Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 28. 13:00

Idén már nem jelenik meg a Fedora 18

A Fedora közösség hosszas, majdnem két hónapos csúszás után kiadta a Fedora 18 első és egyetlen tervezett bétáját. Ezzel az is világossá vált, hogy a végleges verzió idén már nem jelenik meg, a legfrissebb ütemterv szerint csak január 8-tól lehet letölteni.

Sokat vacakoltak a fejlesztők a Fedora 18 első és várhatóan egyetlen bétájával, a szoftver két hónappal a tervezett dátum után tegnap vált elérhetővé. A "Spherical Cow" kódnévre keresztelt rendszer állítólag azért késett ilyen sokat, mert teljesen átalakították az anaconda installert, teljesen megújult.

Nehéz lenne a Fedora 18 kapcsán eget rengető újdonságokról beszélni, mivel a disztribúció olyan elemekből épül fel, amelyekről korábban már volt szó részletesen lapunkban. Az operációs rendszer alapja a 3.6-os Linux kernel, amely október elején érkezett meg és inkább kisebb csiszolásokat tartalmaz, nélkülözi az azt megelőző rendszermagok nagyobb horderejű újításait. A legfontosabb fejlesztések az energiahatékonyságot érintik, noteszgép-használóknak érdemes lehet a Fedora 18-ra váltani egy régebbi Fedoráról például, emellett javult a hálózatkezelés, apró léptekkel fejlődött a virtualizáció és az adattárolás is.

A disztribúció alapértelmezett asztali környezete a GNOME 3.6, ennek kapcsán érdemes megemlíteni az új értesítési rendszert (notifications), a megváltoztatott elrendezésű aktivitás-nézetet (Activities Overview), az új fájlkezelőt, és a feloldóképernyőt, de ezeken kívül is sok apróság került be az új változatba. A Fedora 18-ba bekerült emellett a KDE, XFCE és Sugar asztali környezet is, valamint a disztribúció történetében először a MATE, amely a GNOME 2 kódjából kiindulva hoztak létre olyan fejlesztők, akik elégedetlenek voltak a GNOME 3 által vett iránnyal.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Adminok számára mindenképp figyelemre méltó fejlesztés, hogy a Fedora 18 tartalmazza a végleges Samba4-et, a fejlesztők szerint ezzel "out of the box" használható egy Microsoft Active Directory környezetben. Ez a változat már támogatja az SMB 2.2 és SMB 3 protokollokat és tartalmaz egy LAS Service Daemont a FreeIPA kapcsolatok kezeléséhez (a FreeIPA egy Red Hat által szponzorált nyílt forrású azonosságkezelési projekt). A Samba4 script interfésszel is rendelkezik és Pythonból elérhető minden porcikája.

Az új verzióban már a Folsom kódnevű OpenStack-változat kapott helyet, de megtalálható benne a versenytárs Eucalyptus is, mégpedig a 3.1-es verzió. Az Eucalyptus nagy fegyverténye hogy API-szinten kompatibilis az Amazon felhőjével, így az egyikre kifejlesztett segédeszközök működnek a másikon is, egyszerűvé téve a kettő közötti átjárást. Mindkét cloudplatform több hypervisort támogat.

A Fedora 18 béta letölthető a közösség weboldaláról, illetve BitTorrent hálózatról x86 és x64 verzióban. Az újdonságok részletes listáját a kiadási jegyzéekben lehet megtalálni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról