:

Szerző: Koi Tamás

2011. május 18. 16:52

Precedensértékű ügyben nyertek az osztrák jogvédők

A Bécsi Központi Kerületi Bíróság végzése értelmében a UPC helyi leányvállalatának kötelező letiltania egy jogsértő tartalmakat kínáló, külföldi szerveren elhelyezett weboldal elérését. A helyi jogvédők győzelme precedensértékű, és könnyen lavinaszerű hatást érhet el.

Egy tavaly novemberben született, szerzői jogi témájú beadvány ügyében hozott precedensértékű határozatot a héten a Bécsi Központi Kerületi Bíróság - írja a Die Presse. A beadványt az internetes kalóztevékenység ellen fellépő VAP (nagyjából a magyar Asva megfelelője) nyújtotta be a UPC Austriával szemben, miután az internetszolgáltató a szervezet kérésére nem volt hajlandó blokkolni egy olyan külföldi weboldal elérését, melyen jogsértőnek vélt tartalmak voltak elérhetők.

Blokkolni kell egy orosz weboldalt

A tavaly novemberi beadványt a VAP mellett a Wega Film és a Constantin Film jegyezte még, előbbi többek közt a "Fehér szalag" című játékfilm egyik produkciós cége. A 2009-ben bemutatott, Michael Haneke filmrendező nevével jegyzett mozit Oscar-ra is jelölték, de 2009-ben a rendező többek közt elnyerte vele Cannes-i Arany Pálmát. A film nem sokkal később került fel egy orosz szerveren elhelyezett weboldalra - ennek a weboldalnak az elérhetőségét (beleértve az IP-tartományt is) kell blokkolnia az osztrák UPC-nek.

A kino.to régóta komoly szálka volt az osztrák filmes jogvédők szemében. Az első ránézésre pornószájtnak tűnő oldalon számos egész estés játékfilmet lehet streamelni, ám mivel az oldalt üzemeltető szerver Oroszországban található, a domaint pedig Tongai Királyság tartományában jegyzik, jogvédők ezért eddig nem találtak fogást az oldal üzemeltetőin.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A VAP ezért az internetszolgáltatókon keresztül próbálta blokkolni a tartalmat, úgy tűnik, sikerrel. A szervezet első embere, Werner Mueller a Die Presse-nek elmondta, az internetszolgáltatók nem bújhatnak ki folytonosan a felelősség alól, a jogvédett tartalmak illegális letöltését kötelességük megakadályozni. Az osztrák internetszolgáltatók szövetsége (ISPA) természetesen éppen ellenkező véleményt képvisel, Andreas Wildberger, a több multicéget is tömörítő szervezet elnöke a lapnak elmondta, korai lenne a VAP részéről, ha átfogó győzelemnek könyvelnék el az esetet, annál is inkább, mivel a UPC-nek jogában áll fellebbezni a határozattal szemben.

Tömegessé válhat

A helyi jogvédők ettől függetlenül remélik, hogy a most született bírósági döntés jobb belátásra bírja majd az internetszolgáltatókat, melyek eddig kategorikusan kijelentették, semmiféle cenzori szerepet nem hajlandók vállalni az általuk közvetített tartalmakkal kapcsolatosan. A nagy nemzetközi visszhangot keltett ügy ezzel együtt is átütő erejű lehet, ha a UPC kötelezettségét másodfokon is helybenhagyják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.