Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 24. 12:07

Összehúzza magát a Logitech

A PC-piac gyengélkedése hazavágta a Logitech eredményeit is, a vállalat elképesztő nagy veszteséget könyvelt el a legutóbbi negyedévben. Új vezérigazgatója bejelentette, év végéig megszabadul minden olyan részlegtől, amely nem illik szorosan a stratégiába.

A svájci Logitech az alapítása óta eltelt 22 év alatt a világ meghatározó perifériagyártójává vált, a 2000-es évek elejétől kezdve a PC-robbanást meglovagolva pedig a hagyományos piacát jelentő egerek és billentyűzetek irányából változatos területek felé terjeszkedett. Mára a cég kínálata rendkívül sokszínű, játékvezérlők, hangszórók, webkamerák mellett multimédiás távirányítókat, videokonferencia-termékeket, és video-megfigyelési rendszereket is kínál.

A PC-piacon a laptopok előretörése miatt egyre kevesebb billentyűzetre és egérre van szükség és mára a webkamerák is jobbára integrálódtak a noteszgépek házába, a Logitech így fokozatosan vesztette el megcélozható piacának egy részét, az új területek felé történő nyitásai pedig csak arra voltak elegendőek, hogy ezt a folyamatot ellensúlyozzák. A társaság árbevétele az elmúlt 4 évben jobbára csak stagnált, miközben profitja lassan elolvadt. A korábbi vezető Guerrino de Luca néhány hete, 2013 január  elején adta át az irányítást Bracken Darrellnek, aki tavaly áprilisban került a céghez. Ugyanakkor, amikor 13 százalékos leépítésről és átszervezésről is döntött a cég.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Darrell első feladata volt többek között a Logitech gyászos eredményeinek bejelentése. A társaság a PC-piac visszaesése miatt 2012 végén 14 százalékkal 615 millió dollárra zuhanó bevételt könyvelt el, a PC-perifériák szinte mindegyikének látványos esése mellett. A billentyűzetek terén 6 százalékos, egerek és mutatóeszközök terén 10 százalékos, audiorendszerek, játékvezérlők terén majdnem 20 százalékos volt a csökkenés.

Az új vezetés a megváltozott piaci helyzetre reagálva a Logitech újrafókuszálása mellett döntött. Darrell a negyedéves számokkal együtt közölte, a cég eladja a távitányítókkal foglalkozó tevékenységét (amely az Intrigue Technologies 2004-es felvásárlásával került a birtokába), valamint megszabadul a videokamera-alapú biztonsági termékeitől is.Utóbbi részleg elértéktelendése miatt a cég 211 millió dollárt volt kénytelen leírni, ez rántotta hatalmas, 195 milliós mínuszba legutóbbi negyedéves eredményét. Emellett tovább részlegek és termékvonalak is lapátra kerülnek, köztük például a konzolokhoz tervezett játékkiegészítők, valamint a hangszórót tartalmazó dokkolók, a cégvezető ígérete szerint 2013 végére ezeket is teljesen leépítik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról