Szerző: Koi Tamás

2010. december 7. 15:22

Mivel készült a Vodafone az iPhone-felhasználóknak?

A hazai mobilszolgáltatók közül kettő választékában már szerepel iPhone, miután egy hete a Vodafone kínálatában is megjelent az Apple mobilja. Az operátor árban és felhajtásban nem tudott a T-Mobile-ra ígérni, a vodás portfólióban saját fejlesztésű alkalmazások szerepelnek megkülönböztető eszközként.

A Vodafone által forgalomba hozott iPhone-ok egyelőre semmiben nem különböztek a csupasz gyári telefonoktól, vagyis a készülékre semmiféle kiegészítő szoftver nem kerül, ez azonban hamarosan változni fog: a szolgáltató több olyan alkalmazást is elkészített iOS platformra, melyet kizárólag a vodás ügyfelek telepíthetnek. A programok egyelőre leginkább jól ismert és bevált mobilos fizetési rendszerekre épülnek, de a választék a későbbiekben több egyedi megoldássas is bővül majd - ígérik a szolgáltatónál.

Hozzáadott érték

A kezdeti választék eleinte nyolc alkalmazást tartalmaz, ebből kettő valójában nem saját fejlesztésű megoldás, hanem szerződés alapján integrálták a kínálatba. A teljes lista szerepel a Vodafone iPhone aloldalán, a cég pedig kölcsönadott nekünk egy iPhone 4-et, hogy kipróbálhassuk az oldalon is szereplő programokat. Ezek az alkalmazások - a mi teszttelefonunkra összesen hetet telepítettek - rövidesen bárki számára ingyenesen elérhetők lesznek az App Store alkalmazás-piactéren keresztül, illetve három közülük már most is elérhető (biztosításkötés, autópályadíj-fizetés, Vodafone Kedd).

A programok az egyszerűbb rendszerezés érdekében egy, a főoldalra elhelyezett külön alkönyvtárból érhetők el, ezt az alkönyvtárat természetesen oda pakoljuk, ahová akarjuk, az alkalmazások megjelenése így egyáltalán nem tolakodó, nem kell attól tartani, hogy eluralkodnak a kezelőfelületen. A menübe belépve összesen hét alkalmazást találtunk szépen összegyűjtve - ezeket tudomásunk szerint (egy kivételével) még nem hagyta jóvá az Apple, éppen ezért felesleges is keresni őket az App Store-ban.

A kezdeti alkalmazás-kínálatból négy valamilyen módon a mobilos vásárláshoz kötődik, többnyire olyan tranzakciókat lehet vele elvégezni, melyeket korábban csak bonyolultabban, például SMS-ek bepötyögésével, vagy SIM-alkalmazással lehetett megtenni. A vodás iPhone-alkalmazások ennélfogva nem különösebben bonyolultak és nem is a látványról szólnak, adott esetben azonban némelyik rendkívül hasznos tud lenni, valamint a telefon képességeit kihasználva segíthet a művelet sikeres elvégzésében.

Ilyen például a mobilparkolást lebonyolító alkalmazás, mely a telefon által szolgáltatott GPS-koordináták alapján képes betájolni az autó (pontosabban a felhasználó) helyzetét, így a parkolási zónák kiválasztása magától értetődő és pofonegyszerű folyamattá válik. A parkolás emellett "kedvencek" rendszerből is elindítható (itt zónát és rendszámot tárol el a rendszer), és egy gombnyomással leállítható.

Hasonlóan gyors vásárlási lehetőséget kínál az autópályadíj-fizető program is, ahol kizárólag négynapos úthasználati díjat lehet befizetni lényegében két menüpont érintésével. A Vodafone utasbiztosítási rendszeréhez is készített iPhone-alkalmazást, itt nincs külön lehetőség arra, hogy a beírt adatokat a kedvencekben tároljuk, azonban az egyéni biztosítás esetén egy személyt el tud tárolni a rendszer, így ha többször utazunk külföldre, elég csak a biztosítási időszak kezdetét és végét kijelölni.

Még nem minden működik

A Vodafone Deal és Kedd alkalmazások már szervesebben kötődnek a szolgáltató promócióihoz. Előbbi a honlap tanulsága szerint személyre szabott ajánlatokról akciókról tájékoztat, nálunk azonban sem 3G-s, sem WLAN internetkapcsolattal nem volt hajlandó működni a program, így nem tudtuk meg, mit ajánl számunkra a szolgáltató.

A Vodafone egy kevésbé hasznos, ugyanakkor hosszú távon az unalom űzésére is tökéletesen alkalmatlan alkalmazással, a Meeting Roulette-tel is ellátja az iPhone-felhasználókat. A program lényege nagyjából annyi, hogy négy ember fényképét pörgethetjük egy rulettkeréken, majd a végén "nyer" valaki, de hogy pontosan mit, azt már a fantáziánkra bízza a Vodafone. Mi mindenesetre azt tapasztaltuk, hogy tízből kilencszer nem tudtuk kipörgetni Lakatos Péter, a Vodafone stratégia, kommunikációs, és márka vezérigazgató helyettesét a ruletten, amiből így nem tudni pontosan, milyen következtetést lehet levonni.

A kezdeti választék kétségtelenül legvonzóbb tagja a kiterjesztett-valóságra épülő Layar, melyet nem a Vodafone fejlesztett, ennek ellenére - vagy éppen ezért - az egyik legérdekesebb program mind közül. A program a Sziget fesztiválon mutatkozott be először, az akkor neki szánt funkcióknál ma már azonban lényegesen többet tud, így a valósidejű helymeghatározáson kívül támogatja a mobilos jegyvásárlást, vagy kérésünkre autóval vagy gyalogosan elnavigál az általunk kiválasztott, adatbázisban szereplő helyszínre.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ha már szóba került a navigáció, érdemes kitérni rá, hogy az iGO My Way vodafone-os változata is ingyen jár azoknak, akik a szolgáltatótól vesznek iPhone-t, ez a program azonban a tesztkészülékre sem volt még feltelepítve, úgy tudjuk viszont, hogy hogy a többi alkalmazással együtt hamarosan elérhetővé válik az App Store-ban. A jóváhagyási procedúra többnyire hetekbe telhet, és jellemző, hogy ezen még a Vodafone kedvéért sem hajlandó változtatni az Apple, vagyis a programok elérhetőségéről maga a szolgáltató sem tud nyilatkozni.

Nem állnak meg

A vodás felhasználók tehát később és valamivel drágábban kapnak iPhone-t, mint a T-Mobile ügyfelei, a szolgáltató ugyanakkor láthatóan igyekszik megkülönböztetni magát riválisától. A vodafone-os iPhone-okra elérhető egyedi alkalmazások egy részével alapvetően semmi újat nem lehet csinálni, azonban a megszokott műveleteket nagyban leegyszerűsítik a programok, így a felhasználók egy hasznosabb és sokrétűbb eszközt kapnak a kezükbe az iPhone révén.

Másfelől az iPhone alkalmazások fejlesztése - mely ezen a ponton nem állt meg a Vodafone-nál - a konkurenciát is arra sarkallhatja, hogy saját megoldásokat fejlesszen, amivel idővel minden fogyasztó jól járhat, hiszen a cégek nem csak az árak tekintetében fognak versenyezni egymással, hanem a hozzáadott értékként kezelt alkalmazások terén is. Jó hír azoknak, akik inkább az Android platformra esküsznek, hogy a Vodafone őket is el kívánja látni saját fejlesztésű alkalmazásokkal, így hasonló megoldások megjelenése várható hamarosan a Google rendszerére is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról