Szerző: Dojcsák Dániel

2013. február 26. 09:07

Még idén jöhetnek a fizetős YouTube-csatornák

A YouTube mobilkliensének kódjában olyan szövegsorokat találtak az Android Police szerint, ami egyértelművé teszi, hogy hamarosan indulhatnak a fizetős csatornák. A Google ezzel egy következő szintre emelheti a lineáris televízió elleni hadjáratát.

Az androidos YouTube appban két olyan sort találtak, ami valószínűvé teszi, hogy hamarosan a csatornatulajdonosok számára lehetőség lesz előfizetéses modellben kínálni tartalmaikat. A szöveg egy-egy hibaüzenetet tartalmaz, ami szerint fel-, illetve leiratkozni az adott fizetős csatornáról csak a YouTube böngészős verziójában lehet. Körülbelül egy hónappal ezelőtt ugyanezt a történetet pendítette meg az AdAge magazin, az értesülései szerint a YouTube tervei szerint a csatornák havi 1-5 dollár közti előfizetési díjat szedhetnek felhasználóiktól a hozzáférésért cserébe, ráadásul ez nem a reklámmentességért cserébe jönne, a hirdetések továbbra is maradhatnak a videókban, újabb bevételi forrásként.

Műsor

Ezzel a lépéssel jelentősen megnőhet a YouTube-ra készülő szerkesztett, professzionális tartalmak mennyisége, s technikailag egy-egy fizetős csatorna úgy is működhetne, mint egy tematikus előfizetéses tévécsatorna. A hobbiprojektek és niche műsorok eddig is rengetegen voltak a YouTube-on, s egy ilyen rendszer tovább erősítheti a profi tartalomszolgáltatói ökoszisztémát. Az előfizetős YouTube ugyanakkor komoly vonzerő lehet a valódi tévécsatornák közül a kisebbek számára is - az üzleti modell a kábeltévé társaságoknál is az, hogy a csatornának fizet előfizetőnként, a YouTube is pont erre készülhet.

A bevételmegosztás jelenleg is alkalmazott módszertana a tartalom-előállítónak kedvez, a platform szabadossága viszont komoly kihívást jelent, ha valaki előfizetőket akar toborozni. Nagyon sokszor hangzik el a kívánság, hogy milyen jó lenne, ha a csomagok helyett egyesével lehetne beválogatni a csatornákat. Úgy viszont a nézők többsége soha nem ismerné meg a választékot, nem fáradna azzal, hogy keresgéljen és a kis, rétegcsatornák vagy nagyon megdrágulnának vagy teljesen eltűnnének. A YouTube esetében sokat segít, hogy egyszerű, jól célozható hirdetési rendszerrel lehet támogatni a tartalmakat, számtalan eszköz áll a néző rendelkezésére a felfedezésre, illetve a platform többnyire globális, bizonyos tartalmaknál regionálisan korlátos, de nem elaprózott mint a tévészolgáltatók piacai.

Így várhatóan megjelennek majd közepes vagy akár nagy műsorgyártók és csatornák is, amik a tévés platformok mellett egy másik, akár teljesértékű disztribúciós felületként tekintenek majd a YouTube-ra. Amennyiben a fizetős csatornák nem lesznek regionális korlátokkal terhelve, akkor az okostévék, tabletek terjedésével egy a médiafogyasztási szokások is átalakulhatnak. A YouTube már nem a PC kis képernyője előtt görnyedve nézett vicces videók gyűjtőhelye - minden mobil és egyre több otthoni eszköz is univerzálisan képes YouTube klipek lejátszására. A professzionális médiaszolgáltatóknak egy egyszerűbb, szélesebb körű és kevésbé kötött terjesztési rendszert kapnak, hasonló vagy akár magasabb nettó havidíjakkal, mint jelenleg.

Új értékesítési modellek

A kérdés az, hogy a csomagban árusított előfizetéshez képest a közvetlen választás és vásárlás mennyire működőképes és az online rengetegben mennyire képes megélni egy fizetős tartalom. A tartalomgyártók persze nem lehetnek vesztesei az átalakulásnak, hiszen párhuzamosan a klasszikus kábeltévés platformokon is tudnak forgalmazni és az online videózás de facto szabványát jelentő YouTube-on is jelen lehetnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A nem rendszeres műsorszerű programok terjesztésére eddig is ott volt a YouTube Movies, az iTunes vagy az Android Play Store videós részlege, de előfordulhat, hogy az előfizetéses rendszerű csatornák mellett jöhetnek a “pay-per-view” modellben is a videók, ahogyan most az élő közvetítések után már lehet “belépőt” szedni. Sőt, pletykák szerint a YouTube a Spotify-hoz hasonló előfizetéses zenei streaming szolgáltatással is jelentkezhet hamarosan, akár ez év harmadik negyedévében.

Generációváltás

Attól persze nem kell félni, hogy a YouTube gyorsan elsöpri a lineáris televíziózást vagy a kábeltársaságokat, “felmenő rendszerben” viszont tömegek kezdhetnek másképp médiát fogyasztani. Ha valaki kételkedne, akkor nézze csak meg a YouTube-on a gyerekeknek szóló videók nézettségeit. A tervezhető, előfizetői bázissal rendelkező tartalomgyártók pedig egyre sűrűbb, egyre jobb minőségű műsorokkal versenyezhetnek a nézők idejéért.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról