Szerző: Hlács Ferenc

2013. június 27. 13:56

PayPal Galactic: a bankszámládra és tovább!

Elsőként szabályozná az űrbéli kereskedelmet a PayPal. A vállalat a Space Tourism Society és a SETI együttműködésével indított nagyra törő kezdeményezése, a PayPal Galactic jogi keretet készül kidolgozni a bolygónk határain túl mutató fizetések számára. A cég elsősorban a tranzakciók technikai megvalósítására koncentrál.

Mikor az űrturizmus, és a más bolygókon létesített kolóniák gondolata lassan valósággá válik, óhatatlanul felmerül a kérdés: hogyan kereskednek és fizetnek majd a hosszabb ideig, vagy akár életük végéig az űrben tartózkodó turisták, asztronauták és telepesek? Erre a problémára igyekszik megoldást találni a PayPal, az Ebay házon belüli fizetési részlege, csütörtökön bejelentett PayPal Galactic nevű kezdeményezésével. A vállalat a földönkívüli élet után kutató SETI intézettel és a Space Tourism Society-vel karöltve kezdi kidolgozni az űrbéli, sőt akár más bolygókon történő tranzakciók jogi kereteit.

Szükség van a szabályozásra

“Látunk egy komoly problémát, egy olyan dologra próbáljuk felhívni a figyelmet, ami nagyon nagyon gyorsan történik, és még senki nem készült fel rá” - mondta Anuj Nayar, a Paypal szóvivője, hozzátéve: “A kérdés alapvetően az, hogy is néz ki a világűr mikor kereskedelmi valósággá válik?” A Virginhez és a Space X-hez hasonló projektek széles közönséggel ismertették meg az űrturizmust, több száz ember már fizetett is, hogy helyet kapjon a Virgin Galactic egyik járatán. Eközben az orosz Orbital Technologies űrhotel létrehozásán dolgozik. Ezeket a területeket, legyen az űrhajó vagy űrállomás, mind megválaszolatlan jogi kérdések övezik.


Chris Hadfield, a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka az új kanadai ötdollárossal

Az űrjog alapjait, az 1967-es Outer Space Treaty egyezmény szabályozza, amelynek magyar elnevezése egyszerűen csak “Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket”. Mint azt neve is sugallja, a megállapodás alapvető jogi feltételeket próbál szabni az űrkutatás, illetve a galaktikus utazás számára, kimondva, hogy minden ország szabadon derítheti fel a világűrt, amíg ezt békésen teszi. A felfedezések “minden ország hasznát, és érdekeit” kell, hogy szolgálják, tilos bármilyen nukleáris, vagy egyéb tömegpusztító fegyvert pályára állítani. Az űrbéli kereskedelem jogi feltételeiről azonban eddig egyetlen megállapodás sem született, pedig a kutatók szerint egyre inkább szükség van rá.

Hajdan tudományos fantasztikum, most valóság

“Egyre kézzel foghatóbbnak tűnik a tranzakciók gondolata” - mondta Jill Tarter, a SETI egyik alapítója, a földönkívüli életet kutató szakértő, aki szerint a legfontosabb kérdések: “Milyen monetáris csereeszközökkel rendelkezik egy űrhajó, kolónia, vagy akár egy aszteroida körüli pályán élő bányászcsapat? Hogyan birtokolnak értéket?” Jelenleg az űrbéli kereskedelem, amennyiben beszélhetünk ilyenről, gyakorlatilag a földivel megegyező módon működik. Skip Smith, az International Institute of Space Law igazgatója szerint, bár Föld körüli pályán kevés tranzakció történik, az asztronauták egymás között gyakran cserélgetnek apróságokat. Ha az űrturizmus komolyan beindul, jelenlegi állás szerint a vállalkozó szelleműek a szolgáltatásokért és a megvásárolni kívánt termékekért előre, a Földön fognak fizetni.

Amikor viszont az űrhotelek megkezdik működésüket, valószínűleg már lesz lehetőség bankkártyás fizetésre. “Ha az ember már ott van, az újabb üveg pezsgő árát bizonyára a bankkártyájára terhelik majd” - mondta Smith. A hosszabb űrbéli tartózkodás, illetve más bolygók kolonizációja azonban ezt megnehezíti. Hamarosan, nagyjából húsz éven belül új megoldásokat kell találni. A PayPal csütörtökön a SETI Mountan View-i főhadiszállásán jelentette be kezdeményezését. A vállalat reméli, hogy a megoldás az ő szervereiken lel majd otthonra. David Marcushoz, a cég elnökéhez a SETI szakemberein és a Space Tourism Society-n kívül Buzz Aldrin is csatlakozik. “Eljött az idő, hogy elkezdjünk terveket készíteni a jövőre nézve; egy olyan jövőre, ahol nem csak beszélünk a globális fizetésről. Amit valaha tudományos fantasztikumnak tekintettünk valósággá vált” - mondta Marcus.

A PayPal szerint az űrfizetést három fő területen kell kezelni, ezek a technológia, az üzleti tevékenységek és a szabályozási, valamint megfelelési feltételek kidolgozása. A vállalat a technológia területére összpontosít, szóvivőjük elmondta: “Itt vesszük hasznát gyakorlatunknak”. A technikai problémák az űrbéli fizetésnél jelenleg korántsem elhanyagolhatók. Az űrből online kapcsolatot létesíteni nem olcsó mulatság, ráadásul az adatok küldése és fogadása közötti hosszú késések, új csalási formák előtt nyithatnak kapukat. A PayPal ügyfélszolgálata ráadásul egyébként is megkapja a magáét felhasználóitól, az űrfizetéssel kiegészülve egészen biztosan komoly kihívásokkal kell majd szembenéznie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról