Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 12. 09:10

Kaspersky: évek óta zajlik támadás játékfejlesztők ellen

Kínához köthető bűnözői csoport tevékenységét leplezte le a Kaspersky. A Winnti nevű csoport online játékok fejlesztőit támadja módszeresen, hogy programkódokat, architekturális információkat és hitelesítési tanúsítványokat lopjon.

A Kaspersky által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint még 2011-ben kezdték meg az általuk csak Winnti csoportként azonosított bűnözők tevékenységének vizsgálatát. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a Kínához köthető csoport módszeresen és célzottan támadja az online videojátékok készítőt a Távol-Keleten, illetve az Egyesült Államokban, Németországban, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. Összesen több mint 30 cég érintett a támadásokban.

A biztonsági cég nyomozása alapján a Winnti csoport célja a készülő vagy elkészült játékok programkódjának, hálózati architektúrájának, illetve a fejlesztőcégek hitelesítési tanúsítványainak ellopása. A Kaspesky úgy spekulál, ezen információk birtokában a Winnti megpróbálhatja feltörni a játékok másolásvédelmét, kalózváltozatokat dobhat piacra amelyek beépített kártevőt is tartalmazhatnak, illetve a kód és a hálózati architektúra birtokában a játékokban valódi pénzért eladható virtuális tárgyakat és fizetőeszközöket hozhat létre.

Világszerte voltak célpontok

A bűnözők az információk segítségével sikeresen avatkoztak be egyes online játékok működésébe. A biztonsági cég közleménye szerint 2011-ben az egyik online multiplayer játék előfizetői trójai kártevőt találtak a gépükön, amely a játékhoz kiadott frissítéssel érkezett a gépükre. A játékosok először arra gyanakodtak, hogy a fejlesztőcég felelős a kártevő terjesztéséért, a cég akart információkat gyűjteni az előfizetőkről, a Kaspersky vizsgálata szerint azonban a Winnti keze van a dologban, és a tömeges fertőzés a véletlen műve, a bűnözők valójában a játékfejlesztő céget vették célba.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Kaspersky szakértői szerint a trójai egy 64 bites Windowsra fordított DLL volt, amelyet érvényes digitális aláírással láttak el. A kártevő valójában egy távoli adminisztrációs eszközként működött és teljes hozzáférést biztosított a bűnözőknek az áldozatok gépeihez. A Kaspesky szerint ez volt az első dokumentált, 64 bites Windows 7-re írt kártevő, amely érvényes digitális aláírással rendelkezett.

A évek óta tartó és jelenleg is zajló támadásokhoz kifinomult kártevőrendszert vetett be a Winnti. A biztonsági cég nyomozása szerint több száz eltérő kártevő hozható kapcsolatba a csoporttal, a szoftvereket egy-egy játékfejlesztő cégre szabták. Minden megtámadott cégnél külön C&C (command and control) szervereket vetettek be, amelyek révén távolról irányíthatták a fertőzött gépeket. A C&C szerverek domainregisztrációs adatai alapján a Kaspersky úgy gondolja, a Winnti 2007-ben kezdte meg tevékenységét, kezdetben kártevőt tartalmazó, "álvírusirtók" terjesztésével, majd 2009-től vette célba a játékfejlesző cégeket.

A Kaspersky részletes elemzése a Winnti támadásairól és a kártevőkről a Securelisten olvasható.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról