Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 14. 09:44

Év végén elbúcsúzik a Chrome Frame

2009-ben jelent meg a Chrome Frame, amely az Internet Explorert vértezi fel a Google böngészőjének funkcionalitásával. Az év végén a projektet megszüntetik, a Chrome Frame-et többé nem fejleszti és támogatja a cég.

Négy éve nagy vitákat váltott ki a Chrome Frame, amellyel a Google célja azt volt, hogy az akkor még nagy számban használt régi Internet Explorer verziókat beoltsa a Chrome képességeivel. Otthoni környezetbe egyszerű a böngésző lecserélése egy modernebbre, de a vállalati felhasználók gyakran hozzá voltak láncolva az IE-hez. A Chrome Frame egy olyan IE plugin, amely a Microsoft böngészőjében elérhetővé teszi a Chrome által kínált képességeket, valamint annak JavaScript-motorját anélkül, hogy a böngészőt le kellene cserélni.

"2009-ben sokan használtak olyan böngészőt, ami le volt maradva az élvonaltól. Annak érdekében, hogy a legnagyobb felhasználói bázist elérjék, a fejlesztőknek több változatot kellett készíteniük az alkalmazásukból vagy teljesen mellőzniük kellett az új képességeket" - írja a hivatalos Google blog. "Azért hoztuk létre a Chrome Frame-et, egy biztonságos plugint, ami modern motorral vértezi fel a régi IE-verziókat, hogy a fejlesztők minél jobb élményt adhassanak minél több felhasználó számára, beleértve azokat, akik nem tudnak jobb böngészőre váltani."

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cég tegnap közölte, 2014 januárjában teljesen leáll a Chrome Frame fejlesztése és támogatása. Ennek oka, hogy a Google szerint mára elterjedtek a modern böngészők, amelyek "támogatják a legújabb webes szabványok többségét". Ráadásul a böngészők automatikusan frissülnek, így folyamatosan naprakészek, ezzel a "technológia élvonal mára mainstreammé vált".

A NetMarketShare adatai szerint azonban továbbra is az IE8 a legelterjedtebb böngésző a világon, részesedése majdnem 23 százalék, ez a szoftver pedig már több mint 4 éves, webes léptékkel mérve egyáltalán nem számít modernnek. A második az IE9, a harmadik pedig a Firefox 20, majd a Chrome 26 következik, de ez már csak a piac 9,85 százalékát tartja. A Google böngészőjét két további IE-verzió követi, az IE10 és az IE6, utóbbi még mindig 6 százalékos részesedést mondhat magáénak, pedig maga a Microsoft is kampányt indított már a leváltására. Az IE6 elterjedtsége még az IE7-ét is megelőzi a NetMarketShare szerint.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról