tesztelőkkel való kommunikáció, a telepítők eljuttatása a tesztelőkhöz és egyéb feladatok fájdalmas súlyokat raknak a fejlesztőkre.

Rengeteg fejlesztő használta mostanáig a Burstly nevű cég Testflight platformját ennek a problémának a leküzdésére, abban ugyanis együtt lehetett kezelni az iOS és az Android platformot is. Múlt hónapban azonban az Apple felvásárolta az apró kis céget és március 21-én megszünteti az Android támogatását. Várhatóan az Apple háztáji eszközként kínálja majd az iOS-fejlesztőknek a megoldást, akár integrálva a fejlesztői környezettel. Ez azonban egy komoly lyukat ütött ezen a piacon, amire a müncheni székhelyű, de egyébként Budapesten is jelen levő TestBirds azonnal igyekszik is rárepülni.

A TestBirds crowdtesting szolgáltatással foglalkozik, vagyis megrendelőik számára kvalitatív kutatási és tesztelési feladatokat végeznek el mobil- és webalkalmazások fejlesztése során. Ehhez egy több mint 15 ezres fizetett tesztelői csoport áll rendelkezésükre, akiknek nem feltétlenül hibákat kell keresni, hanem a használat közbeni élményeket, benyomásokat, véleményeket kell visszaosztani, amiből a fejlesztő, illetve a megrendelő az éles bevetés előtt következtetéseket tud levonni.

Egyszerre tesztelve

A crowdtesting-szolgáltató eddig is rendelkezett a Testflight funkcionalitásának megfelelő alkalmazásdisztribúciós megoldással, de egészen idáig ez csak belső használatra volt elérhető, sőt, a TestBirds saját ügyfelei is sok esetben a Burstly Testflighot használták. A Burstly felvásárlása után viszont úgy döntött a német cég, hogy megnyitja rendszerének terjesztési részét, szabadon elérhetővé és használhatóvá teszi a fejlesztők számára attól függetlenül, hogy a crowdtesting szolgáltatást igénybe veszik-e vagy sem. Ezzel értelemszerűen a német cég ismertsége és elérése javulhat, a fejlesztők számára pedig marad a továbbiakban is kényelmesen használható, az iOS és Android, Windows Phone és BlackBerry platformokat egyszerre lefedő teszttámogató rendszer.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új platform BirdFlight néven indul el, ezzel is erősítve, hogy az Android támogatását elvesztő Testflight helyettesítő terméke kíván lenni. A szolgáltatásra mától kezdődően lehet előregisztrálni és elvileg napokon belül el is indul béta verzióban, még mielőtt a Testflight március 21-én levonulna Androidról. A zökkenőmentes átállás lehetőségével a Testbirds rengeteg fejlesztőt happolhat el, s a cég ígérete szerint, ha kellően nagy érdeklődés mutatkozik a BirdFlight iránt, akkor a mobil appdisztribúciós és csoportadminisztrációs rendszer kibővülhet a fejlesztői SDK-k támogatásával is, így a hibajelentések és statisztikák begyűjtése és visszavezetése is megoldható lenne a platformon belül.

A Testbirds persze az így elért fejlesztők közül igyekszik majd megszólítani azokat, akiknek szakértői tesztelésre, projektmenedzseri támogatásra, szűrt célcsoportos tesztelésre, crowdtesting szolgáltatásokra van szüksége. A BirdFlight bétára a hivatalos oldalon keresztül lehet jelentkezni már most is, a TestBirds blogján pedig további érdekességek találhatóak a témában angolul, illetve a budapesti iroda jóvoltából magyarul is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról