Szerző: Dojcsák Dániel

2011. december 20. 12:55

Csak kacérkodik a Canon a tükör nélküli gépekkel

A Panasonic, Olympus, Samsung és Sony már mind bemutatták mikro-négyharmados, cserélhető objektíves, tükör nélküli rendszereiket, majd idén ősszel a Nikon is belépett a sorba, így a nagy fényképezőgép-gyártók közül csak a Canon maradt ki.

A Nikon szeptemberben rukkolt elő a Nikon 1 rendszerrel, ami miatt a szakma már szinte biztosra vette, hogy a Canon is követni fogjai ezt a trendet, holott mindenki által ismert az új kategória bevezetésének veszélye: a tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) gépek átfedésben vannak a DSLR és bridge kategóriával is és félő, hogy mindkét területet kannibalizálhatják. A DSLR kategória drága gépei helyett ha az amatőr és félprofesszionális fotósok elkezdenek olcsóbb gépeket vásárolni, akkor az a gyártónak nehéz éveket jelenthet.

A Canon menedzserei az Impress Japan szaklapnak adott interjújában nem közöltek tényeket, nem beszéltek konkrét modellekről, de az eddigi ködösítés helyett egyenes válaszokban mondták el, hogy jelenleg a mérlegelés folyik a bevezetésről: nem az a kérdés már, hogy mikor történne, hanem az, hogy megtörténik-e egyáltalán. A tippek szerint 2012 első negyedévében akár a konkrét bejelentés is jöhet, kiváló alkalom lenne például a januári CES Las Vegasban, vagy a 2012-es Photokina márciusban, ami Kölnben lesz.

Bejelentésre várva

“Figyeljük a piacot, hogy a legjobb döntés szülessen. Ez azt jelenti, hogy a Canon szemmel tartja a versenytársak eredményeit, figyeli, hogy milyen megközelítések születnek, hogyan használják az emberek az új terméket" - válaszolták a vállalat képviselői az ImpressJapan lapnak arra a kérdésre, hogy lesz-e tükör nélküli cserélhető lencsés Canon

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nyilatkozók szerint a tükör nélküli gépek legnagyobb előnye a cserélhető objektív, de ritkán esik szó arról, hogy ezen túl mit jelent a kategória. A kompakt méretet növeli a csatoló, az objektívekkel együtt pedig még mindig túl nagyok - cserébe viszont a DSLR-hez mérhető minőséget hoznak. A Canon saját bevallása szerint nagyon is képes lenne tükör nélküli gépekkel előrukkolni, a technológia legalábbis megvan hozzá, de nem biztos, hogy érdemes belevágni. Elképzelhető, hogy a vállalat inkább a hagyományos erősségének számító DSLR vonalat erősíti és ott jelenik meg olcsóbb, kisebb és könnyebb gépekkel.

Nem biztos, hogy érdemes új lóra tenni

Az interjú utolsó válaszában elhangzik, hogy “ki akarunk jönni jövőre egy tükör nélküli géppel, de a többi piac is nagyon sokat fog változni és a DSLR és a kompakt kategória összeérhet majd. A DSLR kínálatban a kisebb méretre törekszünk, míg a kompaktban a jobb képminőségre” Így előfordulhat, hogy nem a a tükör nélküli piac falja fel a DSLR-t és a kompaktot, hanem épp fordítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról