Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 10. 10:10

Itt a Nokia új operációs rendszere

A hosszú ideje haldokló S40-es platformot válthatja az új, immár csak Asha néven emlegetett új operációs rendszer. A Nokia a szoftverfejlesztőket is igyekszik elcsábítani, az Asha ugyanis rendelkezik alkalmazásbolttal és képes külső appokat futtatni.

Bemutatta új szoftverplatformját a Nokia. A fejlődő piacokat célzó Asha platformra olcsó, ám mégis elfogadható felhasználói élményt nyújtó okostelefonok építhetőek - mondja a Nokia. A tervek roppant merészek, a gyártó mintegy százmillió ashás telefont szeretne eladni a következő években. Erre van esély, a gyártó jelenleg negyedévente 60 millió fölött ad el készüléket.

Az igazán olcsó okostelefonok piacával eddig meglehetősen ambivalens volt a Nokia viszonya. Egyrészt ebben a szegmensben versenyeztek a Symbian-alapú telefonok és tartották felszínen az elmúlt két évben a céget, másrészt az androidos eszközök részéről rendkívüli nyomás nehezedett a finnekre ezen a piacon. Az új Asha ezért fontos menekülő útvonalat jelenthet a Nokia számára, a fejlődő piacokon az Ashák lehetnek széles rétegek első okostelefonja. Az új platformra szükség is volt, a Symbian ma már nem versenyképes ebben a szegmensben az olcsó androiddal, a "butatelefonok" eladásai pedig már visszaesőben vannak, az elmúlt negyedévben pedig már globálisan több okostelefon fogyott, mint hagyományos. A piac irányát természetesen a finnek is érzik, erre adott válasz lesz az Asha platform.

Fastlane

A Nokia igyekezett alaposan átgondolni a rendszer felületét és valami olyant nyújtani, amitől még az olcsó hardver is életre kel, használhatóvá válik. A szoftvermérnökök a Fastlane koncepciót találták ki, amely az alkalmazásmenü mellől húzható elő és a fontosabb funkcióhoz ad hozzáférést. Az ötletes megoldás mutatja a korábbi aktivitást és a jövőbeni eseményeket is, összességében használhatónak tűnik a kis kijelzőkön is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Nokia bejelentése szerint az okostelefonos platformra már most elérhető vagy fejlesztés alatt van számos alapalkalmazás, így Facebook, Twitter, Foursquare kliensek és játékok az Electronic Arts, a Gameloft, és a Namco-Bandai műhelyeiből. Ez jó hír a feltörekvő platform számára, az alkalmazásokkal való jó ellátottság ugyanis fontos fokmérő még a kezdő felhasználók számára is egy platform kiválasztásánál.

A finn gyártó az Asha platformra fejlesztők munkáját saját fejlesztő környezettel és webfejlesztői háttérrel igyekszik támogatni. A rendszerrel egy időben debütált a Nokia Asha SDK 1.0-s verziója, valamint egy integrált webes fejlesztői környezet, egy web inspector eszköz és egy dizájner eszköz, mellyel a fejlesztők a webes alkalmazásaikat optimalizálhatják. A Nokia az Asha platform rajtjára elkészült egy in-app payment eszközzel is, melynek révén az alkalmazásfejlesztők lehetőséget kapnak arra, hogy az alkalmazásukba fizetős modulokat illesszenek.

Asha 501

Az új rendszer először az Asha 501 formájában öltött testet. Az apró telefon mindössze 98 gramm tömegű, a kijelző mérete 3 hüvelyk, felbontása 320 x 240 pixel, 4:3 képarányú, de nem transzflektív, vagyis közvetlen napfényben nehezen látható. A telefon meghatározó jegye az egyszerű, letisztult, ám fiatalos színeket kapott polikarbonát készülékház, amely cserélhető is.

A célközönség igényeinek megfelelően az Asha 501 kamerát is kapott, a 3,2 megapixeles érzékelő várhatóan elfogadható képeket készít majd annak ellenére, hogy az optika fix fókuszú. Az érzékelőkkel viszonylag fukar volt a Nokia, GPS-vevő nincs, csak gyorsulás- és közelségérzékelő (ez utóbbi kapcsolja le a kijelzőt ha a fülünkhöz emeljük a készüléket). A telefonban NFC sem kapott helyet, de van microSD kártyahely, így bővíthető a belső kapacitás.

Az adatkapcsolati képességek terén láthatóan a helyi hálózati körülményekhez igazodik a gyártó. Van b és g szabványú WiFi, de mobilhálózaton a maximális támogatott átviteli sebesség EDGE (236 kilobit). Ezzel pontosan be is lőhető, hogy hová szánja a Nokia az új telefont: a fejlődő országokba, nem pedig a nyugati fiatalok kezébe. A Nokia különösen büszke a telefon akkus üzemidejére, amely az alacsony fogyasztású processzor, a kisméretű kijelző és a viszonylag nagy, 1200 mAh-s (cserélhető) akku kombinációjának köszönhetően valós körülmények között napokat is kitehet.

A telefon nagy vonzereje az ára lehet, az Asha 501 nettó 100 dolláros áron kerül majd forgalomba. Ezt az árszintet az androidos eszközök csak komoly kompromisszumok árán képesek elérni, a kifejezetten erre a piacra fejlesztett Asha platform így jó vételnek bizonyulhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról