Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 13. 12:43

Kinyílt a szeme a magyar e-book piacnak

A hosszú vajúdás után végre megjelent az első értékelhető magyar e-könyv áruház, több ezer könyvvel a kínálatában. A felület szép, Kindle mellett az okostelefon és tablet platformokon is elérhetőek a dokumentumok, igaz a népszerű epub formátum hanyagolva van.

Az Egyesült Államokban az Amazon tevékenységének köszönhetően az e-könyv már teljesen hétköznapi megoldásnak számít, sőt, jó ideje több elektronikus olvasnivaló fogy, mint papír. Magyarországon eddig többnyire csak az ínyencek vásároltak e-könyv olvasót, de ennek az oka már rég nem az, hogy a hardver drága lenne. Kezdetben 100 ezer forint feletti áron lehetett eInk technológiát használó olvasóhoz jutni, de a Kindle erősen letörte az árakat, a volumenek növekedésével pedig az egyébként egyre jobb felbontású, egyre több árnyalatot megjeleníteni képes és egyre gyorsabb kijelzők ellenére is zuhant az átlagár. Jelenleg egy Kindle 30 ezer forint körüli áron vásárolható meg, illetve az itthon is kapható olvasók között is találunk már 40 ezer forintért vállalható darabot.

Ha nem lehet megvenni, ellopják

A probléma inkább ott jelentkezett, hogy a hazai kiadók és a hazai könyvkereskedők teljes egészében ignorálták az elektronikus könyvpiacot. Tipikus tyúk-tojás eset alakult ki, hiszen a kiadók nem láttak benne üzleti potenciált, ezért nem léptek előre, az olvasók pedig nem találtak tartalmat, ezért nem terjedt el az olvasó. A magyar e-book közösség számára három lehetőség maradt: vagy idegennyelvű irományokkal szórakoztatták magukat, vagy a MEK klasszikusaival beérték, vagy warezolták az írott kultúrát is.

A Book and Walk online könyvesbolt elindulásával úgy tűnik, ennek az időszaknak hivatalosan is vége, ugyanis elindul hazánk első olyan online e-könyv szolgáltatása, ami platformfüggetlenül kínál több ezer írást, ráadásul már induláskor több kiadó kínálatából. A kiadói listában a weboldalon több száz elem szerepel, s igaz, hogy nagyon soknál egyelőre még nincs vagy nagyon kevés cím található meg, de végigklikkelve a kiadókat kiderül, hogy ez egy biztosan független kezdeményezés, ahol a kis garázskiadóktól kezdve az Ulpius-ház vagy Osiris könyveiig minden fellelhető.

Web, okostelefon, tablet, e-könyv olvasó

A vásárlás folyamata is egyszerű, néhány kattintással, illetve a fizetőeszköz beállításával a katalógusból átkerül a felhasználói fiók polcára a kívánt könyv. Ezután bármikor hozzáférhető a webes felületről, tehát akár böngészőből is olvasható, illetve az Android vagy iOS (ez utóbbi még nem érhető el, de hamarosan megjelenik) kliensekből is, tehát mobilon is darálhatjuk az oldalakat. A harmadik lehetőség pedig természetesen az e-könyv formátum letöltése, amit aztán az olvasónk típusától függően juttathatunk el az eInk kijelzőre. Fontos megjegyezni, hogy a könyváruház kizárólag a .mobi formátumot támogatja, tehát az Amazon Kindle olvasó által is preferált formátumot. az ezt nem ismerő, csak .epub-ot támogató olvasókkal nem is érdemes próbálkozni. Illetve, ha valaki mégis ragaszkodik ehhez, akkor érdemes valamilyen külső programmal konvertálnia, de ez minőségromláshoz vezethet.

Jó és magyar

A Book and Walk figyelemreméltó módon hozza az Amazon csábító képességeit, például a kliensek között a rendszer szinkronizál, ami az utoljára elért oldalt, könyvjelzőket és megjegyzéseket jelenti. Igaz a letöltött verzióra ez nem érvényes, csak a klienseken belül. Az online boltban lehetőség van a vásárlás mellett az ajándékozásra is, illetve saját kívánságlista összeállítására is. Továbbá a könyvek alapadatai mellett itt is van beleolvasási lehetőség, de ezen felül látjuk, hogy mikor és hol játszódik az írás, illetve kapunk hasonló könyvekből is egy felsorolást, ha nem tudunk elsőre választani. A keresőben is megjelenik az időegyenes és a térkép, ami egy nagyon eredeti ötlet, segítségével szűkíthetjük a válogatást csak a jövőben játszódó regényekre vagy mondjuk a francia történetekre. Ez nem működik még teljesen tökéletesen, a rendszer kicsit lazán kezeli a fogalmakat, de a metaadatbázis bővülésével ez biztosan csak jobbá válik.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A regisztráció után azonnal böngészhető a katalógus, sőt, még néhány napig sok száz akciós könyv közül hármat választhat ingyen minden regisztráló felhasználó. Így legalább kipróbálható a rendszer, a letöltés, illetve ellenőrizhető szúrópróbaszerűen az e-könyvek átlagos szerkesztési minősége is. Saját tapasztalatunk szerint a könyvek hozzák az elvárható szintet minőségben, illetve a kínálat is egészen frissnek, szélesnek és színesnek tűnik elsőre is.

Mindenképp érdemes szemügyre venni, illetve örülni a fordulatnak és elismerni a törekvést. A cég nem egy légből kapott gyenge startup: Szűcs Roland, a cég ügyvezetője 5 éven keresztül a Magyar Telekom, illetve T-Mobile kötelékében szolgált, mielőtt saját vállalkozásába kezdett. Bizonyára van tapasztalata a hazai piacról, az üzleti modellekről, projektvezetésről és a vállalati világról is, lévén az említett cégeknél többek közt pénzügyi vezetői pozíciókban dolgozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról