Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 20. 12:05

Megjelent az openSUSE 12.3

Az openSUSE 12.2 késése után visszatalált a menetrendjéhez a fejlesztői közösség és időben megérkezett az openSUSE 12.3.

Az openSUSE 12.2 majdnem két hónappal a tervezett dátum után futott be, a SUSE Linux Enterprise Server "előszobájának" számító közösségi disztribúció fejlesztői a 12.3-as verzióval azonban időre elkészültek, így a múlt hét végén meg is jelenhetett.

Tökéletesre csiszolva

A közösség weboldalán található, az újdonságokat listázó dokumentum alapján forradalmi újításokra, hatalmas áttörésre nem érdemes számítania annak, aki az openSUSE 12.3-at telepíti, a fejlesztők a korábban megkezdett úton mentek tovább, csiszolták-tökéletesítették a rendszert. "Mivel a szokásosnál rövidebb volt a kiadási ciklus, sok figyelmet szenteltünk a részleteknek, úgyhogy igazán csúcsminőségű terméket adhatunk át nektek" - írja a kiadási jegyzékben Jos Poortvliet, az openSUSE közösségi vezetője. "A világ legerősebb  és legrugalmasabb Linux disztribúciójának e kiadása tökéletesre csiszolja a boot infrastruktúrát és a csomagkezelést, fényesre pucolja a desktopot és némi felhőt is ad a szervereidhez."

A disztribúció alapja a 3.7-es Linux rendszermag, amelyet 2012 decemberében adott ki a közösség. Ebben nincsenek nagy újdonságok, inkább csak kisebb fejlesztések kaptak benne helyet, ahogy azt korábbi cikkünkben már bemutattuk. A kernel egyik fontos fejlesztése volt a 64 bites ARM támogatása, azonban az openSUSE közösség egyelőre csak kísérleti ("experimental") AARM64 lemezképeket adott ki. A 32 bites ARM (ARMv7) támogatás azonban teljes és "hivatalos".

Telepítés

Az egyik fontos változás a telepítést érinti. Az openSUSE 12.3-ból elérhető kimondottan pendrive-okhoz méretezett, 1 gigabájtos live image, amelyről bootolva a gépen található operációs rendszer módosítása nélkül lehet kipróbálni a rendszert, és ha megtetszett, erről telepíthető is a disztribúció. Már meglevő openSUSE telepítést azonban a live image-ről nem lehet frissíteni, ehhez a DVD lemezképet érdemes letölteni, ami viszont csak telepítésre és upgrade-re alkalmas, nem lehet róla kipróbálni a rendszert, nem "live".

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új openSUSE telepítője a tapasztalatok szerint kiválóan működik UEFI firmware-rel és Secure Boottal ellátott gépeken is, vagyis a legújabb PC-kre is telepíthető a disztribúció különösebb trükközés nélkül, egyedül arra érdemes figyelni, hogy az egyébként átlátható és kellemes kinézetű telepítő a beállítások jóváhagyása után a Grub2 bootloadert akarja feltenni, ami nem működik UEFI-alapú rendszereken - erre a kiadási jegyzék figyelmeztet is egyébként.

A korábbi döntésnek megfelelően az alapértelmezett desktop környezet a KDE 4.10, de GNOME-alapú változatban is elérhető az openSUSE  - utóbbiból a 3.6 került be az openSUSE 12.3-ba. A disztribúcióban természetesen a legnépszerűbb szabad szoftverek találhatók meg, a disztribúció összeállításakor pedig igyekeztek azok legfrissebb verzióit használni. A webböngésző ennek megfelelően a Firefox 19 (vagy a Konqueror 4.10), a zenelejátszó az Amarok 2.7,  képszerkesztésre pedig a GIMP 2.8 került be. az alapértelmezett irodai csomag természetesen a LibreOffice, ebből azonban csak a 3.6-os verziót tartalmazza a disztribúció, a február elején kiadott 4.0 már nem fért be.

MySQL helyett MariaDB, teljes OpenStack Folsom

Aki nem desktopon használja a szoftvert, hanem szerveren, érdemes tudnia, hogy az openSUSE 12.3-ban átvette az Oracle érdekeltségébe került MySQL helyét annak forkja, a MariaDB, amelyet egykori MySQL-alkalmazottak hoztak létre annak érdekében, hogy függetlenítsék az Oracle-től az  adatbázist. A MariaDB már régóta megtalálható az openSUSE-ban, most először azonban ez vette át az alapértelmezett relációs adatbázis helyét a MySQL-től, miután a disztribúció karbantartói úgy ítélték meg, tökéletes helyettesítője annak. A két adatbázis egyébként "drop-in" kompatibilis, vagyis a szoftverek kompatibilitását a változás nem érinti és persze igény esetén mód van a MySQL használatára is. Aki a PostgreSQL-re szavaz, a 9.2-es verziót találja alapértelmzetten az új openSUSE-ban.

Desktopvirtualizációra viszont továbbra is a Sun által fejlesztett, majd az Oracle-hez került VirtualBox szolgál az openSUSE 12.3-ban, annak is a tavaly szeptemberben kiadott 4.2 verziója, emellett szervervirtualizációra rendelkezésre áll Xen (4.2.1) és KVM (1.3).

Az openSUSE 12.3 cloudinfrastruktúrája az OpenStack. A nyílt forrású, az iparban széles körű támogatottságnak örvendő szoftverrendszer most először került bele teljes egészében az openSUSE-ba, a most kiadott disztribúció a tavaly ősszel megjelent "Folsom" változatú OpenStack komponenseket tartalmazza, de a fejlesztők szerint már folyik az áprilisban várható "Grizzly" adaptálása is. Az OpenStack teljes beemelése nem váratlan annak fényében, hogy az openSUSE-hez közeli SUSE ősz óta saját OpenStack-alapú SUSE Cloud disztribúciójához ugyanolyan szintű támogatást biztosít mint a SUSE Linux Enterprise Serverhez.

Az openSUSE 12.3 letölthető a projekt weboldaláról, az újdonságokról részletesen itt és itt lehet olvasni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról