Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 21. 09:47

SAP: gyenge bevételnövekedés, erős profitemelkedés

Közzétette harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit Európa legnagyobb szoftvervállalata. Az SAP bevétele enyhén emelkedett, profitja viszont nagyot nőtt. A hagyományos szoftverek helyett már a felhős szolgáltatások húzzák az eredményeket.

4 milliárd euró feletti árbevételt ért el az SAP a harmadik negyedévben, adta hírül reggeli gyorsjelentésében a társaság. A bevétel éves szinten csak enyhén, 2 százalékkal növekedett, aminek fő oka a hagyományos szoftverlicenc-értékesítés 5 százalékos visszaesése. Ezt azonban jól ellensúlyozták a cloud-előfizetések, amelyek több mint kétszeresére nőttek, így az SAP összességében növekedő árbevételről számolhatott be. Az SAP üzemi eredménye 12 százalékkal 1 milliárd euróra emelkedett, az adózott profit pedig még ennél is nagyobb mértékben, 23 százalékkal dagadt, és 762 millió eurót tett ki.

"Az SAP nagyon jól teljesített a harmadik negyedévben, figyelembe véve a vegyes makrogazdasági környezetet és a kedvezőtlen árfolyamhatást" - mondta a cég pénzügyi vezetője, Werner Brandt. "A fegyelmezett működésre és a felhős üzlet bővítésére helyezett fókusz meghozta az eredményét." Az SAP-t a dollár és a jen erősödése is hátráltatta, az amerikai és japán bevételek euróban kevesebbet értek mint korábban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Továbbra is erős az érdeklődés a vállalat valós idejű üzleti analitikai megoldása, a HANA iránt, az ebből származó árbevétel 79 százalékkal 149 millió euróra emelkedett. A vállalat azt is közölte, a cloudszolgáltatásokból származó bevétele éves szinten 1 milliárd euró, amivel Jim Hagemann Snabe elnök-vezérigazgató szerint a második legnagyobb felhős cég a világon. A vállalat cloudszolgáltatásainak világszerte 33 millió felhasználója van már.

Persze az SAP-nak sem sikerülhet ezen a téren minden. A német Wirtschaftswoche üzleti lap szombaton arról számolt be, a cég befejezi a kis- és középvállalatoknak felhős szolgáltatás keretében nyújtott Business By Design ERP-szoftver értékesítését az érdeklődés hiánya miatt. A  rendszertől az SAP azt várta, 10 ezer előfizetője lesz és évente 1 milliárd eurós bevételt hoz, ezzel szemben az előfizetők száma nem éri el a nyolcszázat sem jelenleg. A Witschaftwoche szerint a fejlesztési költségek 3 milliárd eurót tettek ki összesen. Az SAP szóvivője a német lapnak elmondta, a Business By Design fejlesztéséhez rendelt erőforrásokat valóban csökkentik, azonban az értékesítés és a támogatás nem áll le.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról