Szerző: Koi Tamás

2011. április 5. 14:57

Megérkezett az első 100 gigabájtos újraírható Blu-ray

Immár újraírható változatban is piacra kerülhetnek a tavaly megjelent, 100 gigabájtos maximális tárolókapacitást nyújtó BDXL-lemezek.

A Panasonic április 15-én kezdi meg azoknak a BDXL szabványnak megfelelő optikai lemezeknek a szállítását, melyek akár többször is írhatók. A korongok teljes mértékben kompatibilisek a tavaly debütált BDXL szabvánnyal, mely három optikai réteget ír elő, rétegenként 33,4 gigabájtnyi tárolókapacitással - egy hagyományos Blu-ray lemez egy rétege jelenleg 25 gigabájtnyi adatot hordozhat.

A magasabb adatsűrűség és a három réteg miatt természetesen új eszközökre is szükség van az ilyen BDXL korongok olvasásához és írásához. A nagyobb tárkapacitású lemezek rendszeres használata hosszú ideig alighanem csak a stúdiók, és más, professzionális felhasználók kiváltsága marad, hiszen a rekorderek ugyan már elérhető áron beszerezhetők, az első újraírható lemez ára ugyanakkor tízezer japán jen, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva több mint 22 ezer forint.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A BDXL lemezek esetében a sűrűségnövekedést nem a diódán eszközölt változások okozzák, továbbra is 405 nanométeres hullámhosszúságú, ultra-ibolya tartományú lézert használó diódákról és ugyanolyan, 0,85-ös numerikus apertúrájú optikáról beszélünk. A nagyobb pitsűrűséget az teszi lehetővé, hogy a Sony vezette Blu-ray konzorcium egy új analóg-digitális jelfeldolgozó és hibaellenőrző algoritmus kidolgozásával kezelni, nagy megbízhatósággal értelmezni tudják a korábbi módszerek számára már túlságosan "zajos" analóg jeleket.

A Sony és a Panasonic által kidolgozott i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) kiértékelő index révén, amely sokkal számításigényesebb, ezért erősebb célhardver szükséges hozzá, mint a jelenlegi meghajtókban lévő elektronika. A dekódolás mellett a BDXL lemezek fizikailag is természetesen kissé mások, ami elsősorban az adathordozó rétegek közti kisebb távolságban keresendő, valamint a kemény védőbevonat alatti átlátszó fedőréteg is vékonyabb lett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról