:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. július 16. 16:14

Július utolsó péntekje - Sysadmin Day

Idén is július utolsó péntekjén tartjuk a hazai Sysadmin Dayt, a rendszergazdák megbecsülésének világnapján. A Sysadmin Dayt világszerte már tizenharmadik alkalommal ünneplik, hazánkban most harmadszor gyűlünk össze szervezetten.

A rendszergazda is megérdemel egy világnapot. Sok szervezetben méltatlanul alulértékelt az IT-szakemberek mindennapos áldozatos munkája, a világnap azonban jó alkalom arra, hogy a kollégák és főnökök kimutathassák megbecsülésüket e különleges kaszt tagjai iránt. Mert ki a rendszergazda? Olyan dolgozó, aki tervezi, szereli, javítja és védelmezi a szervezet hálózatát és számítógépeit, mindezt a szervezet igényeinek megfelelően.

A sysadminday.com, a világnap hivatalos oldala szerint a System Administrator Appreciation Day (SAAD) kiváló alkalom arra, hogy észrevegyük az informatikai infrastruktúrát létrehozó, üzemeltető szakemberek áldozatos munkáját, hiszen az év 364 (idén 365) napján nem sok tiszteletben és megbecsülésben részesülnek munkatársaiktól, ügyfeleiktől. Nem csoda: ha a rendszergazda jól végzi munkáját, akkor minden "csak" működik, amit mindenki magától értődőnek vél, a sysadminok tudják azonban ez kemény és áldozatos munka eredménye. A rendszergazdának ráadásul fix munkaideje sincs, ha szombat éjjel áll le az email-szerver vagy a weboldal, ő akkor is azonnal nekifog azt helyreállítani.

A Sysadmin Day tizenhárom évre nyúlik vissza, 2000-ben elégelte meg egy amerikai rendszergazda, hogy már a titkárnőknek is van világnapjuk (Adminisztrációs Dolgozók Világnapja, idén február 20-án volt), a szervezetek működését utolsó csepp vérükkel is garantáló rendszergazdáknak azonban még ennyi sem jár. Az alapító Ted Kekatos így "létrehozta" az ünnepnapot, amely fokozatosan világméretűvé nőtte ki magát, idén pedig harmadik éve a hazai főnökök és kollégák is ki tudják mutatni megbecsülésüket - például azzal, hogy korábban elengedik őket július 27-én, pénteken.

Hazai Sysadmin Day a NETASQ támogatásával

A rendszergazdák világnapját ugyanis itthon is méltó módon ünnepeljük, az IDG és a HWSW-HUP szervezésében idén harmadszor Magyarországon is lesz szervezett Sysadmin Day, a rendezvény főtámogatója a NETASQ lett. A tavalyi Sysadmin Day nagy sikernek bizonyult, több mint 300 ember látogatott ki a Városligeti Sörsátorba. Ezen felbuzdulva idén még nagyobb szabású és tartalmasabb rendezvényt készít a rendszergazdáknak a két lapcsalád, melynek a margitszigeti Holdudvar ad otthont.

Bár a Sysadmin Day elsősorban a kikapcsolódásról, szórakozásról szól, a látogatók számára igyekeztünk tartalmas programot összeállítani. Lesz beszélgetés a rendszergazda helyéről a biztonsági folyamatokban és kerekasztalt szerveztünk a cloud-korszak munkahelyi kilátásairól is. Ezzel párhuzamosan a támogatók asztalainál pedig egyedi programok és játékok várják a látogatóinkat. A tavalyi rendezvényen Hajós András standup-előadása volt a meglepetés, a rendezők idén is hasonló horderejű meglepetéssel készülnek.

A tavalyi Sysadmin Day

A rendezvény zártkörű voltát biztosítja, hogy a Sysadmin Dayen előzetes regisztráció alapján lehet részt venni, a belépő 1499 forint, amely tartalmaz két korsó sört és étkezést is. További információk a rendezvény weboldalán, ahol regisztrálni is lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.