:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 3. 10:37

Letölthető a legújabb Fedora Linux

Megjelent a Red Hat által támogatott közösségi Linux-disztribúció, a Fedora legújabb verziója. A Fedora 19 kódnevét Schrödinger macskájáról kapta.

A Fedora 18 majdnem két hónappal a tervezett időpont után jelent meg, ami egy féléves kiadási cikluson levő szoftver esetében jelentős késésnek számít. A Fedora 19 esetében szerencsére nem csúszott komolyabb hiba az ütemtervbe, Schrödinger macskája időben elkészült.

Újdonságok a desktopon

A disztribúció alapja a 3.9-es rendszermag, ami még áprilisban jelent meg, az alapértelmezett asztali környezet pedig a GNOME 3.8, amibe az ortodox felhasználók kedvéért bekerült egy "GNOME Classic" mód is, amely a GNOME 2 világában megszokott elrendezést viszi tovább, de a GNOME 3 technológiai alapjaira építve - aki ezt választja, nem kell lemondania a GNOME újabb fejlesztéseiről (pl. App Menu, Message Center). Emellett a KDE 4.10 és a GNOME 2-leszármazott MATE 1.6 is megtalálható a Fedora 19-ben.

Az alapértelmezett webböngésző a Firefox 21 az új Fedorában, az irodai csomag a LibreOffice 4.0, levelezésre a Thunderbird 17, grafikus szerkesztésre a GIMP 2.8.4 használható, hogy csak a fontosabb asztali alkalmazásokat említsük. A hétköznapi használatot kényelmessé teszi, hogy a Common Unix Printing System (CUPS) alapértelmezésként PDF formátumba nyomtat, ami állítólag a sebességen is javít. A nyomtatás kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a Fedora 19 teljes körűen támogatja a 3D nyomtatást és rendelkezik minden szoftverrel ahhoz, hogy a felhasználó tárgyakat tudjon nyomtatni.

06:38
 

Fedora 19

Még több videó

Laptopok használó számára lehet érdekes, hogy az új Fedorában frissebb ModemManager található, ami a fejlesztők szerint kényelmesebbé teszi a különféle vezeték nélküli szélessávú hálózatok (3G/LTE/EVDO) használatát és a korábbinál több eszközt is támogat.

MySQL helyett MariaDB itt is

Fejlesztői eszközökből és nyelvekből széles a választék az új Fedorában, megtalálható benne a Ruby 2.0, a JRuby 1.7, a PHP 5.5, a Django 1.5, az Erlang R16B, a GCC 4.8, végre van Node.js, illetve technológiai előzetesként megtalálható a disztribúcióban az OpenJDK 8-as verziója, noha "éles" használatra továbbra is a Java 7 javasolt természetesen. A Red Hat az egyik legnagyobb támogatója az OpenStack virtualizációs és cloudplatformnak, nem csoda, hogy a Fedora 19-ben a legújabb, Grizzly kódnevű változat található meg, amely idén áprilisban készült el.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ahogy arra számítani lehetett, a Fedorában a fejlesztők a MySQL adatbázist annak leszármazottjára, a MariaDB-re cserélték le. A Linux-disztribúciók világában ez nem számít újdonságnak, az OpenSUSE is a független MariaDB-re váltott az Oracle érdekeltségébe tartozó MySQL-ről. Ez egyben azt is előrevetíti, hogy a következő Red Hat Enterprise Linuxban, amelynek a Fedora afféle tesztváltozataként fogható fel, szintén MariaDB lesz az alapértelmezett relációs adatbázis a MySQL helyett. Persze továbbra is használható a MySQL, ha valaki azt preferálja.

A Fedora 19 újdonságairól részletesen a kiadási jegyzékből és az új képességek listájáról lehet tájékozódni. Az operációs rendszer letölthető 32 és 64 bites x86 rendszerekre GNOME, KDE, LXDE vagy Xfce felülettel. A Fedora 19 ARM processzoros gépekre is megjelent, erről a verzióról itt lehet bővebb információt találni. Előre elkészített rendszerképek a következő fejlesztői eszközökhöz vannak: Versatile Express, CompuLab TrimSlice, Texas Instruments PandaBoard, Calxeda EnergyCore ECX1000.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.