Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 2. 12:17

Kipróbálható a közel végleges Silverlight 5

Elkészült és letölthető a Silverliight 5 kiadásra jelölt (RC) verziója, amelyet elsősorban fejlesztőknek szán a Microsoft, hogy felkészülhessenek a később érkező végleges változat érkezésére. Az újdonságok elsősorban a médialejátszással kapcsolatosak, de a vállalati alkalmazásfejlesztők is örülhetnek egy-két dolognak.

A Silverlight 5 új képességeit még tavaly decemberben mutatta be a Microsoft, majd a tavaszi MIX11 rendezvényen érkezett meg a béta verzió. A most kiadott RC ennél teljesebb funkcionalitással bír, az újdonságok listáját a hivatalos Silverlight blog bejegyzése tartalmazza, ahonnan a Silverlight 5 RC letöltési linkjéhez is el lehet jutni.

A Silverlight 5 fő fejlesztési irányát a még jobb médialejátszás és a hardvertámogatás jelenti - ennek megfelelően végre megjelenik a hardveres videogyorsítás, amelynek révén akár egy GPU-val ellátott netbook is képes 1080p videót lejátszani. A grafikus processzor nem csak a H.264 videók, hanem a 3D grafikák, animációk gyorsítására is használhatók lesz Silverlight 5 alatt. Szintén a videolejátszást érintő fejlesztés a TrickPlay, amely lehetővé teszi egy videó sebességének módosítását (akár 8x gyorsítás vagy lassítás) anélkül, hogy a hang magassága megváltozna. Az új Silverlight-verzió már támogatni fogja a távirányítókat is, valamint a Microsoft felkészítette a Silverlightot arra is, hogy érzékelje a PC energiatakarékosságira vonatkozó beállításokat, így többé nem fordulhat elő, hogy videolejátszás közben elindul a képernyővédő.

Az alkalmazásfejlesztők számára is számos újdonságot tartogat a Silverlight 5, a Microsoft célja láthatóan az volt, hogy még jobb üzleti alkalmazások készülhessenek a platformon. Ennek jegyében megújult a szövegkezelés, tisztább és élesebb a szövegek renderelése, könnyen lehet akár több oszlopba rendezett szöveget is megjeleníteni és objektumokat szöveggel körbefuttatni - támogatottak az OpenType fontok is. Egy teljesen új PostScript Vector Printing API-t is kapott a platform, amely nagyobb kontrollt ad a nyomtatási feladatok felett. Említésre érdemes még az adatkötések (data binding) debuggolhatósága, ami gyorsítja a hibakeresést.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Silverlight nem csak böngészőben, hanem azon kívül is képes az alkalmazásokat futtatni, az új verzióban az alkalmazások képesek új ablakokat nyitni, meg tudnak nyitni nem menedzselt könyvtárakat és hozzáférhetnek Win32 API-khoz is. Vállalati környezetben fontos lehet, hogy a Silverlight 5 már támogatja a csoportházirendeket is. Érdemes lehet még kiemelni a 64 bites IE támogatását is, valamint az IE9-ben megtalálható hardveres gyorsítás kihasználást is. A Silverlight 5 újdonságait részletesen bemutató dokumentumok a Microsoft weboldalán érhetők el.

A vállalat sietett leszögezni, hogy az RC verzió még nem végleges, nem is rendelkezik "Go Live" licenccel, vagyis kereskedelmi célokra nem használható, leginkább fejlesztőknek ajánlja a cég, hogy ellenőrizni tudják meglevő kódjaik kompatibilitását és jelezzék észrevételeiket. A Silverlight 5 RC kipróbálásához Visual Studio 2010 szükséges, ennek ingyenes Express verziója innen letölthető, a Silverlight 5 RC RC Tools for Visual Studio 2010 SP1 pedig itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról